Kommentar

Fem tips som spriter opp norgesferien

Norgesferien trenger ikke bare være de samme kjedelige fjordene og fjelltoppene!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Denne uka trådte noen endringer i Utenriksdepartementets reiseråd i kraft. Kort fortalt ble en del land i Norden og Schengen/EØS-området unntatt fra rådet om å kun dra på reiser som er strengt nødvendige. Det betyr at man per i dag, gitt at situasjonen ikke endrer seg mens man er på ferie, kan reise til disse unntatte landene uten å måtte i karantene etterpå.

Det er ikke dermed sagt at man bør dra på utenlandsferie.

Les også: Bollestad: – Vi pålegger ikke folk reiseskam

Da de nye reglene ble lagt frem var utenriksminister Ine Eriksen Søreide nøye på å presisere at unntak fra reiserådet ikke er en oppfordring til å reise. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er enda tydeligere, og sier til VG at «Vi anbefaler ingen å reise utenlands i sommer, selv om det nå er mulig å reise til land med lite smitte uten å måtte i karantene når man kommer hjem»

De faglige rådene er ganske entydige.

Det finnes selvsagt noen gode grunner til å likevel gjennomføre utenlandsturen, men for de aller fleste av oss er det eneste fornuftig og ansvarlig å legge årets sommerferie til gamlelandet. Men norgesferien er heller ikke uten sine utfordringer. For Norge er ikke bare ditt nærmeste ferieland, men det er alle andres også. De mest klassiske turene til fjell og fjord vil nok bære preg av trengsel, og ærlig talt er køene over Besseggen og til Trolltunga lange nok i vanlige år.

Les også: Utenlandske turister uteblir fortsatt på norske hoteller

Dessuten er det ikke noe stas når alle har det samme bildet som deg på Facebook og Instagram. Derfor må vi tenke nytt!

Jeg har samlet noen forslag til alternative aktiviteter som sørger for at du får en norgesferie litt utenom det vanlige:

* Sitt i verdens største jærstol

Det store påtrykket av innlandsreisende har ført til fergekaos over hele kysten. Fergene er stappfulle, køene er timelange, prisene har gått opp og det er tomt for svele. Dette gjør verdens største jærstol til en ypperlig turistattraksjon!

Stolen står nemlig ved fergekaia på Sande i Hjelmeland, og er perfekt dersom man vil slå ihjel noen timer mens man venter på båten. Stolen er også et egnet mål for dagstur. Da får du gleden av å se misunnelsen hos alle som fortsatt står i fergekøen mens du selv klatrer ned fra stolen, snur bilen og kjører hjem!

* Spis på Bislett Kebab House

Med mulig unntak av Pamparius pizza på Kolbotn er det ingen hurtigmatsteder med turistappellen til Bislett kebab. Da jeg gikk på videregående i Oslo hørte vi stadig historier om folk som kom langveisfra for å spise der. Selv om landet nå har en langt rikere kebabfauna, også utenfor hovedstaden, er det ingen grunn til å ikke ta turen til den første sjappa som virkelig skapte kebabhype. Kebabconnoisseurer vil nok hevde at de verken har den beste eller den mest autentiske kebaben, men det er egentlig irrelevant. Bare Bislett er Bislett.

Som et lite ekstratips: dersom du kommer fra nordøst for Oslo kan det lønne seg å velge filialen som ligger på Linderud. Da slipper du å bevege deg sør for Sinsenkrysset, og når du kommer hjem til bygda kan du attpåtil skryte av å ha overlevd Groruddalen.

Les også: Flere tomme butikker: – Vet ennå ikke konsekvensen av koronapandemien (+)

* Dra på befaring til stupetårnet på Hamar

Det virker kanskje litt forknytt og oppbrukt å skrive om stupetårnet på Hamar i 2020, men jeg tror ikke det er noen offentlig budsjettsfadese som så til de grader har festet seg i den norske folkesjela som denne. Stupetårnet har inspirert bøker og TV-programmer, og det er fortsatt vanskelig å introdusere seg som hamarsing uten å umiddelbart møtes med et friskt og originalt «Høhø. Stupetårn»

Men selv om alle både kjenner til og har en mening om Mjøsas stolthet, så er det de færreste som faktisk har sett tårnet med egne øyne. En tur til Hamar i sommer vil derfor kunne gi deg en enorm autoritet neste gang en samtale omhandler prosjekteringssprekken fra Innlandet. Mens vennene dine drar oppbrukte vitser om offentlig pengebruk kan du smile lurt og si: «Men det er fint å stupe der, da.»

* Nyt koronakunsten mens du kan

Det er ikke bare produksjon av håndsprit og munnbind som en oppsving i pandemitiden. Stensilbasert gatekunst har nemlig også opplevd en liten renessanse. Jeg vet ikke hvem av sprayboks-traktørene som først innså at det egentlig var ganske lett å legge et munnbind oppå en eksisterende stensil, men når slusene først var åpnet kom flommen umiddelbart. Vil du helst se Pøbels elskere med munnbind på Bryne? Eller kanskje Pyritts budeie med munnbind i Bergen? Uansett er det denne sommeren du bør gjøre det.

Gatekunsten defineres nemlig av sitt forgjengelige vesen, og du veit aldri når noen maler over et bilde, vasker det bort eller river veggen det er malt på. Dessuten er det ikke sikkert du har lyst til å tenke så mye på koronapandemien neste sommer.

* Kos deg - og vær forsiktig

Med disse rådene i lomma bør du være skodd for en super norgesferie, men selv om ingen av mine tips faller i smak kan du fortsatt ha det storartet. Husk at Åndalsnes kan være minst like fint som Alicante! Men ikke glem at vi tross alt fortsatt har pandemi. Følg helserådene, vask hendene, og ta vare på hverandre. De aller beste feriene er de hvor ingen må ligge på respirator når de kommer hjem.

God tur!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Magnus Forsberg

Jurist og samfunnsdebattant fra Oslo. Han er ofte sint på internett. Han skriver i Dagsavisen hver fjerde uke.

Mer fra: Kommentar