Nyheter

Store snømengder skaper trafikkaos i Sør-Norge

Enorme mengder snø har lammet store deler av trafikken i Sør-Norge fredag. Kjøreforholdene regnes ikke å bli noe bedre utover kvelden.

– Det har gått slag i slag med mindre trafikkuhell både i Innlandet, Viken og Oslo-området. Vi har blitt varslet om flere utforkjøringer og mange vogntog med stans, forteller trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen øst til NTB.

Allerede i morgentimene fredag skapte snøen trøbbel for bilister på Østlandet. Mjøsbrua på E6 i Innlandet ble stengt i en lengre periode som følge av et trafikkuhell.

Utover ettermiddagen er det meldt om flere trafikkulykker, men ingen alvorlige. Både personbiler, busser og vogntog har havnet utenfor veien eller på tvers av veien over hele Østlandet. Til og med bergingsbiler har kjørt seg fast.

Samtidig ble flere tog innstilt eller forsinket som følge av problemer med snø på sporveksel, deriblant Bergensbanen, Dovrebanen, Vestfoldbanen og Sørlandsbanen.

Vinterføret har også skapt trøbbel for kollektivtrafikken enkelte steder samt for ferjeavgangene. I Oslo og Viken er flere bussavganger innstilt og i Bærum er alle avgangene til Unibuss innstilt fredag.

Stengte fjelloverganger

Men selv om snøgleden kanskje er stor for dem som drømmer om pudderføre og ski, kan snøen bli et hinder for mange som vil legge ut på hyttetur i helgen.

– Uansett hvor du skal i dag er det mye dårlig vær i høyden. Det er nok mange som ikke kommer dit de har tenkt seg på grunn av stengte fjelloverganger, sier Lindstad.

Fredag ettermiddag gikk det et snøskred over riksvei 7 mellom Flå og Sokna, en trafikkert vei for mange som skal på hytta i Hemsedal, Nesbyen eller Geilo. I tillegg er en rekke fjelloverganger stengt eller det blir kjørt kolonnekjøring.

Trafikale problemer

I enkelte områder i Sør-Norge har det kommet opp mot 40 centimeter med snø de siste to dagene og brøytebilene kjører for fullt.

Snøkaoset førte til at varslingstjenesten Varsom oppjusterte farevarselet for snø i Agder og deler av Vestfold og Telemark til oransje nivå torsdag ettermiddag.

– Det er mange politidistrikt som melder om store problemer i trafikken lokalt, det er vanskelige kjøreforhold rundt omkring, særlig på de mindre veiene, sier Lindstad, som oppfordrer folk til å kjøre etter forholdene.

Trafikale problemer har også ført til mye kø ved E18 i Drammen mot Asker, og det er meldt om flere busser som har sklidd av veien i Halden og Fredrikstad.

Flomvarsel

Ytterligere utfordrende vil det bli i helgen når varmegradene kommer. Lørdag er det meldt regn og mildvær, og da blir det veldig glatt og kjøreforholdene blir enda verre

På grunn av varmegradene i helgen er det faktisk sendt ut flomvarsel for kyststrøkene i Rogaland, Agder og på Østlandet.

På grunn av frost i bakken, mye snø og is på veier og i bekker ventes væromslaget fra lørdag formiddag å føre til snøsmelting og regn opp mot 600 meter over havet i Rogaland og Agder, og opp mot 300 meter på Østlandet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: