Vintersport

Kulturministeren støtter Skiforbundet – russiske utøvere ønskes ikke i Norge

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) støtter Norges Skiforbunds ønske om at ingen russiske utøvere får delta i konkurranser i Norge.

Sist oppdatert 14.10

Lørdag ble det klart at Skiforbundet ikke ønsker at russiske utøvere skal delta i kommende verdenscuprenn og verdensmesterskap på norsk jord.

NTB snakket med assisterende langrennssjef Michael Lamplot i FIS i forbindelse med junior- og U23-VM på Lygna. Han hadde da akkurat hørt om pressemeldingen fra NSF.

– Jeg kan bare vise til uttalelsen fra FIS-styret om at russiske utøvere har lov til å delta, sa han.

– Jeg har akkurat hørt om det, så jeg kan ikke kommentere det. Dette er definitivt noe for FIS-styret, ikke meg, å diskutere. Hvis de kommer fram til en annen avgjørelse, vil vi følge det, fortsatte han.

Hardt ut

«Styret i Norges Skiforbund har i dag drøftet situasjonen knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette påvirker de kommende verdenscuprennene og verdensmesterskapet i Norge. Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere er krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltakelse!» heter det i en pressemelding.

«Russlands brudd på folkeretten og angrep på det ukrainske folk krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Idretten er ikke løsrevet fra det og kan ikke forholde seg passive til det som skjer nå», heter det videre.

Mange verdenscuprenn, samt verdensmesterskapet i skiflyging skal gå av stabelen i Norge i mars.

Vedtaket gjelder imidlertid ikke utøvere som allerede er i aksjon i junior- og U23-VM på Lygna, opplyser skipresident Erik Røste til NTB.

– Skistyret har i dag besluttet at Norges Skiforbund ikke ønsker Russlands, eller russiske utøveres deltakelse på de forestående verdenscuprennene og verdensmesterskap i Norge slik situasjonen er nå, sier Røste.

Kulturministeren stiller seg bak

Skiforbundet vil følge dette opp ovenfor det internasjonale skiforbundet (FIS).

«Norges Skiforbund fordømmer på det sterkeste Russlands brudd på folkeretten gjennom sitt angrep på Ukraina og det ukrainske folk», skriver de.

Kulturminister Anette Trettebergstuen stiller seg bak forbundets vedtak om å ikke ønske russiske utøvere i konkurranser i Norge.

– At idretten og særforbundene er autonome er et viktig prinsipp. Samtidig støtter jeg fullt og helt vedtaket som Norges Skiforbund har gjort i dag, sier Trettebergstuen til NTB.

Mer fra Dagsavisen