Mesut Can matchvinner ti år etter nedrykket

(Skeid - HamKam 1-0). Skeids comeback på nest øverste nivå ble suksess direkte.

Bilde 1 av 5

Av Reidar Sollie og Haakon Thon

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Ti år etter siste opptreden kom Skeid tilbake i 1. divisjon med lokal entusiasme og en sterk 2. omgang som ble avgjørende.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg syns gutta opptrer voksent og rutinert i forhold til alder på slutten, sa Tom Nordlie til Dagsavisen.

Can matchvinner

Mesut Can fikk usedvanlig mye juling i denne kampen, og måtte forlate banen i det 86 minutt. Etter kampen møtte Dagsavisen en litt groggy, men svært fornøyd matchvinner.

– Ja, det var noen situasjoner, men det var den siste der som var verst. Jeg fikk en albue i siden av hodet, men jeg tror det skal gå fint, sa Mesut Can.

– Men veldig deilig med seier i første kamp, men jeg må innrømme at jeg var litt nervøs på slutten, legger han itl.

Skeid-veteranen var også med laget for ti år siden da laget endte sist i divisjonen.

Det skal ikke skje nå.

Kampens eneste scoring måtte vi vente 66 minutter på.

I medvinden la en meget god Stian Pettersen inn fra høyre i en perfekt bue til Mesut Can som headet ned i motsatt hjørne. For en gangs skyld rakk ikke HamKams gode keeper Lukasz Jarosinski fram.

– Jeg tror jeg var 14 år sist jeg scora på hodet, og da var det noen som skjøyt ballen i trynet mitt, ler Can.

– Jeg så jeg så ikke den komme, smiler han videre.

Det hadde heller ikke Tom Nordlie forutsett.

– Jeg har aldri sett han scora på huet. Ikke på trening en gang, humrer Nordlie.

Scoringen foran de tilreisende Hamar-supporterne var tidenes første scoring i 1. divisjon ved Sinsenkrysset.

1400 tilskuere

For sist Skeid spilte på dette nivået, i 2009, var Bislett hjemmebanen.

Og før det Voldsløkka.

Denne vindfulle søndagen samlet det seg 1405 tilskuere på de nye plastsetene og de fikk se en klassisk duellkamp. Publikumstallet er det høyeste for en seriekamp på denne nedslitte arenaen.

Vinden satte sitt preg

HamKam tilrev seg initiativet i medvinden før pause ved å vinne veldig mange dueller, men Skeid skapte de første sjansene.

Henning Tønsberg Andresen headet fra sju meter som keeper med nød og neppe fikk slått til corner.

Så fikk Johnny Buduson avgårde et skudd som gikk via HamKam-backen Benjamin Gleditsch (fersk tilvekst fra Grorud) helt oppe i vinkelen, men også der var keeper.

HamKams beste sjanse kom rett før pause da Skeids David Tavakoli reddet på streken etter en corner.

Men også Skeids keeper Idar Nordby Lysgård ble en av matchvinnerne da han reddet en stor sjanse rett etter pause da Jean Mendy kom alene gjennom.

– Vi sliter litt midt i førsteomgang med at det er mye vind og trøkk imot, og mye innlegg, men uten at det blir spesielt farlig. Så totalt sett har vi jo fler sjanser enn dem i førsteomgang. Temaet i pausen var å få ned ballen litt, få vendinger og skape overtall på kantene. Jeg syns vi vinner klart fortjent til slutt, sier en tilfreds Tom Nordlie.

Misfornøyd med å forlate banen

For alle er forberedt på at OBOS-ligaen blir uhyre jevn og evnen til å vende jevne kamper i sin favør blir helt essensielt.

Hassan Yusuf blomstret da Skeid fikk spille langs bakken og han var nær ved å sette 2-0. Han ble sint da han ble byttet ut, for han ville være med på festen helt inn. Nordlie likte ikke at midtbanespilleren ikke ville ta han i hånda, og takke for kampen da han ble byttet ut i det 82. minutt. Men etter kampslutt hadde Nordlie også fått roa seg, og synes ikke det var like problematisk som det kunne framstå som med snaue ti minutter igjen av kampen.

– Hassan kan bli bytta ut ett sekund før slutt han, og så er han misfornøyd. Det sier litt om vinnerskallen hans, og det får vi tåle. Så lenge det ikke er gnåling er det lov å være forbanna her, sa en rolig Nordlie om situasjonen.

– Jeg hadde egentlig tenkt til å bytte litt før målet kom for å få roa det litt, forteller Nordlie.

– Fordi du var fornøyd med uavgjort?

– Nei, nei, men for å få inn litt mer duellkraft for Hassan, men så spilte plutselig folk seg opp, forklarer Nordlie.

Dermed kunne han vente til det gjensto sju minutter av ordniær tid, før han satte inn duellkraft, i form av Sander Flåte.

Hyller midtstopperparet

Og duellkraft fikk Skeid bruk for mot store, tunge HamKam-spillere mot slutten av kampen. Gjestene fikk én stor sjanse, som Kim Skogsrud fikk kastet seg inn, og blokkert. Bortsett fra det holdt Skeid unna. Og nettopp midtstopperparet Kim Skogsrud, og Ayoub Aleesami fikk skryt etter kampen.

– Jeg syns jo stoppere våre står fram. Ayoub og Kim var outstanding, sier Tom Nordlie.

HamKam har ambisjoner om å nå kvalifiseringsspill, altså bli blant de seks beste i ligaen.

Men hvis denne kampen blir retningsgivende, er Skeid nærmere det målet. 7-4 til hjemmelaget talte vi i målsjanser.

– Dere hadde bra kontroll på dem i andreomgang?

– Ja, det er det som imponerte meg litt, at vi har den roa. Jeg håper vi kan ta med oss det videre, avslutter Nordlie.

1. divisjon fotball menn søndag, 1. runde:

Skeid – HamKam 1-0 (0-0)

Nordre Åsen: 1405 tilskuere.

Mål: 1-0 Mesüt Can (66).

Dommer: Svein Tore Sinnes, Flekkefjord.

Gult kort: Steffen Skogvang Pedersen, Benjamin Blinderen Gleditsch, Lars-Gunnar Johnsen, HamKam, Johnny Per Buduson, Skeid.

Øvrige kamper:

Nest-Sotra – Raufoss 1-2 (1-2)

Mål: 0-1 Matias Belli Moldskred (18), 1-1 Lee Rochester Sørensen (20), 1-2 Anton Henningsson (23).

Dommer: Eivind Bodding, Haga.

Gult kort: Bjarte Haugsdal, Marcus Mehnert, Nest-Sotra, Matias Belli Moldskred, Raufoss.

Rødt kort: Daniel Arrocha (90), Nest-Sotra.

Strømmen – Ull/Kisa 1-1 (0-0)