Nyheter

Så mye brukte Strømsgodset på agenter i fjor

Fotballforbundet har publisert en liste over Eliteserieklubbenes agentvirksomhet i fjor. Totalt ble det brukt 43 millioner kroner på formidlere viser årets rapport. Godset var blant klubbene der agentbruken økte mest, men daglig leder Dag Lindseth Andersen sier det ikke trenger å være en dårlig ting.

Hvert år presenterer Norges Fotballforbund (NFF) den såkalte formidlerrapporten, som blant annet viser hvor mye penger hver enkelt klubb bruker på agenthonorarer.

I fjor brukte klubbene i Eliteserien til sammen litt over 31 millioner kroner, men i årets rapport som VG har fått tilgang til viser oversikten at den summen har steget til hele 43 millioner kroner for 2019.

Det er altså en økning på 12 millioner kroner på ett år, og omtrent hele økningen er det Stabæk som står for.

Der gikk bruken av agenter opp med utrolige 3447 (!) prosent fra 298.798 kroner i 2018 til over ti millioner kroner i 2019. Det er tre millioner mer enn Rosenborg som kommer på andreplass på listen med 7,5 millioner og Molde på tredjeplass med litt over sju millioner.

LES OGSÅ: Godset permitterer alle spillere og trenere

– Regnestykket for hver enkelt transaksjon er viktigst

Like utenfor pallen finner vi Strømsgodset. I 2018 brukte Godset kun 800.000 på agenthonorar, mens det i 2019 har steget til 3,29 millioner kroner. Det er altså en økning på hele 311 prosent.

– Den prosentvise økningen er ikke så interessant for oss. Det viktigste for oss er regnestykket for hver enkelt transaksjon. I løpet av ett år kan det bli en del penger, men det kan likevel være positivt hvis klubben får inn gode spillere eller får til gode salg. Alt går inn i en totalpakke, og den er en del av vurderingen av hvert enkelt kjøp og salg, forteller daglig leder Dag Lindseth Andersen til Dagsavisen Fremtiden.

Han sier at det ikke stemmer at mesteparten av økningen skyldes ansattelsen av Henrik Pedersen og de spillerne han hentet inn for å gjennomføre årets redningsaksjon.

– Dette gjelder spillere og transaksjoner litt lengre tilbake i tid. Agenthonoraret er naturlig nok knyttet til antallet transaksjoner i løpet av ett år, men akkurat det at vi byttet mange spillere og fikk inn Henrik som trener trenger ikke nødvendigvis å være ekstra kostnadskrevende, sier Lindseth Andersen.

LES OGSÅ: – I den grad vi klarer å kutte kostnader til et minimum skal vi klare oss gjennom dette

Én spiller utgjorde mesteparten

Uten at Lindseth Andersen ønsket å nevne navn, hentet Godset for eksempel inn Muhamed Keita gratis i april forrige sesong før samme mann også forsvant ut igjen av klubben etter sesongslutt.

– Det er spesielt én spiller som står for den største enkelttransaksjonen, som vi både hentet og som forlot oss i løpet av forrige sesong. Begge deler var det mye agentvirksomhet rundt, men det var en utgift til inntekts ervervelse, forteller Lindseth Andersen.

Han mener ikke nødvendigvis det er en dårlig ting å bruke penger på agenter.

– Så lenge det finnes spillere vil det også finnes agenter, og dermed også agenthonorar. Med spillere inn og ut av klubbene er det naturlig at klubbene bruker penger, og det er umulig å forutsi fra år til år hvor mye du kommer til å bruke siden det er avhengig av hvor mange transaksjoner du ender opp med, sier han og fortsetter:

– Hvis for eksempel en agent hjelper deg til å finne en spiller som du kan hente vederlagsfritt, men som du så kan selge igjen og tjene penger på, så har du fått inn en spiller gratis til klubben mot at du har betalt agenten et vederlag for å finne den spilleren. Har du et godt forhold til en agent som hjelper deg med de behovene du har, er det ikke nødvendigvis negativt å betale ut agenthonorar, sier Godsets daglige leder.

Mjøndalen brukte i 2018 (i OBOS-ligaen) 312.000 kroner på formidlere, mens det tallet kun hadde steget marginalt til 475.000 kroner under fjorårets sesong i Eliteserien. Det gir bruntrøyene en 14.plass av 16 mulige.

LES OGSÅ: Mjøndalen permitterer administrasjonen

Mer fra Dagsavisen