Kultur

Oppfordrer til boikott av DN

Forlagssjef om Dagens Næringslivs nedleggelse av kulturanmelderiet: – Resultatet er og blir en forflatning av den offentlige debatten og dette kan ikke aksepteres.

Det sier Gunnar R. Totland som er forlagssjef i Solum Bokvennen. Han er en av flere kulturaktører som reagerer på Dagens Næringslivs nedleggelse av kulturanmelderiet.

– Det holder ikke å si man bare skal drive med featurejournalistikk i kulturseksjonen. Det er ikke kritikk, sier Totland.

Frustrasjon

I en offentlig Facebook-post skriver forlagssjefen: «DN slutter med kulturanmeldelser. Solum Bokvennen avslutter sitt abonnement på DN og oppfordrer alle kulturvirksomheter til å gjøre det samme».

– Dette er et uttrykk for en frustrasjon. Nå sier vel DN også at kritikken fortsetter i Morgenbladet, men det er på ingen måte nok. Dette er et nytt og alvorlig eksempel på en vedvarende nedbygging av det fordypende kulturstoffet begrunnet med å skulle spare penger.

– Er dette en oppfordring til boikott?

– Ja. Inntil DN går tilbake på å kutte ut kulturanmeldelser, oppfordrer jeg alle kulturvirksomheter til å stoppe å abonnere på avisen. Resultatet er og blir en forflatning av den offentlige debatten og dette kan ikke aksepteres. Jeg er veldig urolig for kulturkritikken som stadig blir nedprioritert, sier Totland.

– Det er en stor arena som forsvinner når man legger ned kulturanmelderiet. Jeg tror ikke Amund Djuve vet hva han gjør. Med dette blir DN en mye mindre relevant avis.

Greier seg uten

Solum Bokvennen er ikke den første kulturaktøren som har reagert med boikott etter at det ble klart at Dagens Næringsliv har valgt å avslutte kulturanmelderiet i avisen.

Administrerende direktør i Odeon Kino AS, Ivar Halstvedt, har uttalt til Medier 24 at «Jeg liker å lese om både næringsliv og om kultur sammen med morgenkaffen. Uten anmeldelsene, kan jeg like gjerne greie meg uten».

I en mail til Dagsavisen bekrefter Halstvedt at han har sagt opp sitt abonnement: «Dette er en avis som jeg i mange år har vært fast leser av og likt veldig godt. Jeg håper at DN ombestemmer seg i forhold til nedprioritering av kulturstoffet, hvorpå jeg da vil returnere som abonnent», skriver han.

Også DNs egen musikkritiker Audun Vinger har uttalt seg om nedleggelsen av stillingen sin i et intervju med Morgenbladet. På spørsmål om han tror at anmeldelsene har vært et kjøpsargument for mange, svarer han: «Selvfølgelig. I mitt lille ekkokammer i sosiale medier ser man at folk er jævlig forbanna over å miste dem. [ ...] Jeg synes synd på leserne mine. Jeg følger spesielt norsk musikk tett. Nå blir det færre arenaer for disse kulturuttrykkene i offentligheten.»

– Irriterer meg grenseløst

Daglig leder Edvard Askeland i Oslo Jazz har reagert på nedleggelsen av kulturanmeldelsene med å dele en skjermdump av en mail han sendte til DNs sjefredaktør Amund Djuve på Facebook. Her skriver Askeland at en konsekvens av nedleggelsen av kulturanmelderiet naturlig nok vil føre til færre lesere fra kulturområdet, noe som vil gjøre avisen mindre attraktiv både å annonsere i og abonnere på for Oslo Jazzfestival.

– Det er en dårlig skjult trussel om at vi vurderer å trekke ut annonsekronene. Det irriterer meg grenseløst at de legger ned kulturanmeldelsene. De er jo en viktig del av limet i samfunnet vårt, både i kulturen og næringslivet, og i det offentlige rom. Hvis den offentlige samtalen forsvinner fra avisene, er det nesten ingenting igjen, sier Askeland.

– Kortsiktig og kjipt

Oslo Jazzfestival har kjøpt annonser av DN hvert år siden de selv ble kontaktet av avisen i 2012.

– Det er fordi jeg tror vi har truffet noe av vårt publikum der. Men nå må vi vurdere det på nytt, sier Askeland.

– Det er dumt at man må over til Morgenbladet for å lese kulturanmeldelser. Der kan man jo ha behov for en mastergrad i litteratur for å skjønne poenget. I DN er det en mer folkelig tone, og de er skrevet av folk med peiling. Det blir for kortsiktig og kjipt når avisen i lang tid har jobbet opp dette her, mener Askeland.

«Jeg synes det er overraskende om nettopp aktører i kulturlivet, fordi de ikke liker en redaksjonell prioritering, synes det er på sin plass å oppfordre til boikott av den kulturjournalistikken vi fortsatt skal drive.» skriver DNs redaktør, Amund Djuve i en mail til Dagsavisen.

– Har DN et ansvar for å bidra til en bedre offentlig kulturdebatt gjennom kulturanmelderi?

– DN har et ansvar for å bidra til en bedre offentlig debatt generelt, også på kulturområdet. Men det er ikke gitt at dette må skje gjennom en fast ukentlig anmeldtseksjon. Vi har nok opplevd at god, kritisk og undersøkende journalistikk på dette området, kan ha bidratt like mye til debatt som de faste lørdagsanmeldelsene, svarer Djuve.

Mer fra Dagsavisen