Debatt

Samtykkelov er ikke symbolpolitikk, FpU

Norge er det eneste landet i Norden som ikke har en samtykkelov, og samtidig har vi det laveste antallet domfellelser. Det er ikke tilfeldig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den 3. januar skrev nestleder Mathias Heian Ræmisch i Bergen FpU et debattinnlegg i Dagsavisen, der han påsto at samtykkeloven er symbolpolitikk. I AUF er vi sterkt uenige i dette.

Andreas Bergmann, Bergen AUF

Én av fem kvinner og én av ti menn har opplevd voldtekt, men til tross for dette blir hele 80 prosent av anmeldte voldtektssaker henlagt, ifølge en rapport fra Riksadvokaten. Bare hver tiende voldtektssak resulterer i en fellende dom.

Ved å definere samtykke tydelig i loven, etablerer man et klart og rettferdig rettslig rammeverk. Dette gjør det enklere å avgjøre hva som er rett og galt, og gir et mer rettferdig grunnlag for straffesaker som involverer seksuelle handlinger.

Ræmisch skriver at FpU er det eneste partiet som ønsker strengere straffer for seksuelle overgrep. Men strengere straffer hjelper lite når så få blir dømt.

I dagens lovverk er det kun «nei er nei», men hva med «ja er ja»? Nåværende lov krever at man tydelig viser gjennom ord eller handling at man ikke ønsker seksuell omgang, men hva skjer hvis offeret er beruset eller fryser til?

Det er helt klart at en samtykkelov har effekt og bidrar til et tryggere samfunn for alle.

En samtykkelov er egentlig en definisjonsendring, men det er en endring som har vist seg å føre til konkrete resultater. I Sverige, der en samtykkelov ble innført i 2018, har antallet domfellelser for voldtekt økt betydelig.

Vi er det eneste landet i Norden som ikke har en samtykkelov, og samtidig har vi det laveste antallet domfellelser. Dette er ikke tilfeldig. Det er helt klart at en samtykkelov har effekt og bidrar til et tryggere samfunn for alle.

AUF mener alle ofre for voldtekt fortjener rettssikkerhet og et rettssystem som tar dem på alvor. Vi kjemper derfor for en lovendring som slår klart fast at sex uten samtykke er voldtekt.

Det vil gi ofre for overgrep større trygghet, og sende et kraftig signal i det forebyggende arbeidet mot voldtekt.


Les også debatt: Det haster for regjeringen å levere på løftet om samtykkelov

Les også debatt: Andres kamp for tilværelsen er ingenting å le av (+)

Les også debatt: Å bruke tjukke menneskers kropper som clickbait og karikaturer er ikke greit

Mer fra: Debatt