Kultur

Doh! «The Simpsons» fyller 20

I dag er det 20 år siden «The Simpsons» første gang viste seg på TV-skjermen. Jubileet markeres med en helaften med den gule familien på ZTV.

«The Simpsons» startet egentlig som korte tegnefilmsketsjer på Tracey Ullman Show» på Fox TV den 19. april i 1987. To år senere fikk «The Simpsons» sin egen serie som ble en umiddelbar suksess i og utenfor USA. Siden har «The Simpsons» blitt den lengstgående tegnefilmserien på TV og vunnet utallige priser og kåringer. Den gule familien er blitt utskjelt av horder av familieorganisasjoner, den har ertet på seg Brasil, og blitt framhevet som et dårlig forbilde for amerikanere av USAs president, den første George Bush.

Mindre radikal

Etter 20 år, 18 sesonger og rundt 400 episoder er «The Simpsons» fortsatt en av verdens mest omtalte TV-fenomen – selv om det er en stund siden sist serien framsto som radikal satire.

Den gule familien er blitt kulturelle ikoner og en merkevare verdt milliarder, men i dag skaper serien helst overskrifter når verdens mest berømte mennesker stiller opp som seg selv i serien fordi de selv er «Simpsons»-fans.

Lista over berømte Simpsons-gjester har blitt lang siden Michael Jackson var med – som mentalpasient som trodde han var Michael Jackson i 1992 til Stephen Hawking, Rupert Murdoch og Tony Blair i nyere episoder.

Lever videre

Selv om seriens hipfaktor har avtatt med årene, er forventningene likevel enorme til «The Simpsons Movie» som kommer på kino den 27. juni. Handlingen i filmen er en like stor hemmelighet som slutten på «Sopranos», men ifølge forhåndsomtalen blir Homer Simpson nødt til å redde verden fra en katastrofe – som han har forårsaket selv.

At «The Simpsons» har gått over til kinolerretet betyr ikke at seriens norskættede far Matt Groening har tenkt å sette punktum for tegnefilmfamilien. Å ta «The Simpsons» av skjermen er heller ikke aktuelt for ledelsen i TV-selskapet Fox. Derimot har Fox-direktør Peter Liguori uttalt at han tror han havner i grava lenge før «The Simpsons».

Til høsten starter dermed sesong 19 av serien på TV i USA. Her hjemme er TV3 og ZTV kommet til sesong 17. I anledning seriens 20-årsjubileum viser ZTV episoder fra sesong 16 og 17 fra klokka 19 i kveld.