Kommunen lanserer gratis julekalender til en aktiv advent

Kulturetaten i Fredrikstad kommune har laget en egen julekalender for barnefamilier med forslag til gratis aktiviteter hver dag.

– Bak lukene har vi alt fra en tur på biblioteket når det er mørkt, til julekonsert på St. Croix, klokkespillkonsert, skøytedag og minikurs i mosambikisk dans. Vi vil gi barn og unge i Fredrikstad muligheten til å oppleve, delta, skape og være aktive i førjulstiden, sier Kristine Czynski, stabskoordinator i Kulturetaten til kommunens hjemmeside. 

Legges ut før desember 

Alle lukene i kalenderen legges ut før desember for å gi familier muligheten til å planlegge.

– Kulturetaten i Fredrikstad kommune jobber for å skape en bra by, og å gi folk som bor her et meningsfylt liv. Med denne kalenderen tilbyr vi familier noe de kan gjøre sammen hver dag. Det tenker vi gir folk i byen en meningsfull adventstid, forteller Czynski.

Kulturetaten i Fredrikstad kommune består av Kulturkontoret, bibliotekene, Fritid i Fredrikstad, Kulturskolen i Fredrikstad, Fredrikstad Kino, kulturhusene Blå Grotte og St. Croix, virksomhet idrett med Kongstenbadet.

LES OGSÅ: Håkon og 500 barnehagebarn fikk lys på julegrana (Demokraten+)

Kulturetatens julekalender

Søndag 1. desember:
Gøy i kinofoajéen: Møt Sauen Shaun på Fredrikstad Kino! Det blir også lykkehjul med premiedryss, tegnebord m.m. kl.12-14.

Mandag 2. desember:
Lån en bok: Kom på Østsiden bibliotek og lån julebøker med fine historier og aktiviteter dere kan gjøre sammen, kom før stenging kl 18 og signer avtale for å få tilgang til meråpent bibliotek så kan du være her hele kvelden

Tirsdag 3. desember:
Utstilling: Velkommen til Barnekunstutstilling på Galleri Gangen på St. Croix-huset. Utstillingen er åpen hele dagen.

Onsdag 4. desember:
Gå tur: Bli med på satsningen #aktivelivifredrikstad og gå en tur med familien i markaområdet eller en park i nærheten av der du bor.

Torsdag 5. desember:
Lån kunst: Se igjennom kommunens katalog med bilder og velg et verk hele familien liker, og vil ha på veggen. Her finnes alt fra Arild Midthuns Donald-tegning Ille Gæli i Fredrikstad til Nico Widerbergs Blå Horisont. Dere kan låne med dere et hjem fra Artoteket på biblioteket, oppfordrer kulturetaten. 

Fredag 6. desember:
Fargelegg: Drøm deg tilbake til sommeren da elva var fulle av stolte skuter under The Tall Ships Races Fredrikstad og fargelegg elementer som ble brukt under arrangementet. Fargeleggingsark kan du laste ned her! 

Lørdag 7. desember:
Eventyryoga: Bli med på eventyryoga på Onsøy biblioteket klokken 1230 - 1315 eller på hovedbiblioteket 11 – 1145. Du kan også komme og lage ting ved langbordet på St. Croix klokken 1200-1400

Søndag 8. desember: Kunstsafari:
Bli med Kunstsafari for barn. Dette er en guidet tur tilpasset barn der de får se noen av kunstverkene i byen. Kunstsafarien avsluttes med verksted på Østfold kunstsenter hvor barna får lage sin egen skulptur i plastilin. Oppmøte utenfor rådhuset ved vennskapsbyskiltet klokken 1300.

Mandag 9. desember:
Minidansekurs: Lær mosambikisk dans og rytme av utvekslingsstudentene fra Mosambik på Kulturskolen. Velkommen til black box på Kulturskolen i Fredrikstad, Drop-in klokken 1600-1730

Tirsdag 10. desember:
Ung Scene: Opplev byens unge talenter på Ung Scene, St. Croix klokken 1800. Her går ungdom på scenen med rap, sang, instrument og dikt.

