Ketil Solvik-Olsen går av som statsråd.

Frp fortsetter å blø

Enda to profilerte Frp-statsråder ut av regjeringen.

I mars forsvant Frp-kronprinsessen Sylvi Listhaug ut av regjeringen. Hun hadde gjort seg umulig med et hatsk angrep på Ap på sin Facebook-side. En annen av partiets mest markerte politikere de siste årene, nestleder Per Sandberg, forsvant ut av regjeringen for kort tid siden. Han hadde gjort seg helt umulig med sin elleville mobilbruk og forelskelse i en ung kvinne fra Iran.

Listhaug og Sandberg var neppe noen plussfaktorer for regjeringen som sådan, men begge var elsket av Frps velgere. Slik sett er det et tap for Frp at begge nå er ute av regjeringen. Det er heller ikke bra for Frp at de profilerte statsrådene Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes går ut av regjeringen. Begge har gjort en god jobb for regjeringen Solberg og for partiet. Det har riktig nok gått litt på halv tolv for Solvik-Olsen det siste året med utsettelsen av Intercity-satsingen og trøbbel med jernbanereformen. Men Solvik-Olsen vil bli husket som en statsråd som fikk mye til på samferdselssektoren.

Landbruksminister Jon Georg Dale tar over som samferdselsminister. Det er en opptur for Dale som dermed styrker sin stilling i partiet. Partinestleder Ketil Solvik-Olsen drar nå til USA med sin kone. Dermed blir trolig enda en nestlederstilling ledig. Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å være med i ledelsen av partiet når man bor i Alabama.

Det betyr at Frps landsmøte til våren skal velge to, og ikke bare én nestleder. Det er allerede klappet og klart at Sylvi Listhaug vil få jobben som første nestleder som ble ledig da Per Sandberg gikk av. Sentralstyret mandag vil konstituere henne i denne stillingen. Dermed vil hun ganske sikkert bli valgt på landsmøtet.

Sentralstyret vil også drøfte hva som skal gjøres med Solvik-Olsens stilling som andre nestleder. Hvem som skal ta over etter Ketil Solvik-Olsen hvis også han må trekke seg som nestleder, er uklart. Dale, som har fått Solvik-Olsens jobb som samferdselsminister, hadde ligget godt an hvis han ikke hadde vært fra samme fylke som Listhaug, nemlig Møre og Romsdal. Det kan hende landsmøtet ikke vile legge så stor vekt på hensynet til geografisk spredning i toppen. I så fall vil Dale ligge godt an.

Den mer ukjente stortingsrepresentanten Kjell-Børge Freiberg overtar som olje- og energiminister etter Terje Søviknes. Hvorfor Freiberg kommer og Søviknes går, er ikke lett å forstå. Freiberg har riktig nok vært innom departementet som statssekretær, men er ikke en person som man ville tippe ville få til stillingen som oljeminister. Men han kan jo vokse inn i stillingen. Det har skjedd før med nye statsråder.

At Søviknes gir seg er overraskende. Oljeindustrien går igjen så det griner. Åpningen av andre fase av gigantfeltet Johan Sverdrup var for Søviknes som 17. mai, julaften og nyttårsaften på samme dag. Det er vanskelig å forstå at noen forlater en av landets viktigste stillinger for å ta opp igjen en ordførerjobb på Vestlandet.

Kanskje har det hatt betydning at Søviknes vil unngå til stadighet å bli minnet om at han måtte trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom. Jenta anmeldte Søviknes for voldtekt, men saken ble henlagt av politiet. I juni i år ble det kjent at hun begjærer ny etterforskning av saken. Noen saker synes å ha et evig liv i offentligheten.

Utnevnelsen av stortingsrepresentant Bård Hoksrud som ny landbruksminister er overraskende. Han er godt likt i Frp. For offentligheten er han kanskje mest kjent for en reise til Riga der han brøt sexkjøpsloven. Det er ikke mange som hadde trodd at Bård Hoksrud en dag ville bli statsråd.