Hat trick for Lysbakken

En debatt i Bergen for bergenseren Audun Lysbakken er hjemmebane. Men vel så viktig i for SV-lederen var temaene: miljø, skole og distriktspolitikk er lissepasninger til SV. Og Lysbakken satte alle i mål.

BERGEN (Dagsavisen): Debattens store taper er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Han er nybegynner, og prøver å si for mye på for kort tid. Et KrF som sliter får ikke noe drahjelp av partilederens TV-opptreden.

Hele denne valgkampen har vist hvordan Erna Solberg sliter med å holde regjeringen samlet. Det er ikke så rart at forskjellene øker mellom fire ulike partier som står med ryggen mot veggen og er nødt til å vise fram sin primærpolitikk.

Men i denne valgkampen har det blir overtydelig at Solbergs lag ikke lenger spiller hverandre gode. Det er ikke mulig for sentrumspartiene å finne sammen med Frp i helt sentrale spørsmål som klima og verdipolitikk. Det er vanskelig å tro at Siv Jensen og Trine Skei Grande sitter i samme regjering når man ser dem sammen i debatter.

Les også: Aldri har Solberg-regjeringen vært nærmere en krise

Partilederdebatten viste også tydelig hva som er Miljøpartiet de Grønnes største styrke og samtidig deres farligste svakhet: Une Bastholm var suveren i den første tredjedelen om bompenger og klima. Men i de to neste bolkene om skole og distrikt falt hun nesten helt av. MDG kommer etter alt å dømme å gjøre et historisk brakvalg på mandag.

Men de er nødt til å utvikle politikk på flere områder dersom de skal klare å holde nivået ved stortingsvalget om to år. Kanskje kan de lære av Sp?

Trygve Slagsvold Vedum er mesterlig når han klarer å putte så å si ethvert politisk spørsmål inn i sin store fortelling om sentralisering og distriktsopprør. Bjørnar Moxnes fra Rødt prøvde på noe av det samme, men ble for sjablongmessig.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har begge hatt en tøff valgkamp. Ingen av dem klarer å mobilisere velgerne sine. Det er de nødt til hvis det ikke skal ende med katastrofe.

Les også: Ap vant – MDG mest fram

Ap ligger an til å gjøre et historisk dårlig valg, mens Høyre står i fare for å sitte igjen uten makt i noen av de store byene. Solberg fikk ikke til debatten på TV2. Jonas Gahr Støre klarte seg bedre. Det var nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å gi Ap den boosten partiet er helt avhengig av i innspurten.

PS! Jeg deltok på TV 2s «Bakrommet» under debatten. Slik trillet jeg terningene: Erna Solberg (Høyre): 3. Jonas Gahr Støre (Ap): 4. Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 5. Siv Jensen (Frp): 3. Trine Skei Grande (Venstre): 3. Audun Lysbakken (SV): 6. Bjørnar Moxnes (Rødt): 4. Une Bastholm (MDG): 4. Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 2.