Nyheter

– Gi forsvarsbygningene som en gave til Fredrikstad kommune

Tidligere kultursjef i Fredrikstad kommune, Egil Syversen, kom med en klar melding etter folkemøtet på Litteraturhuset mandag kveld.

Bilde 1 av 3

– Jeg synes Gamlebyen og hele miljøet i bydelen har gjort en stor innsats ved å bidra til at norsk forsvar fikk en arena å utfolde seg på. Nå er tida inne for at Stortinget fatter et vedtak om å gi forsvarsbygningene som gave til Fredrikstad kommune – rett og slett en takk for forsvarets mulighet til å eksponere seg i Gamlebyen, sier Egil Syversen til Demokraten.

«Friere tøyler» på innvendig omgjøring

Bakgrunnen for folkemøtet var presentasjon av visjonen «Gamlebyen mot 2032» - et strategidokument utarbeidet av Gamlebyen gårdeierforening og Foreningen Gamle Fredrikstad. Naturlig nok kom den påfølgende paneldebatten til å dreie seg mye om Forsvarsbygg og tomme arealer i Festningsbyen.

– Ved å gi forsvarsbygningene som en gave til Fredrikstad kommune fritas de også for ansvaret, fremholder Egil Syversen.

Den tidligere kultursjefen minnet også om at behovet for større arealer var årsaken til flyttingen av Akademi for scenekunst fra Gamlebyen til Værste på Kråkerøy. Egil Syversen hevdet også at det ikke er vanskelig å skaffe leietakere i Gamlebyen, men da må noen bygningsmessige rammer endres.

– Får Fredrikstad kommune overta forsvarsbygningene må det vedtas at det er de utvendige arealene som skaper bymotivet Gamlebyen – innvendig må man få lov til å bruke moderne teknologi slik at det blir lokaler som egner seg til dagens bruk, sier han til Demokraten. 

– Slik kaserna står nå er det en håpløs situasjon, men i dag har vi byggemetoder som kan gjøre selv gamle og verneverdige bygg funksjonelle. Samtidig vil jeg legge til at Forsvarsbygg er altfor vanskelige å snakke med, det har jeg selv erfart. Det virker som om etaten i forsvarssektoren selv er uklare på hvor de vil. Noen må ta en prat med våre stortingspolitikere og fremme forslaget om overdragelse av bygningene.

(Saken fortsetter under bildet) 

Gallerieier og tidligere kultursjef i Fredrikstad, Egil Syversen, mener kommunen bør få overta forsvarsbygningene i Gamlebyen vederlagsfritt.

– Nå er tida inne for at Stortinget fatter et vedtak om å gi forsvarsbygningene som gave til Fredrikstad kommune – rett og slett en takk for forsvarets mulighet til å eksponere seg i Gamlebyen, sier Egil Syversen til Demokraten. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Forsvarsbygg ville ikke delta på folkemøte

Etter gjentatte oppfordringer glimret Forsvarsbygg med sitt fravær på Litteraturhuset mandag. «Møtet har en politisk agenda», var årsaken Forsvarsbygg ga for å takke nei til deltakelse. Ordfører Jon-Ivar Nygård stilte heller ikke på folkemøtet siden nominasjonsmøtet i Fredrikstad Arbeiderparti foregikk i samme tidsrom.

Trond Svandal etterlyste også Forsvarsbyggs deltagelse i møtet under sin historiske gjennomgang om Gamlebyen. En bydel som historikeren mener er unik i verdensmålestokk – med sine bevarte trehus innenfor et festningsverk.

Tidligere kommandant i Gamlebyen og prosjektleder for visjonen «Gamlebyen mot 2032», Dag Strømsæther, ønsket å ha med Forsvarsbygg i arbeidet med strategiplanen. Men som offentlig forvaltning fant de det ikke naturlig å bli med.

– Jeg må innrømme at det ikke ser ut til at det offentlige er best til å utvikle slike bygninger, sa Strømsæther nylig til Demokraten.

En «hvit flekk på kartet»

I paneldebatten deltok Knut Thomas Hareide-Larsen (H) - medlem av kultur- og miljøutvalget, Elin Tvete (Sp) - leder i teknisk utvalg, Erik Skauen (MDG) - leder av kulturutvalget og Torill Frydenlund, daglig leder i Månefestivalen og Gamlebyen kulturhus.

Frydenlund minnet om folkemøtet for halvannet år siden hvor ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) beklaget sterkt på vegne av Fredrikstad kommunes manglende tilstedeværelse i Gamlebyen. Han lovet at det var slutt på unnfallenheten og at det skulle tas tak.

– Fortsatt har ingenting skjedd, bortsett fra at kommunen nå ser ut til å bli med på et spleiselag i ansettelse av en «Gamlebyenkoordinator». 500.000 kroner blir som lommerusk å regne i denne sammenhengen, enda verre blir det hvis 300.000 av disse pengene skal tas fra overføringer til lokalsamfunnsutvalgene, mente hun.

Erik Skauen (MDG) forsto Frydenlunds reaksjon på beløpets størrelse.

– Vi må vurdere behovet for midler underveis. Det planlegges å etablere et eget lokalsamfunnsutvalg for Gamlebyen, og det jobbes med en avtale mellom teknisk drift og Forsvarsbygg rundt arbeidet med å ivareta grøntarealene i bydelen på en bedre måte. Men det viktigste er at vi må gå i samme retning.

– Ja, nå håper jeg virkelig startskuddet går, repliserte Frydenlund, og la til:

– Gamlebyen er hele Norges gamleby og bør få oppmerksomhet og bistand både hos lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Fraværet jeg opplever gjør at Gamlebyen for meg blir en «hvit flekk på kartet».

(Saken fortsetter under bildet)

Paneldebatten ble ledet av sjefredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen. Knut Thomas Hareide-Larsen (H) - medlem av kultur- og miljøutvalget, Elin Tvete (Sp) - leder i teknisk utvalg, Erik Skauen (MDG) - leder av kulturutvalget og Torill Frydenlund, daglig leder i Månefestivalen og Gamlebyen kulturhus, deltok.

Paneldebatten ble ledet av sjefredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen. Knut Thomas Hareide-Larsen (H) - medlem av kultur- og miljøutvalget, Elin Tvete (Sp) - leder i teknisk utvalg, Erik Skauen (MDG) - leder av kulturutvalget og Torill Frydenlund, daglig leder i Månefestivalen og Gamlebyen kulturhus, deltok. Foto: Tomm Pentz Pedersen

– Det eneste som er fredet er telefonkiosken

Fra visjonen «Gamlebyen mot 2032» trakk prosjektleder Dag Strømsæther fram ønsket om et større vern av festningsbyen.

– Vi mener hele bydelen bør fredes som kulturmiljøfredning, sa han.

– Jeg er enig, vernet må heves, kommenterte Knut Thomas Hareide-Larsen (H), og la til med glimt i øyet:

– Det eneste som er fredet i Gamlebyen er jo telefonkiosken.

Kaserna til skolebygg

Historiker og gallerieier Lars Ole Klavestad har foreslått at kaserna på drøye 5.600 kvadratmeter bør gjøres om til skolebygg. Som tilhører til mandagens folkemøte ba han om ordet for å få politikernes svar på om dette kan bli et alternativ. Klavestad oppfordret også kommunens folkevalgte til å gjøre en jobb for å beholde NRK i Gamlebyen.

– Jeg synes ideen om skolebygg er god. Uten at jeg nå kan svare på hvordan skolekabalen på Østsiden bør løses, svarte Erik Skauen (MDG).

– Vi tar signalene, sa Senterpartiets gruppeleder Elin Tvete.

Les også: 
– En myte at alle i Gamlebyen er uenige 
(+)
– Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+)
Malin Krå Simonsen (Ap): – Jeg digger folk som løfter fram slike idéer (+)
Hotellsjef Marianne: – Vi må bli en del av Fredrikstad sentrum og ansette en «Gamlebykoordinator»​ (+)

I sommer har det myldret av folk i Gamlebyen (+) 

Mer fra Dagsavisen