Jøssingkollen i Bragernesåsen. FOTO: KJELL BUENE

Fottur til ski­­­-
anleggene i Åsen

Mens vi venter på sesongens første snø, må det være rette tida å besøke de gamle skianleggene i Bragernesåsen.

Utgangspunktet Kastanjesletta er endeholdeplassen for bussrute 3 på Åssiden som går to-tre ganger i timen daglig. Gå Sletningsveien, men fortsett rett fram forbi skatebanen i 300 m, til stikrysset i bunnen av Blåsteinsbakkene. Her tar du til høyre ca 300 m, faktisk noe nedover, til du kommer til et nytt stidele. Ta til venstre bratt opp langs det som inntil 1958 var Drammens Ballkubbs hoppbakke Ørenkollen. Bakken ble åpnet i 1923 og fikk lyssetting i 1938. Rennene samlet hele Norges hoppelite, blant andre Thorleif Haug og Arnfinn Bergmann. Bakkerekorden er 56,5 m, og i 1952 etter OL var det drammensjenta Aud Borgevad som åpnet bakken.

I stikrysset på toppen av ovarennet tar du stien til venstre opp langs høyderyggen til Buståsen. På toppen av åsen dreier hovedstien mot venstre og du kommer inn på øverste delen av stien opp Blåsteinsbakkene. Etter at du har passert under Landfalltjernveien ta til høyre ned den bratte Stankebakken, forbi plaketten over de 16 ildsjelene som bygde Thorleif Haugs vei på dugnad og Stiboltkrysset oppkalt etter skogeier Stibolt. Videre forbi Jennys kilde - kona til Hans Hansen, som bygde spaserveien gjennom Hamborgstrømskogen hovedsakelig for egne midler. I retning Spiraltoppen passerer du Waldemar Werrings utsikt der hvor veien tar av til Friluftsmuseet. Her passer det å ta dagens rast, mens du nyter panoramautsikten over Drammensdalen. Waldemar Werring var fra 1914 til 1943 kasserer i Selskabet til Drammens forskjønnelse og Gavn.

30 m før veibommen før kafeen tar du til høyre ned Otto Lunds sti til Thurmanns vei, som du fortsetter til høyre forbi Brudesløret. Veien ble bygd mellom 1901 og 1903 og kostet hele 4.725 kroner. På nedsiden av ura ser du akebakken som dessverre viste seg å være for slak til å kunne brukes. På andre siden av ura går du ned til Jøssingkollen, som ble bygd av nazistene i 1941 (derav navnet), men opplevde sin storhetstid på 1950- og 60- tallet, da opptil 600 gutter fra byens skoler konkurrerte mot hverandre. Siste gang bakken var i bruk, var i 1979 da unnarennet ble brukt til en akekonkurranse. Videre forbi Hamborgstrømpaviljongen, som også ble bekostet av mesén Hans Hansen. Fortsett videre ned til Thorleif Haugs vei, og ta til venstre ned til Sykehuset.

Lengde 9 km

Høydeforskjell 280 m