Hørte Michael Jackson live i mammas mage

The Voice-deltaker Endre Gryting fra Drammen kommer fra en sjeldent musikalsk familie. Også pappa Håvard tidligere deltatt i samme talentshow.

«Det drøyeste noen har gjort på The Voice!» og «Hvor store baller har du egentlig?». Slik lød to av kommentarene fra dommerpanelet etter at den unge drammenseren Endre Gryting (22) framførte sin egenkomponerte rap på blind audition for The Voice på TV 2. 

Fredag 8. mars deltar han i sin første sangduell 8. mars.

Hvordan er det egentlig å være med i The Voice-sirkuset?

Det er veldig gøy – og gir meg masse nye erfaringer. Også får jeg litt innblikk i TV-verdenen og musikkbransjen – på høyt nivå. Det er veldig kult å få jobbe med så proffe folk. Kan heller ikke nekte for at det føles godt med den anerkjennelsen og oppmerksomheten jeg har fått etter blind auditionen.

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

Så fikk du også samtlige fire dommere til å snu seg, for en låt du har laga sjøl. Hvordan føltes det?

– He he he, det var stort. Jeg mener; å få Morten Harket til å snu seg for en rapper liksom.

Så valgte du å jobbe videre med Yosef Wolde-Mariam. Funker det?

– Ja, absolutt. Yosef er veldig flink og kul å jobbe med – og vi har en veldig god dialog oss imellom. Vi liker mye av det samme – og ser litt likt på hvordan musikk bør låte. Også har han et veldig stort hjerte – og er snill. Der er han litt som meg. Det er veldig bra å ha en mentor som er på samme frekvens som meg selv.

Du kommer fra en veldig musikalsk familie, og følger faktisk i din fars fotspor når du er med på The Voice. Har du alltid vært opptatt av musikk?

–Det starta allerede i mammas mage – da jeg hørte Michael Jackson live på konsert. Siden pappa er musiker ble jeg også hele tida introdusert for masse musikk. Rap begynte jeg også å høre på veldig tidlig, Eminem og 50 Cent og de gutta der. I dag har de jo mista det litt, men musikken de laget da var innmari bra. I 15-årsalderen bestemte jeg meg for at det var artist jeg ville bli. Det måtte bli rap, selv om jeg også synger litt nå. Jeg har fått dame, så jeg har nok blitt litt softere.

Jeg hører at du også har en syngende lillebror, som opptrer allerede. Er dere født uten nerver?

– Ja, Adam på 13 år er helt rå. Han synger Jackson Five-låtene like bra som Michael Jackson, hvis ikke bedre. Han har opptrådt flere ganger med storband også. Da koser han seg. Men jeg vil ikke si vi ikke har nerver. Jeg kan i hvert fall bli litt nervøs innimellom, men det må man bare lære seg å kontrollere. Du kan ikke la det spise deg opp.

Du har en litt spesiell aksent, til å være av «heilnorsk herkomst». Kommer det av oppveksten på Fjell?

– Ja, jeg har jo bodd der siden jeg var 9 år, så det har bare blitt sånn. Jeg har nylig laget en låt om Fjell faktisk – og en musikkvideo. Den heter Fjell Anthem Vol. 2, og handler om alt det positive jeg har fått med meg fra Fjell. Når du ser den skjønner du også bedre hvorfor jeg prater som jeg prater.

Etter første opptreden på The Voice fikk du veldig ros for de partiene av låten der du sang – og ikke rappa. Vil vi få høre mer av dette?

– Ja, jeg har lyst til å synge mer. Akkurat nå er det nesten så jeg liker det bedre, men inntil for tre år siden gikk det kun i rap. Så tenkte jeg at jeg måtte bli bedre på sang også, men det er rapper jeg er da – i bunn og grunn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen, helt klart.

Du følger familien her også?

– Jeg vil vel heller si jeg følger Jesus.

Hva gjør deg lykkelig?

–Å vite at jeg kan være meg sjæl, og gjøre det jeg er ment for.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde flere fiktive helter som Kaptein Sabeltann og Spiderman. Når det gjelder ekte mennesker har pappa alltid vært en helt for meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det var da et dypt spørsmål.

Joa, men du behøver ikke å svare så gravalvorlig. Du må gjerne gjøre det litt lettbeint.

– Nå er jeg ganske dyp av meg, så jeg klarer ikke alltid å finne noen overfladiske svar. Men jeg kan si at noe av det verste er at jeg ikke har så lett for å slappe av, at det bare går i ett liksom.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da ligger jeg i sofaen og ser på film, med hånda nedi buksa, spiser chips – og gjør egentlig ingenting.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har ikke noen veldig klare formeninger om så mye, men hvis de plutselig hadde bannlyst musikk – da skulle jeg gått først i toget.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Helt klart dama mi – Estella.