Leder

Folket vil ha EØS

Alternativet til EØS er EU-medlemskap.

Oslo 20190909. 
SV-leder Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum leder i Sp  på stortinget under partilederdebatten.
Foto: Vidar Ruud / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

En meningsmåling som Sentio har gjort for Nationen og Klassekampen, viser at det er bred oppslutning om EØS-avtalen. 64 prosent sier at de ville ha stemt ja hvis det ble avholdt folkeavstemning om avtalen.

Nå blir det ikke noen folkeavstemning om EØS-avtalen.

Les også: «Støre har gode kort på hånda. Arbeiderpartiet bør gripe denne sjansen»

Det er ikke noen grunn til å spørre folk om et råd når man vet hva svaret blir. Velgere i alle partier er fornøyd med dagens avtale. Den har tjent Norge godt i mange år.

Det er ulemper knyttet til avtalen.

Hovedproblemet er at Norge praktisk talt er uten innflytelse på de EØS-vedtakene vi må etterleve. Det finnes handlingsrom i avtalen som regjeringen kan bli flinkere til å utnytte. Ap-leder Jonas Gahr Støre er opptatt av det. Han har sagt at handlingsrommet vil bli utforsket hvis en rødgrønn regjering overtar etter valget neste år.

For nei til EØS-partiene Sp og SV er resultatet av meningsmålingen en kalddusj. Flertallet av partienes velgere er for å beholde avtalen. Hele 71 prosent av SVs velgere sier ja til EØS, mens bare 16 prosent sier nei.

13 prosent vet ikke hva de skal mene.

Les også: Tidligere etatssjef søker om 1,9 mill. – Vi må være åpne om dette forholdet (+)

For landets mest ivrige nei-parti, Sp, er det ikke flertall for partiets standpunkt. Blant Sps velgere sier 49 prosent ja mens 39 prosent sier nei. 13 prosent vet ikke. Målingen er en klar melding til SV og Sp om at EØS er en dårlig sak å drive valgkamp på.

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken kan ikke kjempe mot flertallet av sine egne velgere.

EØS ble lagt på is da Ap, SV og Sp dannet regjering etter valget i 2005. Det må også skje hvis de tre partiene skal gå sammen i regjering etter valget neste år. EØS er Aps ektefødte barn. Partiet kan for sin del ikke gi slipp på det.

Alternativet til EØS er EU-medlemskap. En handelsavtale er bare en teoretisk mulighet. Ikke vet vi om Norge får en slik avtale med EU. Ikke vet vi hva den vil gå ut på. Det vi vet er at befolkningen vil beholde EØS-avtalen.