Kultur

Animasjonstudioet Qvisten satser stort og digitalt

Selskapet bak KuToppen- og Flåklypa-filmene fusjonerer med Stargate Media for å satse mer på store digitale opplevelser. Produksjonen av animasjonsfilm fortsetter som før.

Etter nær 30 år med animasjonsfilm og TV-serier fusjonerer selskapet med teknologiselskapet Stargate Media for å øke satsingen på digitalteknologiske publikumsopplevelser i mange format. Fusjonen skaper Qvisten XTND, som skal på gi selskapet flere plattformer enn animasjon for film, TV og reklame.

Qvisten har allerede vunnet internasjonal heder for «Hyperakseleratoren», en 4D-attraksjon i Hunderfossen Eventyrpark basert på Flåklypa-universet.

Qvisten har vunnet internasjonal heder for attraksjonen «Hyperakseleratoren» i Hunderfossen Eventyrpark. Nå skal filmstudioet og digitalteknologiselskapet Stargate Media satse videre på digitale attraksjoner og opplevelser i mange format i Qvisten XTND.

Samtidig skal Qvisten Animations fortsette å lage filmer og TV-serier som før, sier Arnt Scheele, kommersiell leder i Qvisten til Dagsavisen.

Digital framtid

– Hovedproduktet vårt har vært historiefortelling for film og TV, nå satser vi på flere plattformer, sier Scheele.

Qvisten har laget animasjonsfilmene basert på Kjell Aukrusts klassiske Flåklypa-univers og Hyperakseleratoren i Hunderfossen Eventyrpark. Nå satser selskapet større på digitale opplevelser, spill og attraksjoner med nyfusjonerte Qvisten XTND.

Qvisten og Stargate Media har allerede samarbeidet om Parcade, den nye gamingparken utviklet på vegne av Larvik kommune. Parcade er kombinasjonen av en fysisk aktivitetsarena og et digitalt spillunivers for barn og unge.

Filmsatsing som før

– Spill av alle digitale format er en vesentlig del av satsingen. Fra mobilspill til Parcade, hvor du må være til stede i parken for å kunne delta i spillene. Den nye avdelingen Qvisten XTND skal i hovedsak leve av oppdragsbaserte prosjekter, mens produksjonen av film og TV-serier er selvfinansiert. Alt som har vært kommer til å fortsette, den store gjengen vår skal fortsatt lage animasjonsfilm og TV, sier Scheele.

kk

– Vår neste store film er «Bukkene Bruse i Badeland», og en film for et litt eldre publikum kalt «Spermageddon». Den handler om en spermas reise gjennom kroppen, og er vår første produksjon som får aldersgrense på kino, sier Arnt Scheele i Qvisten XTND.

Den nye Bukkene Bruse-filmen kommer på kino 1. juledag i år. Dagen før har animasjonsserien «Jul med Astrid Lindgren» premiere på SVT1 i Sverige, en satsing som svensk presse kalte en «Kalle Anka-dödare» da prosjektet ble kjent i fjor. Til neste år venter en ny Kaptein Sabeltann-film og en ny Flåklypa-film.

En fortelling om gutten Bertil og hans tommelstore venn «Per Pusling» er en av animasjonsfilmene som er med Qvisten Animations «Jul med Astrid Lindgren».

– Kinomarkedet er begrenset, vi må se andre veier for å vokse. Denne nysatsingen gir oss flere bein å stå på, sier Scheele.

Qvisten Animations står også bak årets mest omdiskuterte animasjonsfilm, da filmfestivalen i Berlin avlyste gallapremieren på barnefilmen «Helt Super», etter at organisasjonen ARTEF mente filmen inneholdt en stereotyp framstilling av fargede mennesker. Kort tid etter Berlinalen trakk en av ARTEFs ledere seg fra organisasjonen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: