Ap vant – MDG mest fram

De unge vil ikke slåss mot bomringer. De vil kjempe for et bedre klima og miljø, skriver Arne Strand om resultatet av skolevalget.

Les også: Ap klart størst i skolevalget - MDG går kraftig fram

Etter uker med mistrøstige meningsmålinger fikk Arbeiderpartiet en opptur onsdag kveld. Partiet har vunnet skolevalget og ble suverent største parti med 26,6 prosent. Det er likevel ned 5,2 prosent sammenliknet med skolevalget for fire år siden. Og det er langt unna Aps kommunevalgresultat i 2015  da resultatet ble 33 prosent. Men det gir Ap håp om at mandagens kommunevalg kanskje ikke blir så dårlig for partiet som meningsmålingene tyder på.

Vanligvis er skolevalgene en god pekepinn på hva som blir resultatet av kommunevalgene og stortingsvalgene.  Skoleungdommen har stemt Ap et par prosentpoeng høyere enn det partiet har i gjennomsnitt på de landsomfattende lokale meningsmålingene. Det er tydelig at AUF har gjort en god jobb i skoledebattene. 

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har størst framgang. MDG får 10,8 prosent. Det er fram 4 prosentpoeng siden skolevalget i 2015. Det bekrefter at klimasaken står sterkt blant ungdommen og at MDG scorer stort på det. MDG kan mandag oppnå et tosifret valgresultat. Det vil i så fall være mer enn en fordobling av resultatet fra 2015. Skolestreik og klimabrøl har gjort MDG godt. Partiet har mye å takke sin ungdom for. 

Sp som i denne valgkampen flyr høyt på de nasjonale målingene, har også grep om ungdommen. Partiet får 8 prosent. Det er fram 2,3 prosentpoeng. Sp kan se valgdagen lyst i møte. 

Høyre får det ikke til i valgkampen. Heller ikke blant skoleungdommen. Partiet er riktig nok nest størst med 12,9 prosent. Det er tilbake 3,5 prosentpoeng siden skolevalget for fire år siden og milevis unna partiets resultat ved kommunevalget i 2015. Det største regjeringspartiet har ingen grunn til å se fram mot valgdagen.

Det har heller ikke Frp med en oppslutning på 8,2 prosent. Det er ned 2,5 prosentpoeng. Frp har bommet med sine saker i  valgkampen. Partiet har heller ikke truffet ungdommen. De unge vil ikke slåss mot bomringer. De vil kjempe for et bedre klima og miljø. 

Venstre har åpenbart truffet med sin miljøpolitikk. Partiet får sterke 10,2 prosent og ligger med det skyhøyt over meningsmålingene. SV gjør det også sterkt med 9,9 prosent. Rødt må derimot nøye seg med 4,9 prosent. KrF får 2,3 prosent og er med det udefinert av skoleungdommen.