Nyheter

Måkeproblemer i Fredrikstad

Måker er redevandrere. Det gjør dem til eksepsjonelt dårlige byfugler.

Bilde 1 av 3

Hvert år leser vi om måkeunger som ramler ut av redene og ned i bymiljøene, der de er til fare for seg selv. Problemet er bare at de ikke ramler ut. De hopper.

Men vi snakker ikke om suicidale fuglekrek av den grunn:

Måker er såkalte redevandrere. De som kan noe om fugler, vet godt hva det betyr.

Laget for å gå sin vei

– Å være redevandrende fugl betyr at ungene har åpne øyne, fjærdrakt og velfungerende bein når de klekker. De skal ut og gå så raskt som mulig, forklarer ornitolog i Norsk Ornitologisk Forenings lokallag i Fredrikstad, Bjørn Frostad.

Måkenes naturlige hekkesteder er på svaberg langs kysten. Redene ligger ikke godt skjult, og områdets rovdyr har som regel god oversikt over hvem som legger egg og hvor.

– Når eggene klekker, kan rovdyrene lukte det ganske raskt. Derfor gir det mening for måkeungene å spre seg fra redene ut i terrenget.

LES OGSÅ: Vi streiker til arbeidsgiverne tar til fornuft

HOPPER UT: En måkeunge som klekkes på et tak, vandrer utfor kanten. Denne havnet på Nygaardsplassen.

HOPPER UT: En måkeunge som klekkes på et tak, vandrer utfor kanten. Denne havnet på Nygaardsplassen.

En dårlig byfugl

Måkene som flytter inn i byene hekker på tak. Når ungene klekker, vandrer de utfor kanten på taket. De kan knekke bena i fallet. Om de overlever eller ikke, har de foreldre som bryr seg og blir til sjenanse for oss mennesker.

– De kan slå deg med vingen eller bombe deg med skit, sa Frostad til Demokraten i forbindelse med p-vaktene som reddet en måkeunge i Fredrikstad sentrum.

– Når de angriper, gjør de utfall. De stuper ned mot deg, og kan slå deg i hodet med vingen. Det er ikke farlig, men ubehagelig og kjennes som man får en tennisball i hodet.

Selv om mange synes det er problematisk med måkeskit og -skrik i byen, er det altså flyttingen til byene egentlig et større problem for måkene selv, enn for oss.

– Duer er langt bedre tilpasset et liv i byen. Ungene deres forlater ikke redet før de er flyvedyktige, sier Frostad.

LES OGSÅ: Kommunal leder granskes: 8 av 22 ansatte sa opp jobben på ett år (Demokraten+)

Måkene spiser lite søppel

Frostad mener det er feil å tro at måkene kommer til byene på grunn av søppel.

– Fredrikstad er ikke en spesielt søplete by. Det er helt andre grunner til at de kommer. Det er meitemarken som holder bestanden i live - det lille som ligger av pølsesnabber og hamburgerrester i helgen er ikke nok, mener han.

Det kan også være noe i skjærgården som gjør at måkene velger å hekke andre steder, i tillegg til at det stadig velges flate tak på byens bygninger.

La gresset gro

Forstad mener måkebestanden i byen kan holdes i sjakk ved å la gresset gro i hager og parker, slik at meitemarken ikke er like lett tilgjengelig.

– Også vil det være lurt å enten ikke bygge flate tak, eller passe på at alle bygg med flate tak bygges med en kant rundt. Da skaper man en barriere så ikke måkeungene klarer å hoppe ut.

Hvis du finner en måkeunge, skal du i følge ornitologen legge den et sted der den er trygg, og der foreldrene lett kan finne den igjen.

Mer fra Dagsavisen