Nyheter

– Må gi oss mer forutsigbare instrukser, ikke fortsette å bytte fra uke til uke

En samlet utelivs- og restaurantbransje demonstrerte mandag mot det de mener er uforutsigbare og strenge retningslinjer, kombinert med elendig økonomisk kompensasjon fra regjeringshold.

– Nå skal man plutselig ikke få sitte sammen selv om man har kjent hverandre nesten et helt liv, så det sosiale blir borte også. Det at folk kunne komme og sette seg ned ved siden av hverandre, det er mye som forsvinner fordi folk blir så redde. De tror at koronaviruset hopper ut av ølglasset og på deg, sånn virker det i alle fall, sier daglig leder Ingvild Rødje ved Dragen Pub kontant.

Hun er initiativtakeren til mandagens demonstrasjon i Fredrikstad, der byens utesteder og restauranter danner felles front mot det de anser som svært urettferdige spilleregler for deres bransje. Bakteppet er en tilsvarende aksjon i Oslo, for å markere støtte til utelivsbransjen der etter den siste tidas skjerping av retningslinjene.

– Vi støtter demonstrasjonen i Oslo mot at regjeringen ikke ser hva de gjøre med bransjen vår. Regjeringen må gi mer støtte til både utelivet og restaurantdrift, for hva er best? At flere tusen havner på Nav, med den usikkerheten og psykiske belastningen det gir både for dem som jobber og eier plassene? Staten styrer dette med en løkke rundt halsen vår, som de strammer sakte, men sikkert. Det demonstrerer vi mot, fastslår Rødje.

Les også: Barnehageleder tar et oppgjør med kohorter (+)

Denne håndskrevne lappen minner gjestene på Dragen om hva som gjelder i disse dager.

Denne håndskrevne lappen minner gjestene på Dragen om hva som gjelder i disse dager. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Provoserende

Selv anslår hun å ha tapt «noen millioner» fra mars og fram til i dag, men er ikke først og fremst bekymret for sin egen pubs framtid.

– Vi klarer oss, men det er andre som sliter mye mer. Jeg tenker på bransjen som helhet. Bare i Fredrikstad er det flere plasser som har gått under på grunn av koronaen, og det er helt sikkert mange ellers i landet også.

Og hun får solid støtte fra sin kollega bak bardisken på Dragen, Pernille Holmquist.

– Det er provoserende å lese rapport på rapport om at smitten ikke kommer fra vår bransje. Hvorfor er det da oss de tar hardest? De slipper opp på busser, og det er ingen restriksjoner på butikken utover antibac og avstand, tordner hun.

– Du kan ikke ta enkelttilfeller som i Bergen, Oslo og andre steder det har vært smitte, og skjære alle over samme kam. Det blir det samme som å straffe en tyv som har tatt 50 kroner like hardt som en som har stjålet 50 millioner, legger Holmquist metaforisk til.

Les også: Vinmonopolet selger 50–60 prosent mer i grensebyer som Fredrikstad og Halden

Forvirrede gjester

Både hun og Rødje understreker at de tar den nasjonale dugnaden på største alvor, og at de har full forståelse for at det trengs retningslinjer ved utesteder og restauranter. Det de reagerer på er uforutsigbarheten og graden av strenghet.

– Vi støtter restriksjonene, for vi vil jo selvfølgelig at gjestene våre skal være trygge. Men vi mener regjeringen må gi oss mer forutsigbare instrukser, og ikke fortsette å bytte fra uke til uke. Nå vet vi jo faktisk ikke om vi blir stengt om en uke, om vi får stengetid klokka 22 eller 24. Vi har ingenting å gå ut fra, det er bare «ok, torsdag er det ny pressekonferanse fra Høie og co.» – så må vi ta vekk stoler, sette de tilbake, får lov til å sitte sammen, så ikke. Det er helt høl i huet, for å si det litt stygt, mener de to.

Et annet moment er at gjestene deres blir forvirret av de stadig skiftende beskjedene.

– De henger ikke alltid med. Vi hører stadig «forrige uke sa du at det var sånn» eller «jeg fikk jo lov til …». Ingvild må ansette en ekstra person for å klare å holde reglene ved like, sier Holmquist.

