Arbeidsminister Anniken Hauglie, når hun mener at 100.000 arbeidsledige ikke er noen krise, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. FOTO: ARNE OVE BERGO

– Hauglie fremstår som komiske Ali

Arbeidsministeren benekter virkeligheten, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

I dagens utgave av Dagsavisen avviser arbeidsminister Anniken Hauglie (H) at det er en ledighetskrise i landet.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener Hauglie med dette fremstår som «Komiske Ali», Saddam Hussains pressetalsmann som benektet den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.

– Hun snakker om at det ikke er noen krise i landet, samtidig som vi har over 100.000 arbeidsledige. Hun skryter av at det er mange ledige jobber ellers i landet, men det er over dobbelt så mange ledige som det er ledige jobber. Hun benekter virkeligheten, sier Moxnes til Dagsavisen.

Les også:  – Nedgangstider tvinger oss til å tenke kreativt

2009

Moxnes peker på at da det i 2009 var 70.700 arbeidsledige, kalte Erna Solberg det «pinlig» for daværende statsminister Jens Stoltenberg.

– Nå som vi har mer enn 90.000 helt ledige, tør jeg ikke tenke på hva vi skal kalle dette, dersom det var krise med 20.000 færre ledige. Ellers kan det være Hauglie ikke fikk med seg hva Høyre selv sa for syv år siden, sier han.

– Men 2009 var det en finanskrise, hvor ledigheten var i hele landet, som er annerledes enn dagens krise.

– Regjeringen gjør alt feil av bekjempelsen av dagens ledighet. Deres eneste svar er skatteletter. Men det hjelper ikke med skatteletter dersom ordrebøkene er tomme. I tillegg; skattekutt fører med seg innstramninger i kommunens budsjetter. Det gir igjen lavere etterspørsel, færre arbeidsplasser og større ledighet. Jeg tror de er klar over at det er en krise og at tiltaket deres ikke virker, men målet er å kutte skattene og nå bruker de arbeidsledigheten som et påskudd.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krise

 Moxnes råder regjeringen til å «kalle en spade for en spade» og erkjenne at det er krise, som de gjorde i 2009.

– Dette er et klassisk tilfelle av et akutt politisk motivert hukommelsestap som inntreffer i det man møter seg selv i døra.  

Han har dystre spådommer for 2016, dersom ikke regjeringen setter inn tiltak som virker.

– Jeg tror krisen vil bli verre og spres til større deler av landet. Forskjellen vil øke, flere vil miste jobben og de faste stillingene blir erstattet av flere midlertidige. Regjeringen vil ha lykkes med å endre norsk arbeidsliv i en utrygg retning, sier Rødt-lederen.

Les også: Hudfletter regjeringens permitteringsregler