Overlege Tom Nordby (i midten) bruker kort tid på å fjerne pasientens lyskebrokk med kikkhullsoperasjon. I løpet av én dag kan han gjøre åtte operasjoner, hvorav sju er med kikkhull. FOTO: ELISABETH SKOVLY

Rulles rett inn og rett ut

Åtte minutter etter at mannen er trillet ut av operasjonsstua er en ny pasient på vei inn.

Lyskebrokket fjernes med kikkhullsoperasjon. Overlege og dr.med. Tom Nordby, utdannet gastrokirurg, ser lysken på skjermen foran seg via kameraet pasienten har innvendig.

- Det er som å styre en datamaskin i åpent landskap, sier han mens han jobber med å fjerne brokket.

Sykehuset i Moss har i løpet av lang tid blitt «totalforvandlet». Nå er det omtrent bare planlagte inngrep og avtaler på huset. Neste år skal sykehuset på Kalnes stå ferdig, og om ikke oppdateringen av sykehuset i Moss var med som en del av planen, ville ikke utbyggingen på Kalnes fått grønt lys.

- Da vi begynte å planlegge nytt sykehus tenkte vi bare å ha ett sykehus. Men økonomisk ville det kostet 1,2 milliarder kroner mer i 2008, og det var ikke mulig å finansiere, ser sykehusdirektør Just Ebbesen.

Derfor har nettopp sykehuset i Moss blitt et «dagsykehus», og neste uke er det offisiell åpning.

 

40-50 operasjoner daglig

En enorm tv-skjerm full av nummer, koder og navn henger på veggen. Her har Hilde Busch Opsahl, seksjonsleder full oversikt over dagens planlagte operasjoner. Her på operasjonsavdelingen skal de gjennomføre mellom 40-50 operasjoner hver dag på tolv operasjonsstuer. Svært få overnatter, og nesten alle operasjoner foregår innenfor tidsrommet 07.30-15.30.

- Det er blitt veldig stort her. Dagkirurgien ble lagt ned med sykehuset i Sarpsborg, og nå er både inneliggende og dagkirurgisk avdeling her. Prosessen har foregått i mange år for å få til en bra struktur, og forberede oss på at Kalnes åpner. Folk i gata har kanskje vært skeptiske til flyttingen, men for oss er det viktig å ha kompetansen på ett sted, sier Busch Opsahl.

 

tettpakker dagene

Ved å nesten utelukkende bare ha planlagte inngrep, gjør flyten og logistikken at de ansatte kan gjøre flere operasjoner enn tidligere.

- Før var det mye dødtid fordi vi ble avbrutt av akutte hendelser. Nå kan vi tettpakke dagene med planlagte inngrep, sier overlege Nordby.

I løpet av 40 minutter har han fjernet den eldre mannens lyskebrokk ved hjelp av kamera og to sakser gjennom tre porter i mannens mage. Et stort team sammen med ham har sjekket at mannen har det bra, og at sakser og annet ikke blir igjen i magen.

På en dag kan han gjennomføre åtte operasjoner, hvorav sju er kikkhullsoperasjoner.

 

- Tøft, men mer effektive

Nordby forteller at konseptet er unikt i Norge, og at andre sykehus i Norge kommer på besøk for å lære hvordan det planlegges i praksis.

- Nå tar det åtte minutter fra en pasient rulles ut av operasjonsstua til en annen rulles inn. Dagen før planlegger vi og klargjør alt utstyr. Når vi går ut herfra står personalet klart utenfor for å vaske. Pasienten som skal inn er blitt klargjort på forhånd, og det er bare å trille nestemann inn, sier Nordby.

Unn Christin Lande er seksjonsleder for dagkirurgen, og er blitt med på «flyttelasset» fra dagkirurgen i Sarpsborg.

- Det var tøft å flytte, for tilbudet vi hadde fungerte godt. Men nå er vi svært effektive og har stor pasientflyt, sier hun.