Nyheter

– Sentrum står foran flere år med store voksesmerter

Cathrin Janøy forlot KrF i 2019 og er i dag gruppeleder for MDG i Drammen. Hun mener overordnede saker som solidaritet og klimaendringene haster for mye til at man kan bruke tid på å bygge opp et helt nytt parti.

24. september så et nytt politisk parti dagens lys i Norge; Sentrum. Ledet an av tidligere Ap-byråd Geir Lippestad og en rekke sentrale tidligere KrF-politikere ønsker de blant annet å kjempe mot klimaendringene og utenforskap - og for mer statlig eierskap i næringslivet og en mer humanistisk flyktningpolitikk. Det hele er tuftet på FNs bærekraftsmål og menneskerettighetene.

Høye ambisjoner til tross, er ikke innmeldelse i det nye partiet aktuelt for Cathrin Janøy fra Krokstadelva. Hun var en av KrF-erne som i 2018 stilte seg bak Knut Arild Hareides ønske om et samarbeid med Ap og Sp, framfor å gå inn i den blå-blå regjeringen. Som kjent tapte Hardeide den kampen og gikk av som partileder - og ble erstattet av Kjell Ingolf Ropstad.

– Vi var et par håndfuller med mennesker, kanskje 10 stykker, som kom sammen og diskuterte hva vi skulle gjøre nå. Skulle man gå over til andre partier - eller kanskje starte noe nytt? For meg var det ikke aktuelt å ta fatt på den kjempejobben det er å starte et nytt parti. Jeg følte jeg kunne utrette mer i et parti som allerede var rigga for stortingsvalg. Det har jo tatt MDG nesten 30 år å oppnå den posisjonen de har i dag, for det er en enorm oppgave å få stablet et apparat som dette på beina. Sentrum må nok forvente seg store voksesmerter i årene framover, sier Janøy til Dagsavisen Fremtiden.

Les mer: Lokalt selskap skal oppgradere Svelvikveien

Tjener ikke de viktigste sakene

Hun spår at Sentrum framover kanskje kan oppnå et par prosents oppslutning i kommende stortingsvalg - og knapt noe i lokalvalg. Janøy mener det ikke tjener partiets viktigste saker at de fragmenterer det politiske landskapet i Norge ytterligere.

– Men jeg kjenner godt de tidligere KrF-politikernes frustrasjon - og intensjon - og heier på engasjementet. Jeg tror bare de kunne vært bedre tjent med å støtte opp om et eksisterende parti, som kjemper for veldig mange av de samme sakene. MDG-leder Une Aina Bastholm har vært veldig tydelig på at Norge bør ta imot mange flere flyktninger fra Moria, og klima- og miljøsaken er jo vår sak nummer én - det ligger i navnet. Dette er saker som ikke kan vente.

Janøy legger til at et flertall av de omkring 10 KrF-erne, som kom sammen utpå senhøsten 2018 for å drodle om veien videre, nå er med på å danne  det nye sentrumspartiet.

Les mer: Grethe har bodd midt i trafikkstøy i ti år. Vegvesenet nekter å gjøre noe med det

Mer statlig eierskap

En av dem er Kristin Walstad fra Billingstad, tidligere KrF-leder i Asker og 1. nestleder i Viken KrF. I et innlegg i Dagbladet 10. septemder tok hun et kraftig oppgjør med KrF og partileder Ropstad. Hun mener deres kristenkonservative retning blant annet rammer LHBTI-mennesker og kvinners rett til selvbestemt abort. I dag er Walstad 1. nestleder for Sentrum.

###

Kristin Walstad fra Asker og Viken KrF er nå 1. nestleder i det nye partiet Sentrum. Foto: Privat.

Da det først ble kjent at hun meldte seg ut av KrF, sendte Janøy henne en mail - og spurte om hun ikke ville komme over til MDG.

– Jeg har stor respekt for at Cathrin meldte seg inn i MDG, men for meg ble ikke det riktig. Det handler blant annet om at jeg er mer forankret i det moderne bærekraftbegrepet, som bygger på sammenhengen mellom alle de tre grunnpilarene; miljø, ulikhet og økonomi.

Walstad understreker at MDG er veldig dyktige med hensyn til miljø- og klimasaken, men - i tråd med FNs bærekraftsmål - mener hun at virkelig bærekraftig utvikling er avhengig av at man også tar hensyn til det sosiale og det økonomiske aspektet.

–  I Sentrum ønsker vi å ta med oss noe av det gode fra høyresiden, for å utvikle et bærekraftig næringsliv og flere, nye arbeidsplasser. Men vi ønsker også økt statlig eierskap – for å kunne gå mer inn i det grønne skiftet. Det kan ikke overlates til privat næringsliv og gründere.

