Godt nytt halvår

Jeg velger meg august.

At vi ikke har en bitte liten nyttårsaften midt i august er for meg et mysterium. Det er nå alle starter de virkelige forsettene sine. For i august tar man virkelig tak i ting. Januar er jo en bløff i forhold. De fleste har store planer om trening og klarer faktisk å begynne med det. Månen skinner fantastisk i lune sensommerkvelder, det er fremdeles varmt, så vi er hyggeligere med hverandre og folk er klare for å jobbe igjen. At vi ikke snur kalenderen og bare bestemmer oss: I august starter det nye året.

Bare se på partilederdebatten i Arendal som gikk på NRK på mandag. Makan til underholdning skal «Reiseradioen» og «Skal vi danse» lete lenge etter. For nå hadde politikerne det gøy. Og vi hadde det gøy. Alle foreldre med barn i riktig politisk oppvåkningsalder bør vise dem denne debatten.

Det kokte på scenen og blant publikum. Latter, applaus, heiarop. Solbrune partiledere. Rasende og ekte. Gahr Støre sier «jævlig bekymret» i stedet for det ordet han sikkert selv ville sagt før sommeren gjorde ham blid og bannende: «beklemmende». Lysbakken kommer med quotes så bra at de bør bli tegnet til av Fredrik Skavlan: «Hvis klimaet var en bank, så hadde regjeringen reddet den for lengst».

Siv Jensen ertet Vedum og sa han bertet seg og Fredrik Solvang lo og koste seg på jobben. Trym Helge Aafløy, 1.-kandidat i Bergen fra Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, var den stotrende nykommeren, mens MDG som har stotra i mange år var den nye vinneren. Helt ærlig og fri for PR-byråpjatt.

Hvis Donald Trump vant velgerne i USA fordi han snakker rett fra levra, vil Une Bastholm definitivt vinne valget her hjemme med sitt ekte raseri. Der de andre bastionene er slitt i kantene som rullesteiner i strandkanten, er Une som det siste jordraset i Jølster.

Hvis ikke Klimabrølet som går av stabelen 30. august ikke har Bastholm som en av storbrølerne, blir jeg skuffa. Det var deilig å se ekte raseri uten at det handlet om skjønnhetsidealet eller noe annet angstvennlig. Selv om Magnus Takvam i sin analyse etterpå har rett i at hun ikke har taktiske hensyn å ta når det kommer til bompengedebatten. Han mente det bar preg av overtenning i debatten. Det mener jeg var det aller beste.

For det har jo hele Norge i august. De som har vært på Øyafestivalen har overtenning etter Karpe-konserten lørdag forrige helg. De som heier på Manchester United og Solskjær har overtenning etter søndagens kamp. De som er på fadderuker som nye studenter har absolutt overtenning. August er overtenningsmåneden. Ikke rart partilederdebatten var gøyal å se på, med andre ord. Kanskje vi alltid bør debattere utendørs på Sørlandet fra nå av?

Det eneste som trekker ned slike uker i Arendal er at vi andre som står utenfor, ikke vet hva som kommer ut av det. Det eneste jeg husker fra i fjor var Per Sandberg som laget sirkus. Burde ikke vi andre få se en rapport hvert år om hva som egentlig skjedde i Arendal?

En rapport som viser om Norge ble et bedre eller snillere land av at demokratiets kvinner og menn samlet seg der nede i Arendal hadde vært fint. Selv Jan Thomas var der, så jeg på Ernacam-videoen som statsministeren fyker rundt og lager der nede. Rapporter er jo bra, hvis de blir lest og vi lærer noe av dem.

Etter helgens terroraksjon bør kanskje noen gå i seg selv og føle at de ikke er blitt så mye flinkere på jobben siden de skrev ned et visst bilnummer på en Post-it-lapp og glemte den på pulten sommeren 2011. Av og til hadde noen etater trengt mer overtenning og mindre byråkrati.

Men sol, ferie, hetebølge og styrtregn gjør godt. Folk leser, får nye ideer, møter ulike mennesker og hører nyoppdagede podkaster. Jeg hørte på overtente Alexander Bard, svensk filosof, forfatter, foredragsholder og mildt sagt et ekstremt spesielt menneske. Han er intervjuet i utallige podkaster i Sverige, men jeg hørte ham i to episoder av «Under Femton» der han snakker i rasende fart om framtida, teknologi og menneskeheten. Han kaller Greta Thunberg for «Santa Greta» og påstår at det siste verden trenger nå, er klimastreiker av femtenåringer.

Verden trenger flere ingeniører som bygger bra solkraft, bra vindkraft, sier han. Vi skal ikke fly mindre, vi må fly mer, roper han med full overtenning på seg selv. «Santa Greta kommer inte til att endra NÅN TING», freser han. Det er bare kjendiseri, ifølge Bard.

Vel, vi snakker om en jente som har fått en hel generasjon globalt til å bry seg om noe annet enn sin egen selfie. Han roser seg selv, som en svensk Houllebecq, og sier han har gjort det riktige med å dra rundt i hele Sverige og snakket med ingeniører og fortalt dem at de må lære seg kunst, kultur og psykologi. Og om de gjør det, kommer de til å redde verden. Vel, nok en mann som har selve oppskriften, altså. Men det er likevel ingen grunn til å avskrive hva han forkynner.

For august føler jeg er måneden for å se opp på himmelen som vi deler med både Greta Thunberg, på vei i klimanøytral båt til New York, Alexander Bard på vei inn i framtida med sine visjoner og alle sinte bompengemotstandere i Bergen og resten av kloden. Alle bør bruke sensommerenergien sin til å tenke på hvordan vi skal bli snillere i møte med folk som er annerledes;Når voksne menn tvitrer stygge ting om en femten år gammel klimaaktivist fra Sverige. Når 21-åringer skriver om å være valgt ut til å drepe muslimer. Når vi kaller en religion for den 11. landeplage. Når du truer folk som mener noe annet om bompenger enn det du mener.

De du deler skam med og de som hater skam. Jeg snakker om skammen som Siv Jensen kaller sosialisme i nye klær. En kollektiv følelsestvang ment til å styre våre valg, sa hun i partilederdebatten i Arendal. Tro det den som vil. Bruk heller augustenergien til noe annet enn å ta valgomat om dine egoistiske behov der du bor, men se heller for deg hva slags tøffe og upopulære klimatiltak du skal takle i framtida.

Du MÅ ikke stemme MDG, men du må innrømme at 40.000 ungdom i klimastreik ikke kan ta feil. Og finn en dag i nærmeste tid for å ønske deg selv godt nytt år og en ny og spennende framtid i høst, før telen kommer og tar deg og du igjen er på Gullrekka-kjøret med en ny samboer.