Innenriks

– Det er en ledighetskrise

– Mens arbeidsministeren ser på det som en inspirasjon til å bli kreativ, ser vi det som et samfunnsproblem, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Bilde 1 av 2

I gårsdagens Dagsavisen avviste arbeidsminister Anniken Hauglie at det er en ledighetskrise i landet. Andre deler av landet enn sørvestlandet og andre bransjer enn olje- og gassnæringen, går godt. Her er ledige jobber og et sug etter å skape nye arbeidsplasser, poengterer Hauglie.

– I 2016 vil vi få det høyeste antallet ledige personer i Norge noensinne. Klart det er en ledighetskrise, svarer Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske.

Les også: – Hauglie fremstår som komiske-Ali

– Regjeringen taper

Så hvordan kan det ha seg at Høyre og Ap er helt uenige om hvorvidt den økende ledigheten er en krise for Norge? Giske mener svaret er at partiene ser ulikt på hva ledighet er.

– Anniken Hauglie går langt i å si at arbeidsledigheten er et virkemiddel i den økonomiske politikken. At ledigheten skal bidra til omstilling: Jo større arbeidsledigheten er, jo større er omstillingen. Men omstilling er ikke at folk blir arbeidsledige, det handler om at folk kommer inn i ny jobb. Når 130.000 står arbeidsledige taler det sitt tydelige språk: Regjeringen taper kampen mot ledigheten, mener Giske.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Tenke kreativt»

Hauglie understreker at en ledighet ikke er nødvendig for raskere omstilling, men erkjenner at man får et push til omstilling når det butter.

«Nedgangstider tvinger oss til å tenke kreativt», sier Hauglie til Dagsavisen. Det liker Giske dårlig.

– Mens Hauglie ser på ledighet som en inspirasjon til å bli kreativ, ser vi på det som et samfunnsproblem og sløsing. Det er et dyrt og dumt virkemiddel for omstilling. Når mange går ledige innebærer det en tapt verdiskapning. Ledige har større risiko for å falle helt ut av arbeidslivet og har dobbelt så stor sjanse for å bli varig uføretrygdet. Arbeidsledighet utløser ikke kreativitet og ny teknologi, det blir utviklet i eksisterende bedrifter med aktive folk i arbeid, sier Giske.

LO-leder Gerd Kristiansen stemmer i.

– Man kan mistenke at regjeringen spekulerer i høy ledighet. Det er ikke greit for oss og det er ikke greit for enkeltmenneskene det er snakk om, sier Kristiansen.

– Men som Hauglie peker på går jo deler av landet godt og her er det jobb å få.

– Regjeringen kan godt gjemme seg bak den argumentasjonen, men i september i fjor var sju fylker rammet av ledighet. I januar rammet den 11. Dette sprer seg. At regjeringen ikke kan erkjenne at det er en krise, er bare tøvete. Høyre har en annen forståelse av hva det vil si å bygge et trygt og god arbeidsliv og næringsliv i landet vårt. Høyre mener markedet skal få rå og inntar en vente og se holdning. Vi er også opptatt av markedet, men det må styres, sier hun.

Les også: Snart flest ledige siden 72

360.000 flere jobber

Hauglie mener det var Arbeiderpartiet som sov i timen da de var ved makten. De kastet bort de gode årene og satte ikke i gang nødvendig omstilling. Det er dette dagens regjering nå må ta konsekvensen av.

– Jeg skjønner ikke hva hun mener med dette. Skulle Ap ha styrt slik at selskapene tok ned aktiviteten på sokkelen for at vi skulle omstille oss? Hadde derimot Ap sittet ved makten nå, hadde de doblet bevilgningene til tiltakssiden, sier Kristiansen.

– Vi skapte 360.000 flere jobber i vår periode, hvorav 2/3-deler i privat sektor. Regjeringen største virkemiddel mot ledighet er skattekutt på 20 milliarder kroner. I intervjuet med Dagsavisen nevner ikke Hauglie skattekutt med et ord – hun har åpenbart selv mistet trua på at det virker, svarer Giske.

Les også: Ledighetens skjulte kostnad

Virke: – Anniken Hauglie utviser modig lederskap

Mens Virke jubler, spør LO om Hauglie kjenner norsk arbeidsliv godt nok.

I gårsdagens intervju i Dagsavisen, avviser Hauglie at hun vil utvide dagens permitteringsregler, slik LO og NHO krever. Det møter applaus fra Virke.

– Hauglie utviser et modig lederskap. Nå tar regjeringen på alvor at det vi nå er inne i, ikke er en kortvarig krise, men omstilling. I en slik situasjon er det helt feil å utvide permitteringstiden. At Hauglie tar grep og sier nei, og peker på at det er jobbmuligheter andre steder i landet, er jeg glad for å se, sier Vibeke Madsen i Virke.

– Hvorfor er det så viktig å ikke utvide reglene?

– Det er et virkemiddel når det er kriser vi vet vil gå over. Men alle er enige om at vi ikke skal tilbake til dagens normal. Istedenfor å la medarbeidere sitte å vente, som er det verste som kan skje, er det viktig å motivere dem til å ta jobb der det er jobb, sier Madsen.

– Henger ikke på greip

– Når jeg ser at Hauglie trekker fram at hun må lytte til Spekter og Virke og YS, tenker jeg at gud bedre meg, hun vet ikke mye om representativitet. Det er vi og NHO som har medlemmer i bedriftene som blir rammet. Da kan du ikke velge å høre på de bedriftene som kanskje får kompetent arbeidskraft – du må høre på næringa som faktisk er ramma, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

LO og Norsk Industri har i lang tid bedt om at dagens regelverk utvides fra 30 uker til 52 uker.

– Vi er ikke ute etter å stenge for at de som blir oppsagt går til andre jobber, men når en bedrift permitterer istedenfor å si opp er det fordi de ser lys i tunnelen og vil beholde kompetansen sin, sier hun.

Morgendagens jobber

Madsen i Virke mener LO må åpne øya:

– Det er riktig at de organiserer medlemmer som er rammet, men det er vi som organiserer de jobbene som er her i dag og som har behov for kompetanse. Det er også vi som organiserer morgendagens jobber som har stort behov for arbeidskraft framover. LO snakker for sin syke mor her, og vil ikke innse at endringene vi ser har kommet for å bli, sier Madsen.

Les også: – Ledighet kunne vært unngått

Mer fra Dagsavisen