Les også: Skisenter-eier hevder rapport sier at myra er uviktig. Rapportforfatteren: – Feil

Behov for nytt parti

Kristin Walstad forteller at hun gjennom tre år i KrF, og med jobb som helsepolitisk rådgiver, har jobbet for mer mangfold og inkludering - og mot utenforskap og klimakrisen. Målet var å gjøre KrF til et bredt folkeparti. Men hun fant aldri helt sin tilhørighet - og det ble slett ikke lettere etter Hareides avgang som partileder.

– Vi ser jo nå at det har vokst fram et stort grasrotengasjement for flyktninger. Mange ønsker seg tilbake til et Norge som tok større ansvar i krisetider - og bare spurte; "hvor mange klarer vi å ta imot?". Det de opplever i dag er at i en tid med stor nød så kjemper dagens regjering for å ta imot færrest mulig.

Som en av Sentrums-lederne opplever Walstad nå at de svarer på manges behov for et sentrumsparti som setter nettopp humanitet, solidaritet, klima og inkludering øverst på prioriteringslista.

– Vi har hørt fra mange som opplever at de nå - for første gang - ser konturene av et parti de faktisk kan engasjere seg i. Det er veldig vikig, for det å få flere aktivt med i politikken er en styrking av demokratiet.

Les også: – Jeg tror ikke folk skjønner hvor ille det står til her

Håper det kan styrke sentrum

Etter sommerens stridigheter i Drammen MDG, har Ståle Sørensen gått av som gruppeleder - men blir sittende som varaordfører og leder av klimautvalget. Herman Ekle Lund meldte seg ut av partiet, og sitter nå som eneste uavhengige representant i kommunestyret.

Men selv om Sentrum og MDG ser ut til å prioritere mange av de samme sakene, er verken Sørensen eller Ekle Lund klare for medlemsskap i det nye partiet. I hvert fall ikke ennå.

###

Herman Ekle Lund (t.v.) og Ståle Sørensen er i hvert fall samstemmige når det kommer til det nye partiet Sentrum.  Foto: Pernille Vestengen

– Det kan nok se ut til at det er «sånne som meg» det nye partiet innretter seg inn mot. Hvis det styrker sentrum i norsk politikk så er partiet velkomment og nødvendig. Men det gjenstår jo å se hva de står for i praksis, svarer Sørensen.

– Jeg er helt enig med initiativtakerne i at det trengs et styrket sentrum i norsk politikk, men kommer ikke til å melde meg inn, fastslår Ekle Lund.

Han påpeker dog at de eksisterende partiene i sentrum bør ta dannelsen av det nye partiet som en tydelig tilbakemelding på at de ikke klarer å utfylle dette mandatet godt nok.

–  Det er mange sentrumsorienterte mennesker der ute som savner tydeligere sentrumsstemmer enn de opplever at det finnes i dag. Men før et valg, som faktisk vil bli avgjort av om dagens sentrumspartier kommer seg over sperregrensa eller ikke, ønsker jeg ikke å bidra til mer fragmentering. Jeg er redd for at dette mest sannsynlig bare vil bidra til at enda flere sentrumsstemmer forkastes, men jeg ønsker naturligvis de som engasjerer seg i dette lykke til! Vi trenger alle liberale krefter inn i demokratiet, avslutter den tidligere MDG-politikeren.

Les også: Denne plassen har ikke et offisielt navn – Liv vil den skal kalles opp etter foregangskvinne

Døra på gløtt for Sentrum

Tidligere KrF-politiker i gamle Drammen kommune Hege Tegler er, i likhet med Walstad, én av dem som meldte seg ut da partiet inngikk regjeringssamarbeid med Frp. Hun er i dag innmeldt i SV, og føler seg hjemme der, men er ikke like politisk aktiv som tidligere. Hun setter imidlertid døra på gløtt for det nye sentrumspartiet.

– Det er absolutt spennende med det nye partiet, og førsteinntrykket er at de har mange av mine hjertesaker på agendaen. Flyktninger og samfunnsskapte barrierer er viktige saker, som jeg gjerne skulle sett oftere på dagsorden i dagens politikk. Men så er jo politikk mer enn hjertsaker da, sier Tegler, som er spent på hvordan Sentrums partiprogram vil se ut.

###

Hege Tegler ser ikke bort ifra at hun kan komme til å engasjere seg i det nye partiet Sentrum. Foto: Privat

Hun er foreløpig usikker på om et nytt parti er veien å gå - selv om hun helt klart mener det behøves et sterkere sentrum i norsk politikk.

– Jeg meldte meg ut av KrF fordi jeg var lei av gubbekultur og brutte valgløfter, ikke fordi engasjementet var borte. Framover får vi se hvordan det går - men er det full klaff mellom mitt engasjement og Sentrum er jeg helt klart klar for å være aktiv i politikken igjen.

Les også: Byavisa Drammen konkurs: – Vi har stått på, men det holdt ikke