Nyheter

Mange flere vil teste seg for korona

Fredrikstad kommune opplever stor økning de siste ukene i folk som tar kontakt for å bli testet for koronaviruset.

– Det er et voldsomt trykk på telefonen fra folk som selv tar kontakt fordi de mener at de bør testes eller vil forhøre seg om de bør testes. Så er det jo også gitt klare råd om at alle med symptomer bør teste seg, sier kommuneoverlege Anne Kristine Nitter.

Og Fredrikstad-innbyggere blir testet for koronaviruset i utstrakt grad om dagen. De siste ukene har testaktiviteten vært raskt stigende. Fra å ha utført smittetester på 313 personer i uke 28, den andre uka i juli, testet smittevernapparatet i forrige uke 451 personer. Antallet testede er ventet å doble seg denne uka sammenlignet med uke 28.

Les også: Moss og Fredrikstad har like mange smittede

– Vi testet 125 personer mandag og 110 tirsdag, og har ingen grunn til å tro at tallet vil bli noe lavere resten av uka. Utførte tester inneværende uke vil trolig nærme seg 600, forteller Nitter til Demokraten torsdag.

Med slike tall er vi tilbake til nivået fra da kommunen startet med smittetesting tidlig i koronaperioden. Forskjellen er at det den gang var en veldig avgrenset målgruppe som ble testet.

Til nå er til sammen 8.024 personer i Fredrikstad testet for koronaviruset, opplyser kommuneoverlegen torsdag ettermiddag.

Symptomer

En del av økningen i antall henvendelser om testing er kommet etter blant annet smitteutbruddene knyttet til flere bryllupsfester i Østfold samt utbruddet på Hurtigruta.

– Henvendelsene vi får er delvis knyttet til sånne hendelser og delvis til at folk kjenner på symptomer. Vi vet ikke om flere har symptomer nå enn tidligere, eller om folk bare er blitt ekstra oppmerksomme på symptomer. Stadig flere har vendt tilbake til jobb etter ferie eller skal snart begynne å jobbe igjen. Vi opplever at det store flertallet bekymrer seg først og fremst for at de skal smitte andre, sier Nitter.

– Men at flere kjenner på symptomer, det kan vel også være annet enn koronaviruset?

– Økningen i henvendelser om testing er jo kommet nå i sommerferien og like etterpå, etter en periode med vekslende vær. Det kan være snakk om vanlige sommerforkjølelser hos mange.

Les også: Stigende smittetrend i Fredrikstad

– Ikke skam deg, men test deg

Helseminister Bent Høie (H) ba i slutten av juli om en endring av det offentlige ordskiftet. Han frykter at skamfølelse vil gjøre det vanskeligere å bekjempe koronaviruset.

– Jeg vil si dette til deg som frykter at du er smittet: Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg. Slik tar du ansvar og hindrer smitten i å bre seg, sa Høie, og fikk støtte fra helsedirektør Bjørn Guldvog, som frykter at skammen kan føre med seg problemer også utover den direkte vegringen for testing.

– Det kan være at man tester seg, men unngår å fortelle om nærkontakter for å slippe den belastningen det er å fortelle at man kan ha smittet andre, sa helsedirektøren.

Må være tro mot tiltakene

Tallene i Fredrikstad kan tyde på at mange tar på alvor oppfordringen om å teste seg.

– Jeg tror folk er blitt veldig oppmerksomme selv på små symptomer som kan indikere covid-19-smitte – også på små forkjølelsessymptomer man ellers ikke ville brydd seg om – fordi man er blitt oppfordret til det.

– Men har vi smittet hverandre mer med vanlig forkjølelse på grunn av atferd, vil vel også smittenivået for koronaviruset øke?

– Vi har i alle fall fått godt demonstrert at covid-19 ikke smitter hvis vi holder avstand og vasker hender. Det er et virus som er lett å styre med enkle tiltak, men det krever at folk er tro mot tiltakene, svarer kommuneoverlegen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen