Debatt

Unnskyld. Og stillheten etterpå.

I 1997 ba Kong Harald om unnskyldning for overgrepene samer er blitt utsatt for. Er Frp uenig med kongen, kan vi godt få vite det nå.

TEGNING: Siri Dokken
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er fristende å avfeie Ulf Leirstein som en tullebukk etter twittermeldingen 6. februar: «Samenes NASJONALdag... Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan sikkert det landet betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv».

Men Ulf Leirstein er ikke en hvilken som helst Frp-dust. Han har stortingserfaring fra 2001, har vært første nestleder i Finanskomiteen og er justispolitisk talsmann i regjeringspartiet Frp. Han burde vite bedre. Men durer videre i ny tweet: «i følge samenes nasjonalsang ønsker de et eget land. Da bør de betale selv ihvertfall, enig? Eller skal vi gi uhjelp?». I tråden følger utsagn om forskjellen på stat og nasjon, men også om hvem som egentlig har betalt samenes søljer. Uten at Leirstein tar til tastaturet. For å parafrasere Bibelen: Tilgi han ikke. Han vet hva han gjør. (Luk 23, 34). Det handler om da Jesus ble korsfestet på stedet som passende nok bar navnet «Hodeskallen».

Skjeletter kunne fylle et eget bind i serien om majoritetssamfunnets overgrep mot samene. I 1915 kjøpte en viss dr. Johan Brun retten til å grave opp samiske skjeletter i bygda Neiden i Finnmark. Brun og Anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo ønsket å bruke skjelettene til forskning innen rasebiologi. 94 skjeletter ble gravd opp, pakket i sekker og sendt sørover.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gravrøveriet førte til 96 års dragkamp mellom forskere og samer. Forskning ble det uansett lite av, og i 2011 ble levningene begravet på ny. Ytterligere 21 skjeletter ble fjernet da en østsamisk gravplass i Pasvik ble gravd opp i 1958-59. Gravplassen ville uansett bli ødelagt av en oppdemming av elva. Levningene utgjør fortsatt en del av De Schreinerske samlinger ved Institutt for medisinske basalfag. Regjeringen avslo i fjor en søknad fra UiO og Sametinget om støtte til tilbakelevering av skjelettene. Leirsteins tweet på samenes dag tyder ikke på at saken er høyprioritert i det pågående budsjettarbeidet for 2017. Og nå har jeg ikke engang begynt å skrive om fornorsking og flytting av barn og en lang rekke andre forhold som du kan lese mer om i «Skammens historie - den norske stats mørke sider».

Penger er ikke alt, heller ikke i forholdet mellom majoritet og minoriteter. Ord er heller ikke alt. Men ord kan være en sterk og god start. Se til Australia 13. februar 2008, da daværende statsminister Kevin Rudd fremførte en unnskyldning som startet slik: «Jeg foreslår at: Vi i dag ærer vårt lands urbefolkning, den eldste uavbrutte kulturen i menneskets historie.» Nå markeres «National Sorry Day» 26. mai hvert år, etterfulgt av en «Reconciliation Week» fra 27. mai til 3. juni.

Internasjonal politikks nye superstjerne, statsminister Justin Trudeau, følger opp. Unnskyldningen til Canadas urfolk innebærer at de nå omtales som «The first nation». Trudeau sa: «No inquiry, as we know, can undo what has happened, nor can it restore what we have lost. But it can help us find ways forward, because we know, as a country, that we can and must do better.» En slik anerkjennelse kan gjenopprette ære, identitet og selvrespekt.

Dagsavisen på lederplass: Oslo Frp vedtok en politikk som oser av fremmedhat

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke fremmed for kraften i en unnskyldning. På den internasjonale romdagen 8. april 2015 talte Solberg til festpyntede rom og sa: «tiden er høyst moden for et moralsk oppgjør …. Staten må erkjenne sitt ansvar for de feil som ble begått …. På vegne av den norske stat vil jeg nå beklage … den rasistiske ekskluderingspolitikken … og de fatale følgene denne politikken fikk for norske rom under holocaust.» Raya Bielenberg, «mor sigøyner», danset av glede, skrev historieprofessor Guri Hjeltnes i en kommentar i Dagbladet 11. april 2015.

Statsmakten sliter med å si «sorry» i frykt for erstatningsansvar og «smitte». Men en mager erstatning kan være god som gull. Den kan binde menneskene i nasjonalstaten sammen. Ulf Leirsteins tweet fungerer, mildt sagt, i motsatt retning. Det kommer på toppen av den trøstesløse samepolitikken som denne regjeringen fører. Samene mener at de utsettes for systematisk diskriminering og varsler FN, som Dagsavisen skrev lørdag.

«Jeg savner en setning om samene», sa Venstre-leder Lars Sponheim under regjeringsforhandlingene på Sem i 2001. Barnehager, gratis skole, familiepolitikk, skatt og økonomi mer generelt var diskutert. Det var tid for selveste «verdigrunnlaget» da Sponheim minnet Høyre-leder Jan Petersen og KrF-leder Kjell Magne Bondevik på en ganske tydelig mangel. Det endte med dette: «Samene er et urfolk i Norge. Det er helt avgjørende for urfolkets egenart at deres livsform, kultur og verdier kan videreføres, samtidig som egenarten også utvikles og forandres med tiden.»

Hva mener Frp-leder Siv Jensen? Er hun enig med kongen eller enig med Ulf?

LES OGSÅ: Dette er Norges mørke hemmeligheter

Mer fra: Debatt