Les også: Vil knytte skjenkebevilling i Fredrikstads uteliv til lønnsbetingelser (+)

En håndfull representanter fra utelivet i Fredrikstad møtte opp på mandagens demonstrasjon på Stortorvet. – Hele bransjen i byen stiller seg bak, sier Ingvild Rødje (t.v.)

En håndfull representanter fra utelivet i Fredrikstad møtte opp på mandagens demonstrasjon på Stortorvet. – Hele bransjen i byen stiller seg bak, sier Ingvild Rødje (t.v.). FOTO: Hermund L. Kjernli

Slakter støtteordninger

Fredag annonserte næringsminister Iselin Nybø (V) at kompensasjonsordningen for reiselivsnæringen, som også omfatter serveringsbransjen, utvides til 2,8 milliarder kroner og forlenges ut februar 2021. Samtidig justeres kravet om 40 prosent fall i omsetning ned til 30 prosent.

– Dette er et målrettet tiltak for å inkludere flere serveringsbedrifter i ordningen. Jeg håper endringen vi nå gjør vil bidra til at flere levedyktige aktører i denne bransjen kan klare seg, sier Nybø i en pressemelding.

Damene på Dragen har liten tiltro til både denne og andre støtteordninger som har kommet fra regjeringshold til nå, og mener de først og fremst kommer større aktører til gode.

– Momsen fikk vi utsatt til juni, men vi hadde ikke åpnet i mellomtida, så vi fikk ikke tjent noe inn. Det er bare en vits det vi har fått, og så kommer de og sier at vi kanskje skal få noe mer i januar/februar. Hvis det drøyer så lenge, så skal man holde ut fram til da også. Det virker som de strekker det så langt de kan, men har en sukkerbit om at hvis man klarer det så får man støtte, sier Rødje.

– De tenker heller ikke på hva vi har tapt i varer. Vi har øl, brus, potetgull – varer for mangfoldige tusen kroner som går ut på dato. Det er ingen som har spurt oss om hva vi har tapt på det, supplerer Holmquist.

Les også: Nakstad tror mange vil ha fått koronavaksine i april

Frykter ringvirkningene

Nå frykter de for hvilken effekt tapt inntekt og begrenset kompensasjon vil få for bransjen både i nær framtid og i det lange løp.

– Det er mange små puber og restauranter som også skal leve, selv om de bare har tre eller fire ansatte. Hvis det er fire på en plass, så tilsvarer det kanskje 4.000 på alle disse stedene rundt om i landet som blir arbeidsledige. Hvis staten kan gi litt mer, får flere kanskje tilbake nattesøvnen og går ikke med angst for å miste jobben eller ikke komme tilbake til jobb, sier Rødje.

– Hvis du setter det på spissen så er det veldig mange som ikke har mulighet til å få jobb i andre bransjer, som ikke klarer mer utdanning, men som faktisk klarer en praktisk jobb i serveringsbransjen. Det er mange de vil få problemer med å plassere ut i andre jobber, utdyper Holmquist.

Samtidig påpeker de at mannefall i utelivsnæringen også vil gi ringvirkninger i andre bransjer.

– Fredrikstad er utrolig flinke til å støtte opp om mikrobryggerier, de aller fleste utestedene her tar inn øl fra dem, så det er mange som faller med oss. Bryggeriene må også begynne å kutte, og det rammer transportfirmaer og renholdere, sier Holmquist.

– Det blir som et hjul med spiler. Tar du bort en, så blir det litt og litt svakere for hver man fjerner. Til slutt knekker hjulet, og det burde regjeringen forstå. Du kan ikke stramme og stramme, avslutter Rødje.

Les også: – Vi må være støttende, men også kunne utfordre hverandre (+)

Leder i nettverket for serveringsbransjen i Fredrikstad Næringsforening, Rune Solberg, holdt en flammende apell under mandagens demonstrasjon.

Leder i nettverket for serveringsbransjen i Fredrikstad Næringsforening, Rune Solberg, holdt en flammende apell under mandagens demonstrasjon. FOTO: Hermund L. Kjernli

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen