Handmaids Tale-oppfølger fikk prestisjepris

Men først etter at juryen hadde brutt reglene for prisen.

Sent mandag kveld ble Margaret Atwood og Bernardine Evaristo utpekt som vinnere av Booker-prisen for 2019. Atwood fikk prisen for romanen som på norsk heter «Gileads døtre», på engelsk «The Testaments», som er oppfølgeren til «Tjenerinnens beretning», alias «The Handmaids Tale», som også er blitt TV-serie. 

Les ogsa: Hun åpner verdens største bokmesse – og vil erte på seg Kina

Eldste vinner

Evaristo fikk prisen for romanen «Girl, Woman, Other». Det er ifølge juryen en historie med tolv fortellere, de fleste unge, svarte kvinner. Utmerkelsen gjør Bernardine Evaristo til den første svarte kvinnen som får en Booker siden 1969. Atwood er med sine 79 år den eldste mottakeren av prisen, og den fjerde som vinner den for andre gang.

Les også: «Gileads døtre»: Godt fortalt

Regelbrudd

Alt dette skjedde imidlertid etter at juryen helt eksplisitt hadde brutt Booker-prisens regler. De sier at prisen kun skal gå til en forfatter for en bok. Verken æren eller de 50.000 britiske pundene skal egentlig deles, sier statuttene klart. 
- Vi ble enige om at det var best å bryte reglene og dele prisen til to vinnere, sa juryleder Peter Florence til The Guardian kvelden prisen ble delt ut. 

Les også: Hun er et strålende Nobelvalg

Uenige

Booker-prisens regler ble strammet inn etter at juryen hadde gitt den til to forfattere både i 1992 og 1974. Nå står det eksplisitt at prisen «kan ikke deles eller holdes tilbake». 
- Vi prøvde å stemme over saken, men det hjalp ikke. Det er en metafor for tida vi lever i, sa han videre.
- Jo mer vi pratet om det, jo bedre likte vi begge, og ønsket at begge skulle vinne. Vi kunne ikke skille dem fra hverandre. Vi håper begge forfatterne aksepterer dette som en respekt for begge bøkene. Vi tar ikke lett på å ha brutt reglene, men samtidig gjelder det å ha litt perspektiv: Vi deler ut en bokpris, det er en feiring av stor litteratur.

Les også: Framtidas forfatter i Nordmarka

Nobel-favoritt

Margaret Atwood var en av folkets favoritter til Nobels litteraturpris i år, men den gikk til polske Olga Tokarczuk og østerrikeren Peter Handke. «Gileads døtre» fortsetter der «Tjenerinnens beretning» slutter, men i stedet for å følge tjenerinnen, handmaiden, videre, gir den stemme til den forhatte Tante Lydia, en av grunnleggerne av Gileads kjønnssegregasjon, og til to unge jenter som på hvert sitt vis lever i og med systemet.