Ungdommen går til venstre

Har vendt ryggen til det største regjeringspartiet.

Resultatet av skolevalgene er vanligvis en god pekepinn på hva som blir utfallet av kommunevalget eller stortingsvalget. Hvis dette også er tilfellet denne gangen, kan de rødgrønne partiene se mandagen lyst i møte. Om lag 60 prosent av skoleungdommen har stemt rødgrønt. De borgerlige partiene, med unntak av Venstre, er slått helt ut.

Det er ungdommens sterke klimaengasjement som har ført skoleungdommen over til venstresiden. Miljøpartiene SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne går alle fram. MDG har størst framgang. Partiet fikk 10,8 prosent, Det er fram 4 prosentpoeng siden skolevalget i 2015. Mandag kan partiet oppnå et tosifret valgresultat.

Det vil i så fall være mer enn en fordobling av resultatet fra forrige kommunevalg. Streikende skoleelever og klimabrøl har gjort MDG godt. Etter uker med mistrøstige meningsmålinger fikk Ap en opptur i skolevalget. Partiet er størst blant de unge med 26,6 prosent. Det er likevel ned 5,2 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget for fire år siden, men det er ett prosentpoeng bedre enn det partiet fikk på TV 2s meningsmåling som ble offentliggjort samtidig med resultatet av skolevalget.

Ap må ta lærdom av skolevalget og lytte til ungdommens rop om en bedre klimapolitikk. Miljø og klima har omtrent vært fraværende i partiets valgkamp denne gangen. Skal Ap gjøre seg noe håp om å vinne stortingsvalget om to år, må partiet heise klima som en flaggsak.

Høye har ikke fått det til i valgkampen. Partiet har gjort det svakt i skolevalget. Høyre ble riktig nok nest største parti med 12,9 prosent. Det er tilbake 3,5 prosentpoeng i forhold til skolevalget for fire år siden. Ungdommen har vendt ryggen til det største regjeringspartiet. Høyre risikerer å gå på en smell valgdagen.

Frp har også bommet på valgkampen. Partiet har heller ikke truffet ungdommen. Frp fikk en oppslutning på 8,2 prosent i skolevalget. Det er tilbake 2,5 prosentpoeng siden valget i 2015, som var et dårlig kommunevalg for Frp. De unge vil ikke slåss med Frp mot bomringer. De vil kjempe for et bedre klima og miljø.