Sport
Nye Ruud-grep foran Australian Open: – Kan ikke bare bygge muskler
Casper Ruud (26) forteller om mat- og treningsvanene som skal gjøre ham i stand til å ha suksess i tennisåret 2025.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Onsdag spiller den norske verdenssekseren årets andre kamp i Australian Open mot den unge tsjekkeren Jakub Mensik. Målet er å nå lenger i Melbourne enn noen gang, og Ruud har allerede varslet at han vil prioritere Grand Slam-turneringene mer enn før.
Etter åpningsseieren over Jaume Munar, en seig femsetter, åpnet Ruud opp om hva han har gjort siden sesongslutten i 2024 for å stille best mulig forberedt.
Blant de nye grepene er en treningsmetode tennisstjernen ikke er så begeistret for.
– Det er blitt noen intervaller, som 200- og 400-meterløp som er ganske tøffe. Jeg liker dem ikke, men det går greit. Du må gjøre det, bygge opp utholdenheten. Vi har gjort så mye forskjellig, forteller Ruud og fortsetter:
– Greia er at som tennisspiller trenger du mye forskjellig. Bevegelighet og fart, men også utholdenhet og fleksibilitet. Du kan ikke bare bygge muskler, du skal være «smooth» på banen. Så vi har jobbet med noe nytt hver dag. Og det har vært en rimelig hektisk tid.
«Slanket» bort julematen
Etter ATP-tourfinalen i midten av november spilte Ruud flere showkamper. Han prøver samtidig å begrense reiseaktiviteten i «friperiodene» ettersom den er høy nok fra før.
– Jeg var på ferie i ti dager etter sesongslutt for å få slappet av. Så startet jeg å øve og legge ned en ganske bra jobb i gymmen. Det ble også noen showkamper. To mot Holger (Rune), og jeg har også spilt i Abu Dhabi og Macau. Jeg ønsker ikke å reise mer enn nødvendig, så jeg har gjort mye fysisk trening i Norge.
Det ble også «norsk» julefeiring for Ruud selv om høytiden ble markert i utlandet.
– Det er en stor greie i Norge med mye familietid og alle disse julemiddagene. Jeg tror jeg har fått av meg noen kilo siden julaften, sier han med glimt i øyet.
Les også: Ruud måtte ut i fem sett for å gå videre i Australia: – Ble rotete
Utfordring
Nettopp mat er også noe Ruud må tenke nøye over. I Grand Slam-turneringene spiller man best av fem sett, og man kan ikke risikere å gå tom for næring.
– Før kamp spiser jeg hovedsakelig en stor porsjon ris med noe protein, kylling eller laks, og kanskje olivenolje og salt. Veldig kjedelige greier, men det fungerer.
– Under kampene er det litt annerledes med femsettere, da starter jeg å småspise litt tidligere. Jeg liker ikke å spise ved banen, for du har alltid høy puls og adrenalin. Men det er ikke lett å være sulten. Og jeg har innsett at om jeg ikke får i meg noe annet enn væske, så kommer jeg til å få kramper og bli sliten mot slutten. Så jeg må spise litt, sier nordmannen og konkluderer:
– Vanligvis holder det med en sjokoladebar eller en banan. Før kamp er det alltid ris. Pasta blir for tungt for meg.
Les også: Tsjekkisk tenåring neste for Ruud i Australian Open