Nyheter

– Ekstremt viktig tilbud, både for brukerne og for samfunnet

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) ble oppriktig imponert under besøket på Menings- og mestringsgården i Vestfossen.

Bilde 1 av 2

Ååååååååh, hviner Norges landbruksminister. Hun er kledd for ruskevær og gårdsbesøk – og har akkurat steget ut av den mørke regjeringsbilen, men rekker knapt å hilse på den lille forsamlingen på tunet før hun får øye på hundevalpen Tyson - av typen Staffordshire bull terrier.

­ – Kan jeg holde ham?

Olaug Bollestad plukker opp den pelskledde, logrende bylten og forteller gledesstrålende at hun har to hunder selv også, og bare elsker dyr. Hun koseprater med Tyson, klapper, klør og nusser den fornøyde valpen.

– Velkommen til gårds, hilser Elisabeth Johansen.

F.v.: Adrian Tollefsen fra Øvre Eiker Høyre, landbruksminister Olaug Bollestad (KrF), Elisabeth Johansen og landbruksdirektør hos fylkesmannen i Oslo og Viken  Nina Glomsrud Saxrud, ved rundpaddocken på Menings- og mestringsgården.

Oslojenta (32) kjøpte småbruket i Holegata i Vestfossen i 2017, for å oppfylle sin årelange drøm om å skape en trygg oase - både for ungdommer i ferd med å falle utenfor skolesystemet og arbeidslivet og flere andre brukergrupper med forskjellige utfordringer. Hun har en bachelor i hestefag fra Norges Miljø- og Biotekniske Universitet. Der tok hun også praktisk pedagogikk, samt videreutdanning innen dyreassisterte intervensjoner; som går ut på å sette samhandling mellom dyr og mennesker i system for å øke livskvalitet og livsmestring.

Nytte for mange

Johansen legger ikke skjul på at det var hestene og stallmiljøet som i sin tid reddet henne gjennom noen tunge og vanskelige ungdomsår. Siden har hun ønsket å bidra til at flere skal få oppleve økt selvtillit, mestring og framtidstro ved hjelp av samvær og samarbeid med dyr – og praktiske gjøremål på en gård. Nå vil Johansen overbevise Bollestad om viktigheten av å kunne tilby flere brukergrupper muligheten til å oppleve mestring og mening gjennom «bondegårdsterapi».

Landbruksministeren har på sin side lenge planlagt et besøk ved et gårdsbruk i Drammensdistriktet, som driver med noe utenom vanlig gårdsdrift. Valget falt på Menings- og mestringsgården, og heldigvis finner visitten sted rett før landet blir mer eller mindre lammet av korona-smitten.

Siden mai 2017 har Johansens gård vært et godkjent Inn på tunet-bruk (IPT). Det betyr at gården er én av omtrent 500 norske gårder som tilbyr kommunene tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester innenfor skole- omsorgs- og velferdssektoren. Brukere som har vist seg å ha nytte av en opplærings- og mestringsarena som dette er for eksempel mennesker med utfordringer vedrørende psykiatri, rus, skole, arbeid, integrering og demens. Til Johansen kommer det mest barn og unge som sliter innenfor det vanlige skoleløpet.

Landbruksministeren tas med rundt til alle beboerne på gården. Johansen forklarer hvordan det å måle og veie opp mat til de forskjellige dyrene kan være med på å få unge til å innse behovet for grunnleggende matematikk. At det å utføre uselviske handlinger for andre, som å møkke ut i hesteboksene og sørge for at det er rent og trivelig hos minigrisene, er belønning nok i seg selv. Dyrene trenger stell, mat og oppfølging for å ha det bra, og deres velferd er betaling for innsatsen – det vil si i tillegg til tillit, fortrolighet og samvær.

Ministeren fikk umiddelbart god kontakt med minigrisene Pigly og Porky.

Vinn – vinn

På det lille tunet, mellom våningshuset og låven, står hestene Trollmann og Sirkill oppbundet. De har begge tykk vinterpels, men er nystriglede og rene for ministerbesøket, takket være iherdig børsting fra to unge jenter som har besøkt gården jevnlig i kortere - eller lengre tid.

– Har du avtale med kommunen her da, spør Bollestad og rufser Sirkill i den viltre panneluggen. Hun er tydelig hestevant.

– Nei, faktisk ikke med Øvre Eiker, men jeg har en rammeavtale med Kongsberg kommune, sier Johansen.

Hun forteller hvordan hun inviterte flere av toppene i hjemkommunen til gårds, for å forklare hva hun og dyra kan bidra med. Hun fikk mange hyggelige tilbakemeldinger, men ingen avtale om oppdrag.

Bollestad, som har besøkt flere Inn på tunet-gårder, bekrefter at hun kjenner til at det kan være et problem å få kommunene til skjønne hvor stor nytte slike skreddersydde omsorgstjenester kan ha – ikke bare for den enkelte bruker, men også for familiene deres og - over tid - for samfunnsøkonomien. Bare ved å forhindre at én ungdom faller ut av skolen sparer man store framtidige utgifter i form av Nav-ytelser og helsetjenester. Det betyr også økte skatteinntekter samt sikring av flere arbeidsplasser innen landbruket.

– Er det noe sted jeg kan vaske hendene? Jeg er litt allergisk, og begynner lett å klø i øynene hvis jeg gnir meg i dem etter å ha tatt på hester, sier Bollestad, som blir vist bort til vasken i stallen.

Den dyrekjære ministeren klarte ikke å la være å klappe hestene, selv om hun stadig måtte vaske hendene på grunn av allergi. Elisabeth Johansen til høyre.

Store innsparinger

Inne hos kaninene og marsvinene viser Johansen til de sistnevntes familietre, som henger på veggen over den lille innhegningen.

– For barna blir det gjerne lettere å sette ord på vanskeligheter i sin egen familie, når de kan bruke marsvinfamilien som utgangspunkt, forklarer hun.

Bollestad lener seg inn til de to karamellfargede kaninene, men de er litt sky og tør ikke helt å hilse på den pratsomme krølltoppen, som sier at hun synes marsvinsystemet er veldig smart.

– Jeg har også besøkt en IPT-gård med et dagtilbud til demente. Du kunne tydelig se at det å utføre forskjellige oppgaver på gården, og å føle seg til nytte, ga dem større verdighet. Flere hadde også vokst opp på gård, slik at disse praktiske gjøremålene var gjenkjennelige. Det er i det hele tatt mange som kan trenge slike tilbud, så her må kommunene kjenne sin besøkelsestid altså, sier Bollestad.

Godt grisetekke

Til stede under gårdsvisitten er også Nina Glomsrud Saxrud, som er landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, Adrian Tollefsen - gruppeleder for Høyre i kommunestyret i Øvre Eiker  - og Johansens gode hjelpere; mamma og pappa.

Bollestad og resten av følget får demonstrert hvordan de jobber med hestene, og statsråden må vaske hendene igjen for hun kan ikke la være å klappe de firbeinte terapeutene. De besøker også hønsegården og sist - men ikke minst - går de innom minigrisene Pigly og Porky.

Her får ministeren umiddelbart kontakt. De to strihårede små grisene setter stor pris på å bli klødd av en landbruksminister med lange, sorte negler. Johansen slår fast at det ikke er noe å utsette på Bollestads dyretekke, for vanligvis er ikke grisene så fortrolige med folk de ikke har møtt før.

Over kaffe og rundstykker inne i samlingsrommet i låven forklarer Johansen hvorfor nettopp kontakt med dyr kan ha så stor betydning for mennesker med forskjellige utfordringer.

– Du kan ikke lyve for dyrene om at «alt går fint», for de værer uansett hvordan du egentlig har det – og de krever tilstedeværelse her og nå. De vil ikke gjøre det du ber dem om hvis du ikke mener det du sier. Dette er spesielt viktig når det gjelder psykisk sykdom, for her er det mange som er flinke til å skjule hva de sliter med. For flere er også det å vite at noen levende vesener er avhengige av at de kommer og mater og steller dem, ny motivasjon til å komme seg opp og igang.

Nytt Inn på tunet-løft

– Hvis jeg kan være litt personlig, skyter Bollestad inn, – så vokste jeg selv opp med en psykisk syk mor, og du verden så flink jeg var til å skjule hvordan jeg hadde det hjemme. Men slike ting tar deg alltid igjen på et eller annet tidspunkt, hvis du ikke tar tak i det. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at et tilbud som dette er akkurat det mange barn og unge med utfordringer hjemme kan trenge. Her kan man skreddersy individuelle opplegg på en måte som kommunenes vanlige velferdstjenester ikke kan.

Bollestads assistent signaliserer at tiden er mer enn ute - og at de må reise videre. Men før hun må kaste seg i bilen igjen forteller hun at regjeringen har satt av 10 millioner til Inn på tunet-løftet 2. Her skal det gjennomføres fire toårige piloter rettet mot mulige innkjøpere av IPT-tjenester på områdene demensomsorg, skole, psykisk helse, rusomsorg og arbeidstrening. Fylkeskommuner og fylkesmenn kan søke omm prosjektstøtte på inntil tre millioner per pilot innen 8. mai.

Noen dager etter besøket i Vestfossen legger Olaug Bollestad ut et bilde av seg selv, hesten Trollmann og Elisabeth Johansen på Facebook. Hun skriver at de gjør et fantastisk arbeid på gården - og har en unik evne til å tilby opplegg som passer for hver enkelt ungdom.

– Det handler om å se hver enkelt, og lage meningsfulle hverdager. Slike tilbud trenger vi flere av!,  avslutter landbruksministeren.

Gårdsbesøk

Mer fra Dagsavisen