Dagsavisen mener

En unødvendig krig

For 20 år siden invaderte USA og Storbritannia Irak. Det var et tragisk feilgrep, som verden fortsatt betaler prisen for.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Natt til 23. mars i 2003 holdt USAs daværende president George W. Bush en tale. Da kunne han fortelle det amerikanske folket og verden at amerikanske styrker og koalisjonsstyrker var i de tidlige stadiene av militæroperasjoner for å «avvæpne Irak, frigjøre folket og forsvare verden fra alvorlig fare».

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa nei til å bidra til USAs krig i Irak

Krigen i Irak var i gang. Det var et gigantisk feilgrep av den amerikanske presidenten, støttet av den britiske statsministeren Tony Blair og noen få andre land.

Ikke bare ødela de to politikerne sitt politiske ettermæle. Krigen i Irak kostet minst 200.000 mennesker livet – mange kilder hevder tallet er mye høyere. Irak ble ødelagt. I stedet for å gjøre verden tryggere, oppsto fryktede terrororganisasjoner som IS i de irakiske ruinene.

Og alt var bygd på en løgn.

Påstandene om at den irakiske presidenten Saddam Hussein sto i ledtog med al-Qaida og hadde trent terrorister fra organisasjonen bak 11. september-terroren i USA, var usann. Det samme gjaldt påstandene om at Irak hadde masseødeleggelsevåpen. Likevel utførte USA og en koalisjon av villige land invasjonen.

FNs sikkerhetsråd og våpeninspektører gikk imot krigen. Generalsekretær Kofi Annan kalte invasjon et brudd på FN-pakten. De ble ikke hørt.

Millioner av mennesker verden over demonstrerte mot krigen. De ble ikke hørt – av verken Bush eller Blair. I Norge lyktes demonstrantene bedre med å overbevise våre ledere. Statsminister Kjell Magne Bondevik sa nei til å bidra til USAs krig i Irak.

Det var den eneste riktige beslutningen.

Krigen i Irak svekket troverdigheten til de internasjonale institusjonene som skal sørge for en regelstyrt verden der de største og mektigste ikke bare kan ta seg til rette. Verden ble dermed ikke et tryggere, men farligere, sted.

Krigen har svekket USAs og vestens troverdighet i store deler av verden. Det betaler vi prisen for i dag. Vestens unisone – og helt nødvendige – boikott og isolering av Russland som følge av krigen i Ukraina, støttes av urovekkende få land utenfor Europa og USA.

Det skyldes flere forhold. Men et av dem handler om at mange ikke har glemt hva som skjedde i mars 2003, da USA erklærte krig mot Irak.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener