Nyheter

Forsvarsministeren: – Bruk er det beste vern

– Lokalt engasjement er viktig, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Mandag kom nyheten om Forsvarsbyggs vedtatte salg av kaserna i Gamlebyen, Fredrikstad. En prosess som har vært viktig for forsvarsministeren.

– Ja, det har vært viktig. Først og fremst fordi vi kan legge til rette for fremtidig utvikling og bruk, og dermed nytt liv i den kulturhistorisk viktige Gamlebyen. Jeg mener at bruk er det beste vern for en slik kulturhistorisk eiendom, og dette salget gir grunnlag for å løfte Gamlebyen som kulturmiljø, sier han til Dagsavisen Demokraten.

– Potensial for mer aktivitet

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har tro på økt aktivitet i bydelen.

– I tillegg til å være godt orientert om saken, har jeg besøkt Gamlebyen som turist. Et veldig flott område som også har potensial for mer aktivitet.

I flere år har kaserna i Gamlebyen stått tom. Engasjementet rundt tomme bygninger i bydelen, som forvaltningsorganet underlagt forsvarsdepartementet har ansvaret for, har vært stort.

For to år siden lanserte ekteparet Gunhild Bøgseth og Hans Edvardsen ideen om å etablere Mulighetsfabrikken i kaserna. Et sted for gründere, idéskapere, kulturaktører, kunstnere og andre. Etter et folkemøte – med presentasjon av visjonen «Gamlebyen mot 2032» – mente tidligere kultursjef i Fredrikstad kommune, Egil Syversen, at stortinget burde gi forsvarsbygningene som gave til Fredrikstad kommune. Som en takk for forsvarets mulighet til å eksponere seg i Gamlebyen, gjennom mange år.

Fredriksborg ønsker å sette inn en dør og åpne bygningen ut mot torvet i Gamlebyen.

– Lokalt engasjement viktig

I februar presenterte Morten Fredriksen i investeringsselskapet Fredriksborg planene for å bygge om den gamle infanterikasernen til et hotell med nasjonal tiltrekningskraft. Selskapet har estimert å bruke mellom 200 og 300 millioner kroner til ombygging.

Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen (Ap) sendte i høst flere brev til forsvarsministeren for å be om at Forsvarsbygg og departementet vurderer avhending av infanterikaserna i Gamlebyen. Fredrikstad senterparti og foreningene i Gamlebyen utøvde også press for å få en avklaring.

Hvilken betydning har det lokale engasjementet hatt?

– Vi ser helhetlig på alle saker som skal besluttes. Det gjelder både lokalt engasjement, og andre forhold som må vurderes. En ny framtid for infanterikaserna har vært etterspurt, og sterkt ønsket av lokalsamfunnet i Fredrikstad i svært mange år. Lokalt engasjement er viktig, og jeg er derfor godt fornøyd med at vi nå leverer på dette ønsket, svarer forsvarsminister Bjørn Arild Gram, som ikke kommer til å sette flere Fredrikstad-eiendommer på salgslista:

– Det er i dag ingen planer om å selge andre eiendommer i Gamlebyen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen