Kommentar

Frp med nytt voldsomt slag i lufta

Fremskrittspartiet tenker bare på seg selv, ikke på regjeringen.

Meldingen tirsdag kveld om at regjeringen hadde besluttet å hente hjem to barn og en norsk-pakistansk kvinne som hadde sluttet seg til IS, satte full fyr på Frps stortingsgruppe.

Ilden spredte seg raskt over hele landet. Flere fylkespartiledere og noen stortingsrepresentanter krevde at partiet måtte gå ut av regjeringen.

Det å hente hjem denne kvinnen, er fullstendig uakseptabelt for Frp. Partiet har protestert i regjeringen, men det er blitt overkjørt av Høyre, Venstre og KrF.

Det er ikke nytt at Frp går mot sin egen regjering. Det er faktisk blitt normalen for partiet. Det nye er at partileder og finansminister Siv Jensen stilte seg i spissen for opprøret.

I forkant av det dramatiske gruppemøtet onsdag kveld sa Siv Jensen at hun ville at gruppa skulle støtte henne til å sette hardt mot hardt overfor statsminister Erna Solberg.

Støtten fikk hun. Etter gruppemøtet sa hun at Frp i løpet av januar vil stille krav til statsministeren for å bli i regjeringen.

Hun sa ikke hva kravene vil gå ut på. I god Carl I. Hagen-tradisjon lar hun det henge i lufta om partiet blir i regjeringen eller ikke. Spenningen skal holdes ved like til siste slutt.

Det mest oppsiktsvekkende ved dette er at regjeringens nummer to, finansminister Siv Jensen truer statsministeren. Det har ikke skjedd før i norsk politikk. Det er også veldig spesielt at finansministeren beskylder statsministeren og Høyre for å ta mer hensyn til KrF og Venstre enn til Frp.

Statsminister Erna Solberg kan ikke la seg true til å ta enda mer hensyn til Frps politikk. Regjeringens politikk er sementert i regjeringsplattformen og i statsbudsjettet.

Det er helt normalt at det dukker opp vanskelige saker som skaper uenighet i en koalisjonsregjering. Det skjedde i Bondeviks regjeringer og i Stoltenbergs regjeringer. Det ble løst uten at regjeringen sprakk.

Erna Solberg kommer til å strekke seg langt for å beholde Siv Jensen i regjeringen. Uten Frp er Solbergs regjeringsprosjekt ferdig. Frp kan neppe ta ansvaret  for å skyte regjeringen ned, knapt to år før stortingsvalget.

Det er et hysterisk spill for galleriet, eller mer konkret for Frps velgere. Partiet er i tilbakegang. Noe må gjøres for å stanse tilbakegangen. I Frp tror man at det kan gjøres med et nytt voldsomt slag i lufta.

Uansett er det et høyt spill som ikke regjeringen er tjent med. Det bryr ikke Frp seg så mye om. Partiet tenker kun på seg selv, og ikke på hva som er til regjeringens beste.

Nyeste fra Dagsavisen.no: