Sport

Seieren ga lettelse og stigning for Lagerbäck

(Norge - Aserbajdsjan 2-0). På fjerde forsøk fikk Lars Lagerbäck sin første seier med Norge. Det var den viktigste beholdningen for svensken på Ullevaal fredag kveld. For landslaget ble det den første oppturen etter sjefsskiftet.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

Han slo ikke akkurat stiften av glede etter kampslutt, men inni seg kjente han nok på en lettelse som automatisk kommer når man har ventet i over et halvt år på en seier. Landskampene kommer jo ikke altfor tett. Det vil si den neste kommer veldig kjapt, mot Tyskland mandag kveld. Seier der er ikke forventet. Skulle det skje, blir det ny begeistring rundt Lagerbäck. Men foreløpig kan han holde på den nøkternheten som framstår som helt ekte.

Norge holdt nullen for første gang på havlannet år og vant en VM-kvalifisering med mer enn ett mål, For de positivt tenkende er det lov å kalle det et lite vendepunkt. Premien ble at Norge passerte Aserbajdsjan på VM-tabellen uten at det hjelper på annet enn æren. Og den er viktig nok for et landslag som ikke har vært lengre nede siden Norge meldte seg på som en brukbar fotballnasjon.. Selv om laget ikke kommer til VM, handler det om å bygge selvtillit, avansere på FIFA-rankingen og bedre seedingen foran EM-kvalifiseringen til 2020. For å nevne noe.

Men det viktigste er hva som skjer på banen. Hva fikk vi se? At Joshua King har vokst inn i rollen som Norges spiss nummer en, at Sander Berge blir dette lagets ankerfeste, at vi har offensive backer i moderne format. Og Jørgen Skjelvik har vokst inn i stopperrollen. Men vi fikk og så se mangler som bedre motstandere ville utnyttet. Hårreisende tversoverpasninger på egen halvdel, farlige balltap og en nesten målgivende pasning fra keeper Rune Almenning Jarstein. Til motstander vel og merke. Slike feil straffes nådeløst mot andre nasjoner. Og Lars Lagerbäck vet det inderlig vel.

Aserbajdsjan skapte kun to målsjanser til tross for at de er fylt opp av spillere som skal ut i mesterligaen om drøyt to uker. Og de fikk pussig nok en ny lagkamerat mens kampen pågikk: Norges innbytter Tarik Elyounoussi. Kanskje det merkeligste timingen av en fotballovergang i norsk sammenheng. Mot dette skapte Norge åtte målsjanser der særig Moi Elouonoussi og Mats Møller Dæhli forstatt ikke skjønner hvorfor de ikke står oppført i kampfaktaen som målscorere.

For spillerne var det en lettelse å få årets første seier og lørdagens avreise til Stuttgart trenger ikke være preget av frykt. Tyskland vifrker like solide etter at de vant igjen, denne gang 2-1 over Tsjekkia i Praha.

PS. Kveldens største prestasjon av en landslagsspiller kom ikke på Ullevaal. I Kosovo scoret Martin Ødegaard på et frispark fra nesten 30 meter. Det er sjelden kost. Men blir nok vist noen ganger på YouTube. Det tar neppe lang tid før han hentes inn i Lagerbäcks tropp.

KAMPFAKTA

VM-kvalifisering fotball menn i Oslo fredag, gruppe C:

Norge – Aserbajdsjan 2-0 (1-0)

Ullevaal stadion: 8599 tilskuere

Mål: 1-0 Joshua King (str. 32), 2-0 Rashad F. Sadygov (selvmål 60).

Dommer: Daniel Stefanski, Polen.

Gult kort: Badavi Güseynov (31, 90), Dmitri Nazarov (63), Maksim Medvedev (84), Aserbajdsjan.

Rødt kort: Badavi Güseynov (90, to gule), Aserbajdsjan.

Lagene:

Norge (4-4-2): Rune A. Jarstein – Jonas Svensson (Omar Elabdellaoui fra 89.), Håvard Nordtveit, Jørgen Skjelvik, Haitam Aleesami – Mohamed Elyounoussi, Sander Berge, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli (Jo Inge Berget fra 81.) – Joshua King, Alexander Sørloth (Tarik Elyounoussi fra 73.).

Ubenyttede reserver: Sten Grytebust, André Hansen – Sigurd Rosted, Gustav Valsvik, Anders Trondsen, Martin Linnes, Bjørn Maars Johnsen, Birger Meling.

Mer fra Dagsavisen