LO-veteran skuffet over Støre

DRAMMEN: Arbeiderbevegelsen har vært en del av Liv Hovden fra Drammen siden hun var liten jente. Nå krever hun at Trond Giske tar over Arbeiderpartiet.

- Når folk sitter igjen med ei krone mer enn de klarer å spise for, så skyter egoismen inn og fellesskapsfølelsen forsvinner.

Før hun rekker å hilse, kommer kraftsalven til Liv Hovden fra Drammen. Hun har over 50 års arbeid i LO og Fellesforbundet bak seg, og mener at hennes generasjon verken åpner munnen ofte nok, eller blir hørt når de først gjør det. Lederstriden i Arbeiderpartiet, og Jens Stoltenbergs avskjed med norsk politikk, gjør at hun føler seg forpliktet til å snakke om det hun mener er sin generasjons oppfatning av hva som er best for partiet og Norge som nasjon.

- Folk er redde for å snakke, redde for å mene og det er ingen som gir uttrykk for at de har noe å kjempe for, da er det noe riv ruskende galt med hvor Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen er på vei, sier Hovden.

 

Lederstrid engasjerer

Liv Hovden er 72 år og har jobbet som tillitsvalgt og sekretær i en menneskealder. På veggen har hun et bilde av Einar Gerhardsen som omfavner henne under et av deres møter, og resten av leiligheten i Drammen er dekorert med diplomer, bilder og historie fra hennes tid som yrkesaktiv. Hun åpner kommoden på soverommet og viser fram CD-platen med «Einar Gerhardsen gjennom 90 år», og sier at det er spor fire som gjelder: «Første maidagssang»

- Nå er Arbeiderpartiet i ferd med å velge Jonas Gahr Støre som leder, han som ikke engang heiser flagget på 1. mai. Jeg er ei gammel fagforeningskjerring og sånt blir jeg forbanna på, sier hun svært engasjert.

- Men du er vel enig i at Støre er en flink politiker?

- Jeg kan si det først som sist. Gahr Støre er en høyremann. Ja visst er han flink, men vår generasjon er ikke bare opptatt av flinke politikere, vi gjør alt vi kan for ikke å miste kamplysten, fellesskapsfølelsen og en tanke om at alle må være med å bidra. Da hjelper det lite med fine dresser, sier Hovden.

- Hvem mener du skulle tatt jobben etter Stoltenberg da?

- Trond Giske. Der har du navnet som min generasjon har på leppene. Han er kunnskapsrik og han vet å ta vare på dem som har gått arbeiderskolen og som har fellesskapsfølelsen i sjela si, sier hun.

 

Ungdom og eldrebølge

Like viktig som god oppdragelse og folkeskikk, har det vært for Liv Hovden å jobbe for det hun mener er det viktigste i vårt samfunn - fellesskapet. Hun er skuffet over dagens ledere i politikken som hun mener har glemt både de unge og de gamle.

- Gerd-Liv Valla og Trond Giske har begge snakket varmt om at verdigheten til folk skal ivaretas. Gahr Støre snakker om at alle må bidra. Det er den store forskjellen på Arbeiderpartiet før og nå, sier Hovden.

- Kan du gi noen eksempler på verdigheten du etterlyser?

- De unge i dag faller ut av skolen og det er ikke et godt nok tilbud for lærlinger for eksempel. Det er ikke noe verdighet i å slutte på skolen og ikke ha en jobb å gå til. Og når det gjelder oss eldre så er det flaut å snakke om verdighet i det hele tatt, sier hun.

- Hva tenker du på da?

- Hverdagen for eldre har vært en sjokkartet opplevelse for mange. Det er ikke mange nok i eldreomsorgen til å ta vare på dem som har bygd opp landet. Vi, som alle andre, har behov for respekt og verdighet i hverdagen, men det er vi langt unna nå dessverre, sier hun.

 

Plikter og rettigheter

Liv Hovden er engasjert i alle sider av politikken, og selv om hun ikke er aktiv i politikken i dag, har hun sterke meninger om samfunnets utfordringer i årene som kommer.

- «Gjør din plikt og krev din rett» har jeg levd etter i over 70 år. Det er for eksempel ikke sånn at sykefraværet er så mye høyere i dag enn det var for 40 år siden. Forskjellen er at terskelen for å ty til sykemelding er på et ekstremt lavt nivå. Før var dette forbundet med skam. Alle skal få hjelp når de trenger det, men vi må være flinkere til å se folks behov og hjelpe alle å innfri dem. Der mener jeg vi svikter i dag, sier hun.

- Mener du at Trond Giske er best til å få gjort den jobben?

- Han klarer å kommunisere slik at den yngre garde skal vite hva som kreves for å oppnå det fellesskapet som tar vare på oss alle sammen. Det er ikke pengene som skal styre verdigheten til enkeltpersoner, sier hun.

 

- Vi må lære å ta igjen

Einar Gerhardsen har uttalt flere ganger at «Før noen får kake, så skal alle ha fått brød», som et signal om hvor viktig fellesskapet var i etterkrigstiden. Hovden er redd for at det nå er i ferd med å akseptere politikere for deres karisma og sjarm framfor innholdet i politikken.

- Jeg føler at det ikke er lov å snakke sånt i Norge i dag. Folk er nødt til å ta igjen før det er for sent. Hvis jeg mener at Gahr Støre ikke har noe i ledelsen i Ap å gjøre, så må jeg få si det. Mange kommer til å riste på hodet, men det er også mange på min alder som er helt enig med meg. Vi må også få komme med våre utspill, sier Hovden.

- Og håpet for det kommende ledervalget i Ap er?

- Gi ungdommen rikelig med muligheter, verdighet i eldreomsorgen og vik aldri fra fellesskapet. Da er det kun Trond Giske som gjelder, sier hun.

ronny.johnsen@dagsavisen.no