Nyheter

Knepent flertall for boligutbygging på Gressvik

– Vi kan naturligvis ikke ta hensyn til folk som skal nyte livet på kommende boligverandaer kloss inntil Fredrikstad Marineservice. Her skal vi starte arbeidsdagen klokken 07.00 som før med during fra både båtmotorer og høyttrykkspylere!

Av Arne Børresen

Slik lyder Ragnar Karlsens utvetydige nabovarsel til framtidige leilighetshavere i sjøkanten på Gressvik etter at blant andre Ap, Rødt og SV sikret flertall i bystyret for å omgjøre næringsarealene mellom Gressvik fergested og Floa til boligarealer.

Skuffet, men ikke overrasket

Siden i vinter har Karlsen, som har drevet sin marinavirksomhet langs Gressvik-floa siden 1983, fått presentert tegninger og videoer av hvordan Fredrikstad kommune og blant andre Solid Entreprenør ønsker transformere området. Torsdag ga et knepent flertall i bystyret grønt lys for boligutbyggerne.

– Vedtaket kom ikke som noen overraskelse på meg. Formannskapet hadde jo allerede sagt ja. Men likevel må jeg si jeg er skuffet over partier som SV, MDG og Rødt som hevder de vil satse på arbeidsplasser og næring, men som likevel stemmer stikk motsatt av hva de sier. Nå trøster de oss med at de skal sette ned foten når områdene skal reguleres. Men det er ikke sånn det fungerer; når politikerne har vedtatt arealplanen, blir det vanskelig – for ikke å si umulig – å si nei til reguleringsplanene, poengterer Karlsen.

Les også: Delte meninger om blokker foran den gamle bebyggelsen (+)

Nye kunder strømmer til

– Politikerne lover at du og andre næringsdrivene som vil fortsette får anledning til det. Hva tenker du om å drive verkstedet omkranset av høyblokker?

– Om dette vil se estetisk rart ut, så holder jeg fast på hva jeg har sagt: Vi er ikke til salgs. Og nettopp standhaftigheten vi viser når det gjelder å ta vare på arbeidsplassene og bedriften, har gitt en voldsomt god gjenklang i befolkningen. Her strømmer det på nye kunder i ett sett, forteller en fornøyd Karlsen og legger til:

– «Bildet» av oss som driver med motorbråk, høytrykkspyling og durende verktøy, mens nyinnflyttede leilighetshavere sitter på verandaene noen meter unna for å ta morgenkaffen, har naturligvis streifet meg. Men for oss blir det jo helt umulig å ta hensyn til de kommende naboene. Jeg ser bare en mulighet å løse denne utfordringen på: Å lage en bred støysone. Inne på utbyggernes arealer vel å merke. Det er ikke vi som skal ha vikeplikten her, understreker Ragnar Karlsen i klartekst.

Les også: – På Gressvik har vi i vår mulighetsstudie forsøkt å legge inn nok luft mellom blokkene (+)

– Ingen god demokratisk prosess

I den drøyt halvannen time lange diskusjonen om kommunens framtidige arealplan, gikk flere politikere fra både opposisjonen og posisjonen hardt ut mot kommunedirektøren og ordføreren for manglende involvering av innbyggerne. Helt til siste slutt er folk tatt på senga, som på Bratthammeren, hvor beboerne oppdaget først i forrige uke at det skal legges til rette for boligblokkbygging i nærområdet.

– Jeg har fått massevis av e-poster og telefoner fra fortvilte innbyggere. Administrasjonen har en kjempejobb å gjøre med å få planen bedre kommunisert ut til innbyggerne. Selv ikke jeg som er frikjøpt i en 50 prosents stilling klarer å holde oversikten. Så dette kan ikke kalles en god demokratisk prosess, uttalte Rødt-gruppeleder Hannah Berg.

En soveby for hovedstaden?

Truls Velgaard, Høyres gruppeleder, mente arealplanen legger altfor mye vekt på boligbygging og tilsvarende liten vekt på jobbskaping og næringsutvikling:

– Jeg vil si at dette er en ideell plan. Det er en ideell plan for alle som ønsker at Fredrikstad skal fortsette å utvikle seg i retning av en soveby for hovedstadsområdet. Det er sikkert også en plan som vil bli hilst velkommen av pensjonistmiljøet i Oslo, hvor man er på jakt etter trivelige sentrumsleiligheter i provinsen. Det er sikkert også en plan som begeistrer mange byutviklere. Vi leverer på alle de korrekte, politiske moteordene: fortettingsstrategier, knutepunktsutvikling og urbanisering, hevdet Velgaard og understreket videre:

– Denne planprosessen har hatt et veldig ensidig og snevert fokus på boligbygging i sentrum. Hvor har fokuset vært på næringsutvikling? Næringspolitisk er Fredrikstad på vei inn i en alvorlig krise. Byen har vaklet fra det ene nederlaget til det andre når det gjelder arbeidsplassutvikling gjennom mange år. Selve hovedproblemet vårt er manglene på klargjorte industriområder, uttalte Høyres gruppeleder.

Meninger: «Hva slags Gressvik vil vi ha?»

Splittet bystyre

Selv om Aps gruppeleder Atle Ottesen, varaordfører Siri Martinsen (Ap) og Frevar-styrelederen Hege Dubec (Ap) alle uttalte at det aldri har vært satset hardere på næringslivspolitikken, var det langt fra konsenus da bystyret til slutt skulle stemme over det viktige plandokumentet. Hele 21 (Høyre, Frp, KrF, Pensjonistpartiet og Henning Aall fra MDG) av de 53 representantene valgte å si nei til hele planen som sådan.

– Vi er blitt avskåret fra all mulighet til dialog og innspill med administrasjonen underveis. Så vidt jeg vet er alle opposisjonspartier i samme båt i så måte, mente Velgaard.

– I den foreliggende planen har vi fra opposisjonens side altså ikke nådd frem med så mye som en bisetning eller et komma. Alle våre forslag og innspill er blitt fullstendig avvist. Både administrasjonen og det politiske flertallet bør spørre seg selv om det er bra. Finnes det da noen grunn til at vi skal stemme for dette dokumentet? Eller har det i det hele tatt interesse hva opposisjonen sier og gjør? Hadde det vært like greit uten? I en situasjon hvor vi er blitt fullstendig avskåret fra å påvirke planen, blir det selvfølgelig meningsløst for oss å stemme for den, sa Velgaard før bystyret delte seg i to under voteringen over dokumentet som skal være det viktigste styringsverktøyet for kommunen de neste 12 årene.

Mer fra Dagsavisen