Helg

Primus motor uten cowboymat

Legger du turen til Oslo og Kvadraturen, er ikke Christiania torv og Stormkjøkkenet noe dumt sted å slå leir.

Stormkjøkkenet på Christiania torv dyrker retrotrenden, og både nye og gamle smaker er framtredende i alle ledd. FOTO: ARNE OVE BERGO

Stormkjøkkenet

Akersgata 2

Tlf.: 22 33 77 88

Mat 5

Meny 5

Miljø 4

Service 5

Prisnivå 5

- Men de må vurdere å henge DJ-en, for å si det med The Smiths. Fint med nostalgi, men den kjedeligste musikken fra 2003 har ikke store verdien ennå, sier Løvinnen.

Måltider er avsluttet med en termos kaffe, og vi har snudd ryggen til den takløse campingvognen som sto parkert ved bordet vi satt. Vi er mette og fornøyde, men enkelte sanger setter seg i øret på feil måte for så å bli værende der. Eller kanskje er det bare oss. På det nye ute- og spisestedet Stormkjøkkenet er det dessuten lite annet å sette fingeren på. Når maten er god, er allting godt, og dessuten er stedet en leken konseptopplevelse der turlivet er inspirasjon.

Campinglivet står ikke på vent på Christiania torv. Nå har nykommeren Stormkjøkkenet tettet den siste «langveggen» på det sentrale torget i Kvadraturen, og supplerer dermed Hansken, Café Celsius, Café Skansen, Proseccheria og Skyggesiden bar med både stor uteservering og god plass innendørs. Maten og stedet i seg selv burde lokke mye folk til lokalene der det tidligere har ligget et stort antikvariat, og fortsatt sitter det en eim av fortid i veggene. For Stormkjøkkenet dyrker det forgangne på sitt særegne vis. En tikibar står ute ved inngangspartiet, gamle teakmøbler og utstoppede dyrehoder, tennisracketer, kjeler og annet retrostæsj er å finne blant interiøret. Tapetet er som et Stig Lindberg-mønster fra 50-tallet det også, innimellom rustikke «hjemmesnekrede» møbler, halve campingvogner og oppslåtte telt i tak og på gulv. En lampe har gamle diasfotos som skjerm, en annen er en propanbeholder som bunnen er skåret ut av.

- Det kan se ut som om interiørarkitektene ikke har snakket sammen. Det er sjarmerende og tøft, og litt kaotisk, sier Byløven, mens han studerer menyen som har innlagt handleliste som eget innslag. Her står det oppskrevet oksehaler, tapioka, svineknoke, rørossmør, hummer, gran, kyllingskinn, konjakk, blåskjell og fjellørret. Med andre ord en liste du ikke kommer langt med i de dominerende butikkjedene til de som ynder å kalle seg kjøpmenn eller kolonialmajorer.

Handlelisten er en indikasjon på hva slags mat som ligger i piknikkurven om man velger «meny»-varianten på kveldstid. En kurv er det forresten ikke. Små glassboller på en planke fylles med de ulike rettene, og du kan velge mellom fem skåler til 375 kroner per person eller 10 skåler til 675 kroner per person. På kvelden er hovedrettene (til 275 kroner) for øvrig få, men velvalgte: Kveite med pepperrot, kullgrillet kalv og bourbonglasert svinenakke med honning.

Byløvene har imidlertid valgt lunsj, men råvarene på handlelisten speiles også på denne lunsjmenyen som er variert og på samme tid konsis. Og her er knapt en brun bønne i sikte, heller ikke en pølse. Jo, vent! Røkte svinepølser med grillet og røkt nykål og hjemmelaget sennep er blant valgene. Ikke det man forbinder med campinglivets cowboymatgleder, men desto mer velkomment i et lokale som dette. Andre retter er skagenrøre med tang, ørretrogn og gjøksyre, den grillede burgeren er laget på kalv fra Horgen gård og oksehalesandwichen er en «pulled pork»-variant med et syresting av sitronverbena, en av mange urter som preger mattilbudet i likhet med korsknapp og vinterkarse. Det handler om lokal mat, kortreist mat, fjellørret og «glemte» nasjonale smaker som gjør seg stadig mer gjeldende i det norske kjøkkenet. Som tang og tare. Det er nettopp jordnære restauranter som Stormkjøkkenet som viser seg å gå i bresjen for denne velkomne trenden, enten de kaller seg gastropub, brasseri eller bar & restaurant, som her.

Stormkjøkkenets burger med steinsoppmajones gir et annerledes møte med en rett som det går tretten av på dusinet, og skiller seg ut med saftig kalvekjøtt og en konsistens som nær minner om en boulette på sitt beste. Byløven valgte osehalesandwich, som var et funn, med nydelig, velsmakende kjøtt med et stenk av konjakk og mange smaker ved siden av i grotteosten og ferskosten nyr. Porsjonene store, prisen (lunsj koster 159-189 kroner) ikke til å steile av og betjeningen er vennlig, oppmerksom og interessert. På ostekartet står gjengangere fra Tingvoll og andre fremadstormende norske produsenter. Vinanbefalinger og det fyldige ølkartet med mange norske alternativer blir lagt fram med entusiasme og kunnskap. Det bidrar til et helhetlig måltid med stemning rundt bordene.

Stormkjøkkenet vinner på et spennende konsept og kvalitet i alle ledd. Dette gjør at stedet skiller seg ut fra andre som framdyrker lignende konsepter, eksempelvis Pinerolo, Pjoltergeist og nye Tekehtopa. Bare DJ-en henger etter i svingene.

Powered by Labrador CMS