Nyheter

Byr på teater, høytlesing og rimeshow med Ruffen i sentrum

Lørdag forener Litteraturhuset i Fredrikstad og byens bibliotek krefter, og arrangerer «Barnas lørdag». I begivenhetenes sentrum står kunstner Thore Hansens velkjente sjøorm.

– Dette er en hyllest til Thore Hansen, som er et bysbarn, og alt han har bidratt med. Jeg er ikke så sikker på at alle har et like tett og nært forhold til Ruffen og Thore Hansen, men da er dette en fin måte å få vist fram hans univers og verden – som er noe helt spesielt, morsomt, fargerikt og annerledes – til de ungene som vokser opp nå, sier biblioteksjef Tora Klevås.

Fredrikstad bibliotek har gått sammen med Litteraturhuset Fredrikstad om å lage et todelt fellesarrangement for barn og barnefamilier i kommunen. Ballet åpnes med teaterforestillingen «Ruffen og det store eggrøveriet», som tidligere har blitt satt opp i Oslo, men som lørdag skal spilles i to omganger på biblioteket her i byen.

– Den første forestillingen klokka 12 er full, men den klokka 14 er det en del ledige plasser på fortsatt. Og så er det jo ingen som blir avvist i døra hvis det kommer en barnefamilie med et par ekstra unger, så strenge er vi ikke, sier Klevås.

Les også: Provoseres av det enkle (Demokraten+)

Kunstner Thore Hansen har selv utsmykket Ruffen-salen i Litteraturhuset. Lørdag skal han inspirere barna til å skape sine egne fantasifigurer.

Kunstner Thore Hansen har selv utsmykket Ruffen-salen i Litteraturhuset. Lørdag skal han inspirere barna til å skape sine egne fantasifigurer. Foto: Gry Cat. Wold

Prek og rim

Etter første forestilling kan man bevege seg bort til Litteraturhusets egne «Ruffen»-sal, der rapartisten Per Olav «Skranglebein» Hoff Mydske – best kjent fra den tidligere Fredrikstad-gruppa Pen Jakke – byr på høytlesing av Ruffen-historier og påfølgende rimeshow for barna.

Også kunstner Thore Hansen vil selv være tilstede under denne seansen.

– Tanken er at de hører på litt historier, Skranglebein leser høyt på bred Fredrikstad-dialekt, og Thore kommer til å tegne fra Ruffen underveis. Så kan de som vil, sitte igjen med litt tegnesaker, og kanskje bli inspirert til å lage egne fantasifigurer. Hvis det er vellykket, og mange har lyst til å levere tegningene, kan vi kanskje lage en liten vegg med en utstilling her i Ruffen-salen, sier program- og markedsansvarlig Perry Aarti Olsen ved Litteraturhuset.

– Litt av forhåpningen er at dette skal bli ett stort, langt arrangement. Drømmeopplegget er at når den første forestillingen på biblioteket er ferdig, så reiser Tora og jeg oss opp og sier at «nå marsjerer vi bort på litteraturhuset», og så braker det løs her en halvtime senere. Man kan selvfølgelig også komme på bare den ene eller andre tingen, men det hadde vært veldig gøy om vi fikk til et mini-barnetog som rusler bort for å møte Thore Hansen her, fortsetter han entusiastisk.

Les også: – Dette var rørende! (Demokraten+)

Også for de voksne

Lørdagens høytlesingsstund er samtidig den andre i Litteraturhusets serie «Skranglebein leser bredt», og artisten selv gleder seg stort til å dykke inn i Ruffen-universet.

– Da jeg var barn ble det lest mye av Egner, Vestly og Lindgren, og da jeg begynte å lese selv gikk det i «Historien om...» og bøker som handlet om for eksempel andre verdenskrig. Så jeg møtte aldri Ruffen som barn, men det har vært en glede å bli kjent med ham i forbindelse med dette prosjektet. Det blir også gøy å treffe Thoresom skal livetegne underveis i høytlesingen, sier Per Olav «Skranglebein» Hoff Mydske.

Han forteller at konseptet høytlesing på overdrevent bred Fredrikstad-dialekt ble unnfanget da han leste for sine egne barn, og måtte direkteoversette bøker fra engelsk til norsk.

– Så var vi i familieselskaper, og da gjorde jeg det samme for alle barna der. De tenkte ikke noe særlig over at jeg leste på bred dialekt, de bare digga historiene, men foreldrene holdt på å knekke sammen i latterkramper. Da fant jeg ut at dette måtte være et genialt konsept å ta med seg videre, og en god aktivitet for barnefamilier, i alle fall her i Østfold, sier Mydske.

– Alle som lager underholdning for barn, bør tenke på at 50 prosent av publikummet er voksne. Man ser i både litteratur og filmer for barn at det legges inn humor som kanskje går over hodet på barna, men som treffer foreldrene. Det er viktig, for hvis ikke det fenger også de voksne, så tar de heller ikke med seg barna på disse kulturopplevelsene, legger han til.

Dialekt-bevisst

For den anerkjente rapperen er også det å øke stoltheten rundt egen dialekt en ekstra motivasjon til å bruke den når han står på scenen.

– Fredrikstad-dialekten forbindes gjerne med humor. Det er en slags nasjonal sannhet at den er noe man kan le av, men jeg tenker at den rommer så mye mer. Den er perfekt til å både være trist og sint, og kan også brukes til å formidle alvor, mener Mydske.

Showene hans er også i høy grad basert på at publikum, og i dette tilfellet barna, deltar aktivt i det som skjer.

– Underveis i lesingen kommer jeg til å stoppe opp for å høre hva de husker fra historien, og trekke fram enkeltord til en rimelek der barna selv bidrar. Vi mennesker, både barn og voksne, har en ganske kort tidsramme på oppmerksomhet, og ramler fort inn i assosiasjoner. Da er det fint å kunne bryte opp med noe underveis for å holde på publikum. Og så kommer jeg til å runde av med en improvisert rap, som også barna blir en del av, utdyper Mydske.

Gratis og intimt

Både teaterforestillingen på biblioteket og det fargerike showet på Litteraturhuset har gratis inngang, noe både Olsen og Klevås mener er viktig.

– Det er bra at man kan få til noe for barnefamilier som ikke koster noe å delta på. Fredrikstad er en by med store forskjeller, og det er en del familier som ikke har råd til å være med på kulturaktiviteter. Da er det fint at vi som to viktige institusjoner i byen, kan være med på å gi gode kulturopplevelser til unge, sier Klevås.

De har stor tro på at begge arrangementene vil by på mye moro for Fredrikstads barn.

– Her blir det puter på gulvet i stedet for stoler, for noe av greia er at det skal bli litt intimt. Vi kunne hatt det i storsalen, men da hadde det heller ikke blitt de samme kulissene. Jeg tror barna også syns det er spennende å komme tettere på, og sitte helt oppi det som skjer, avslutter Olsen.

Les også: Slik blir ungdommenes nye møteplass i Fredrikstad sentrum
Les også: Biblioteket på kjærlighetstokt

Mer fra Dagsavisen