Onsdag 11. desember: Konsert i kirken:
Kom i skikkelig julestemning – bli med på konsert i Glemmen kirke med kulturskolens fordypningselever og Egil Hovland akademiet klokken 18.00. Kom tidlig for å være sikker på at du får plass.

Torsdag 12. desember: Julekonsert:
Bli med på julekonsert på St. Croix-huset. Her blir det juleklassikere med Johanna Winther & Elisabeth fra kl 18:00.

Fredag 13. desember: Klokkespill-konsert:
Kom og opplev julekonsert med byens største instrument – klokkespillet på rådhuset. Domkantor fra Fredrikstad Domkirke, Dan René Dahl spiller konsert fra klokkespillet kl 17.00. Du kan oppleve konserten rett utenfor rådhuset.

Lørdag 14. desember: Julefilm:
Velkommen til julefilm i bibliotekets aula. Det blir Gubben & Katten og nissemaskinen, klokken 1200-1330.

Du kan også være med på åpne aktiviteter på langbordet på St. Croix denne dagen, klokken 1200-1400.

Søndag 15. desember #aktivelivfredrikstad:
Hold familien aktive i førjulstiden - all aktivitet teller – tren sammen, gå tur sammen, ta julehandelen sammen, vask sammen eller rydd til jul sammen. Husk at den beste aktiviteten er den du får gjort, ikke alt du burde gjort! Del gjerne et bilde av din aktivitet i kommentarfeltet på dagens luke på Kulturetaten i Fredrikstads Facebook, eller på Instagram med #aktivelivifredrikstad. Et klippekort i Kongstenbadet trekkes ut blant bidragene som kommer inn før julaften.

Mandag 16. desember: Kulturskolens Julekonsert:
Bli med på kulturskolens julekonsert i Glemmen kirke kl. 18.00. Gratis og åpent for alle, men vi anbefaler å være tidlig ute.

Tirsdag 17. desember: Lek på St. Croix:
Ta ettermiddagen på lekerommet på St. Croix-huset. Rommet er dekorert med brannstasjon-tema, har store byggeklosser, yogamatter, sklie og speilvegg.

Onsdag 18. desember: Blå skilt:
Ta med familien ut på vandring og oppdag noen av de betydningsfulle bygningene i byen. Sjekk vårt kart over Kulturhistoriske blå skilt, på skiltene kan du lese interessante fakta om bygningene.

Torsdag 19. desember: Biblioteksbesøk:
Lås deg inn på Østsiden bibliotek når det er mørkt ute. Østsiden er et meråpentbibliotek der du kan komme utenfor åpningstid – kom tidlig på morgen eller på kvelden og ta en koselig lesestund på biblioteket, eller lån med deg bøker hjem til juleferien. NB! For å låse deg inn utenfor åpningstid må du innom Østsiden bibliotek i åpningstid og signere avtale.

Fredag 20. desember: Lag julekunst:
Lag ditt eget kunstverk inspirert av julen! Tegn, mal, klipp eller lim. Bruk for eksempel papir, perler eller garnrester. Bruk fantasien og sett gjerne en tittel på verket! Del gjerne et bilde av kunstverket i kommentarfeltet på dagens luke på Kulturetaten i Fredrikstads Facebook, eller på Instagram med #kulturetatenfredrikstad.

Lørdag 21. desember: Julepynt:
Julesyssel på hovedbiblioteket - Kom og lag julepynt og spis pepperkaker i barneavdelingen, drop-in kl. 1000-1500.

Søndag 22. desember: Skøytedag: Kom og opplev magisk julestemning på skøytebanen ved gangbroa, Værstetorvet klokken 1200- 1500. Vi stiller med julemusikk, pepperkaker og gløgg. Husk at skøyter og annet sports- og fritidsutstyr kan lånes gratis på Skattekammeret. 

Mandag 23. desember: Dans:
Skru opp volumet på julemusikken og ta en familiedans i stua. #aktivelivfredrikstad.

Tirsdag 24. desember: Julehistorie:
Krøll deg sammen under teppet på sofaen og hør på bibliotekets julefortelling. Følg med for Youtube-lenke til fortellingen.

LES OGSÅ: Julestemning fra klokkespillet – stem på din favoritt