Kultur

Scenedrift i krise: – Vanskelig å ta de rette avgjørelsene

På Parkteatret scene går det mot permitteringer for de 60 ansatte. Et hardt rammet kulturliv venter på regjeringens tiltakspakke mot koronakrisen.

– Myndighetenes råd har vært tvetydige. Det har gjort det vanskelig for oss å ta de rette avgjørelsene.

Det sier Dan-Michael Danino, daglig leder på Parkteatret scene og bar i Oslo. Her er det over 250 konserter og arrangementer i året, med scene og bar kombinert. Nå er omtrent alt avlyst eller utsatt. Fredag vil de ansatte trolig bli permittert.

Les også: Fakta om nye tiltak mot koronasmitte torsdag

Bunnen har falt helt ut av markedet i norsk kulturliv denne uka som følge av koronakrisen. Alle store institusjoner har avlyst forestillinger. Mindre scener og spillesteder avlyser eller er i tenkeboksen. Bransjeorganisasjonen Virke frykter at mange aktører i kulturbransjen vil gå konkurs som følge av tapte inntekter, manglende oppdrag og utgifter som følge av avlysninger.

Hva blir det neste?

På den faste tavlen inne på veggen står det «Neste arrangement: Brett Young». Det var på onsdag, og det ble avlyst.

– Hva som blir neste arrangement? Det vet vi ikke, sier Dan Michael Danino.

Under årets Bylarm ble Parkteatret kåret til årets konsertarrangør av forbundet av Norske Konsertarrangører.

Parkteatret har rundt 50 ansatte på scene og bardrift, mange på timebasis, og ni ansatte i administrasjonen.

–  Vi har sendt ut varsel om permittering til de ansatte. Nå venter vi på pressekonferansen om regjeringens tiltakspakke fredag, sier Danino.

70 prosent ned

Allerede sist uke begynte Parkteatret å merke publikumssvikten.

– Vi fikk tallene fra Ticketmaster på mandag, som viste 70 prosent nedgang i billettsalget sammenlignet med uka før, konstaterer Danino. som har jobbet på Parkteatret siden 2005.

Les også: Så lang tid går det fra korona-smitte til symptomer i gjennomsnitt

Parkteatret scene har kapasitet på 500 personer. Tirsdag ettermiddag kom Folkehelseinstituttet med anbefaling om å unngå arrangementer med publikum på over 500. Onsdag ettermiddag kom Oslo kommune med forbud mot arrangementer med over 100 personer, med mindre det er søkt godkjenning hos Oslo kommune. Torsdag kom Oslo kommune med innskjerping og forbyr arrangementer med over 50 deltakere. Deretter kom helsemyndighetene med forbud mot konsertarrangementer og drift av skjenkesteder uten matservering. Utover uka har alt blitt strammet til.

– Forbud og pålegg hjelper oss mer enn anbefalinger og råd, sier Dan-Michael Danino.

– Om vi som arrangør avlyser som følge av et pålegg fra myndighetene, slipper vi å sitte igjen med alle kostnadene. Da pålegget kom fra Oslo kommune, hadde vi hjemmel til å avlyse. Ikke at vi ikke ønsker å betale artistene, men vi har ikke økonomisk mulighet.

Gjennom uka har både Norske Konsertarrangører og kunstnerforbundet Creo etterlyst tiltak fra regjeringen for å hjelpe på den økonomiske krisen i konsertbransjen.

Kulturminister Abid Q. Raja (V) fortalte til Dagsavisen onsdag at ett av tiltakene som kommer, er dekning av lønn i arbeidsgiverperioden på 15 dager ved permisjon på to dagers varsel.

Les også: Landets mest besøkte kulturinstitusjon stenger

– Det vil ha en enorm effekt. Det gir oss et spillerom på likviditeten. Men det må bankes gjennom raskt. Hvis ikke vil vi se et ras av konkurser på leverandør, management booking over hele Norge. Konsertscener over hele landet oppleve de samme problemene nå. Heldigvis har vi godt samarbeid i denne vanskelige situasjonen, sier Danino.

Billettdugnad

De siste dagene har mange billettkjøpere postet på Facebook og oppfordret til å ikke kreve kjøpte billetter refundert ved avlysning, for å hjelpe konsertbransjen gjennom krisen.

– Det har vært rørende å se, sier Danino.

– Skulle vi refundert alle kjøpte billetter i dag, ville vi vært konkurs i morgen.

– Nå er vi spent på hva som kommer fra regjeringen i tiltakspakken på fredag. Så vurderer vi hva vi skal gjøre etter det. Vi trenger utsettelse av moms, skatt og arbeidsgiveravgift, for eksempel.

Danino mener dette er en skjebnestund for mange i norsk kulturbransje

– Tar vi de rette avgjørelsene nå, kan vi berge Parkteatret framover. Men det vil bli tøft.

Les også: Avlyste konserter - en hel næring krever tiltak

Mer fra Dagsavisen