Nyheter
Dyrt å by ti øre
På Sommerauksjonen.com må du betale opptil 45 kroner for å by ti øre! Forbrukerrådet advarer mot rådyre nettauksjoner.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
IPhone til en brøkdel av butikkpris, frister sommerauksjonen.com. Men du betaler opptil 45 kroner for å by ti øre. I løpet av timer kan regningen vokse til flere tusenlapper, selv om du ikke får varene du byr på. Urimelig, mener Forbrukerrådet som mener disse auksjonene kan være lovstridige.
– Å betale 45 kroner for å legge inn et bud på ti øre, kan være urimelig etter avtaleloven. Det betyr at kunder som føler seg lurt, kan ha krav på å få pengene tilbake enten fra teleoperatøren eller kortselskapet. Er det betalt med kredittkort, kan kundene kreve pengene tilbake fra banken i henhold til kredittkjøpslovens paragraf åtte, sier Jon-Andreas Lange som er advokat hos Forbrukerrådet.
Varene som auksjoneres bort, blir fort dyre. Det koster to kroner for hver tiøring du byr. Andre ganger koster det seks kroner, og i verste fall må man ut med utrolige 45 kroner for å by ti øre, viser selskapets innfløkte vilkår.
Rådyr kjøkkenmaskin
Auksjonsselskaper som sommerauksjonen.com og bidit.eu – som sannsynligvis er to versjoner av samme nettsted – annonserer flittig, og nå begynner klagene å strømme inn.
En klager lot seg friste av utsiktene til en billig kjøkkenmaskin. Det endte med en skyhøy regning, men ingen maskin.
– Jeg så en annonse på TV3 og gikk inn på sommerauksjonen.com. Jeg la inn tre autobud på en miksmaster. Jeg lot siden stå åpen og sjekket noen ganger i løpet av kvelden, forteller kunden til Forbrukerrådet.
Kunden fikk sjokk da telefonregningen kom:
Det ble nemlig en regning på 2.610 kroner for å delta i budrunden, selv om det ikke ble noen kjøkkenmaskin.
Den uheldige kunden fikk en uforståelig utredning på hvordan det er mulig å svi av 2.610 kroner uten å få noe som helst igjen for pengene.
«Har man ikke nok bud igjen, vil dette automatisk bli belastet ditt mobilabonnement slik det står i vilkårene», skriver Sommerauksjonen blant annet i svaret til kunden. Folk som biter på, kan altså kjøpe ulike antall bud á ti øre for to kroner per stykk i forkant, eller de kan få belastet telefonregningen med mange store beløp for bud som ikke er kjøpt inn i forkant.
Håver inn penger
Auksjonskunder som føler seg flådd, har i utgangspunktet fraskrevet seg retten til å klage i Norge. I Sommerauksjonens vilkår står det nemlig at klager skal behandles av Malta Arbitration Centre.
– Dette er heller ikke tillatt. Norske kunder har rett til å få behandlet sine klager i Norge i henhold til Lugano-konvensjonen, sier advokat Jon-Andreas Lange.
Han understreker at kunder som føler seg lurt, kan klage til Forbrukerrådet dersom auksjons- eller teleselskapene ikke ordner opp.
Også teleselskapene håver inn penger på disse nettauksjonene.
– Telenor får 41,87 prosent av budprisen på to kroner og 29,57 prosent når budene koster 45 kroner, opplyser Anders Krokan som er informasjonssjef i Telenor.
Det har ikke lykkes Forbrukerrådet å få en forklaring fra sommerauksjonen.com om de dyre budene. (ANB)