Antikkforhandler løste mysteriet rundt Herman Heblers stjålne «Kvinne»

Tre år etter den ble stjålet fra bakgården til enken etter den anerkjente kunstneren, endte skulpturen plutselig opp hos en antikkforhandler i Rakkestad. – Dette er helt utrolig! utbryter Ulla Hebler.

Det var i juli 2016 at betongskulpturen «Kvinne» ble stjålet fra bakgården til Ulla Hebler (+) – enken etter den internasjonalt kjente Fredrikstad-kunstneren Herman Hebler (1911-2007), som står bak kunstverket fra 1961.

– En venn av meg oppdaget at den hadde blitt borte i sin tid, og jeg ble så lei meg og trist. Dette var et hardt slag, for først mistet jeg mannen min, og så skjedde dette. Jeg var så sjokkert over at dette kunne være mulig, forteller Ulla Hebler til Demokraten om hvordan hun opplevde tyveriet.

Dødsbo i Fredrikstad

Saken ble umiddelbart anmeldt til politiet, men ble aldri oppklart. Deretter skulle det gå nesten tre år fra kvinnefiguren forsvant fra bakgården på Cicignon, til den igjen kom til overflaten.

– Vi driver et firma som handler med antikviteter og rydder dødsbo, og kjøpte skulpturen fra et konkurrerende firma i Sarpsborg for et halvt års tid siden. De hadde fått tak i den i forbindelse med rydding av et dødsbo rett utenfor Fredrikstad sentrum, sier Morten Bech fra Raxta Retro.

Siden har den 58 år gamle skulpturen blitt stående hos antikkforhandleren i Rakkestad, mens de har forsøkt å finne ut av hvor den stammet fra.

– Vi har hatt den stående på kjøkkenet vårt. Samtidig har vi prøvd å spore opp hvem som hadde laget den gjennom ulike forumer på nett, men uten at vi fikk tips som bragte oss nærmere et svar på mysteriet, sier Bech.

Les også: Ny besøksrekord på Soli Brug

«Kvinne»-skulpturen som ble laget av Herman Hebler i 1961, ble stjålet i 2016. Nå har den dukket opp igjen hos en antikkforhandler i Rakkestad som kjøpte den fra et dødsbo i Fredrikstad.
Foto: Raxta Retro

Slik ser skulpturen ut i dag. FOTO: Raxta Retro

Ekspertoppdagelse

Men etter seks måneders leting i både inn- og utland etter hvem som sto bak kunstverket, kom endelig gjennombruddet. Via auksjonshuset Blomqvist Kunsthandel, Norges største og eldste formidler av blant annet kunst og antikviteter, fikk Raxta Retro vite at det var Herman Hebler som hadde formgitt skulpturen.

– Få minutter senere fant vi artikkelen fra Demokraten hvor statuen var meldt stjålet, og dermed var saken oppklart, forklarer Bech, som ble svært overrasket og begeistret over oppdagelsen.

– Den er ikke like fin som i 1961, og bærer preg av at den har stått utendørs i noen år. Vi syns likevel at den fortsatt har sin sjarm. Den veier 40 kilo, så det er en stor og tung sak, legger han til om skulpturens tilstand i dag.

Etter undersøkelsene ved Blomqvist Kunsthandel ble «Kvinne» overlevert til politiet, som foreløpig har kunstverket i sin varetekt.

– Vi vet ingenting om hva som skjedde den gangen den ble stjålet, men det er mye som tyder på at han som tok den nå har gått bort, i og med at den dukket opp i et dødsbo. Nå har den uansett kommet til rette igjen, og det tenker vi er en gladsak, sier antikkforhandler Bech og innehaver av Raxta Retro, Åshild Stubberud.

Les også: Klavestads blikk på trusselen mot biologisk mangfold (Demokraten+)

Her er kunstneren selv sammen med skupturen.
Foto: Utlånt av Ulla Hebler

Kunstneren selv sammen med skulpturen han laget i 1961. FOTO: Privat, utlånt av Ulla Hebler

Begeistret eier

Ulla Hebler var selv ikke klar over at skulpturen hadde blitt gjenfunnet da Demokraten kontaktet henne, men gleden over nyheten var desto større.

– Dette er helt utrolig og veldig gledelig! Jeg vil gjerne ha den tilbake så fort det lar seg gjøre, fastslår hun.

82-åringen legger ikke skjul på at tyveriet av kvinnefiguren har satt dype spor.

– Porten inn til bakgården pleier alltid å være låst, men var antakelig åpen da dette skjedde. Jeg kan likevel ikke forstå at mennesker får seg til å gjøre noe sånt, og mener det ikke finnes noen unnskyldninger som kan forklare det. Nå er jeg veldig observant på at porten ikke står åpen, sier Hebler.

Les også: Fredrikstad kan bli først i landet med 2 minus 1-vei

Tilbake til bakgården

Hun har tidligere uttalt at skulpturen var blant den avdøde ektemannens personlige yndlingsverk, og medgir i dag at hun nærmest hadde gitt opp å få se den igjen. Derfor er hun lykkelig over at den fortsatt fremstår som hel, om enn noe medtatt.

– Denne skulpturen betyr selvfølgelig veldig mye for meg, da det var mannen min som laget den. Den har stått både inne i leiligheten og i trappeoppgangen før jeg fant ut at den ville gjøre seg fint ute i bakgården, sier Hebler.

– Jeg har fortsatt sokkelen stående ute, og tenker på figuren hver gang jeg går forbi eller ser den fra vinduet, avslutter Hebler.

Når hun nå etter hvert får skulpturen tilbake, vil hun imidlertid trolig plassere den innendørs. Da skal den også få den nødvendige restaureringen Hebler hadde planlagt før den ble stjålet.

På denne marmorsokkelen i Ulla Heblers bakgård sto «Kvinne»-skulpturen fram til den ble stjålet i juli 2016.
Foto: Hermund L. Kjernli

På denne marmorsokkelen i Ulla Heblers bakgård sto «Kvinne»-skulpturen fram til den ble stjålet i juli 2016. FOTO: Hermund L. Kjernli