Sport

Klubbene i 3.div ber Divisjonsforeningen tenke nytt rundt oppsettet

Etter en marerittsesong som ikke ble noe av, er usikkerheten stor også i år rundt 3. divisjon. Divisjonforeningen håper å gjennomføre normal sesong, mens både Frigg og Lyn ber om færre lag i avdelingene og mer kortreiste puljer.

Det er håpet som dreper deg, er det et ordtak som heter. Sånn føltes det også for lagene i Norsk Tipping-ligaen i fjor, da seriestarten i 3.divisjon stadig vekk ble skjøvet på og skjøvet på til den endelig ble avlyst for godt. Det er noe Frigg og Lyn ønsker å unngå i år, og sammen med andre lag i divisjonen har de nå sendt inn brev til Divisjonsforeningen.

– I fjor var det stor usikkerhet hele veien, og vi måtte forholde oss til stadig nye beskjeder og kontrabeskjeder gjennom hele året. Derfor mener vi at hovedprinsippet for 2021 er å sette opp avdelinger som gjør det mest mulig sannsynlig at årets sesong kan gjennomføres, og ikke satse på en gjenbruk av fjorårets puljer, sier daglig leder Nils Henrik Solum i Frigg.

Les også: Frigg føler seg kastet under bussen: – Blir sett på som kompisgjengen som møtes en gang i uka (+)

Skeptiske til oppstart i april

Han var blant dem som før jul var med på å skrive et brev til Divisjonforeningen, som er interesseorganisasjonen for lagene i 2. divisjon og 3. divisjon. De ønsker i utgangspunktet å bruke de samme avdelingene som i fjor, noe Frigg tror er lite sannsynlig siden det innebærer at mange lag vil måtte fly på kryss og tvers av landet fra april av.

– Vi er skeptiske til at Oslo-lag skal reise til Bergen, og lag fra Nord-Norge skal reise til Oslo i april. Vi kan ikke se hva som gjør at man kan forvente en normal sesong fra april, og tror det er lite trolig at man kan regne med en oppstart av sesongen i 3. divisjon fra april uansett, sier Solum og Frigg og fortsetter:

– For oss er det viktig med så like sportslige forutsetninger som mulig, og da må alle lagene få en rimelig opptreningsperiode på like vilkår. Her i Oslo har vi vært underlagt et smittevernsregime siden november som har gjort at vi verken får lov til å trene eller spille kamper, og før det fikk vi ikke lov til å trene med kontakt eller spille på nesten hele fjoråret, forteller Solum.

Han anser det som lite sannsynlig at hele breddeidretten, som 3. divisjon er en del av, får restriksjonene opphevet innen 1. mars, slik at lagene får en 5-6 uker på seg til å trene og spille noen treningskamper før sesongstart.

– 3. divisjon vil ikke bli inkludert i toppidrettsprotokollen, så vi må vente til alle voksne får lov til å trene utendørs. Det er lite trolig at de vil gå inn på hver enkelt idrett og bedømme den reelle smittefaren, slik at vi må vente til det er trygt for alle. Det er ingen grunnlag til å tro at det kommer noen positive nyheter på neste ukes pressekonferanser, og da synes jeg det er ekstremt optimistisk å forvente noe aktivitet før påske, sier Solum.

Les også: All trening i breddefotballen må skje utendørs med én meters avstand

– Usikkerheten er det verste

Personlig sier Solum at det for han er viktig å unngå den usikkerheten som rådde i fjor, og at han derfor kunne tenke seg en enkel serie med oppstart på høsten. På den måten tror han det skapes mest mulig forutsigbarhet.

– Det er veldig vanskelig å gire seg opp, gire seg ned og gire seg opp igjen bare for å få en ny nedtur. Det så vi i fjor, og jeg tror det er veldig viktig å unngå det i år. Jeg tror 12 avdelinger med kortere avstand, der lagene heller spiller flere ganger mot hverandre med en oppstart i august hvis en får lov til å trene i hele landet fra mai av, er mer realistisk enn oppstart i april og treningsfrislipp allerede i februar, forteller Solum.

I divisjonskollega og bynabo Lyn er man enig i at det viktigste er å få startet opp igjen seriespillet i år, men trener Bent Inge Johnsen tror det å vente til august vil få store konsekvenser for mange av lagene i divisjonen.

– Det verste med sesongen i fjor, og det vi føler på nå også, er den usikkerheten. Nå har det gått nesten et helt år der vi har ventet på beskjeder, og fått kontrabeskjeder, så det viktigste i år er å unngå den samme situasjonen og at vi kommer i gang med seriespillet. Helst fra april av, for venter vi til august tror jeg klubbene i 3. divisjon vil miste mange av spillerne sine, sier Johnsen til Dagsavisen.

Les også: Lyn har brukt året uten fotball til å bygge klubb og organisasjon (+)

Frykter divisjonen vil tømmes for spillere

Han forteller om en spillergruppe som er utålmodige etter å få spille fotball igjen, og skjønner godt at mange av spillerne i Norsk Tipping-ligaen denne sesongen prøver seg oppover i divisjonene.

– Hvis du går til Skeid vil du både få lov til å trene, og spille kamper, og det er noe disse guttene ønsker mer enn alt. En fotballkarriere er kort, og for dem med ambisjoner skjønner jeg at de ikke kan vente halvannet år på å få lov til å spille igjen. Dermed kan vi ende opp med at spillere går til klubber der de kan få lov til å trene, selv om de igjen kan ende opp med å spille for klubbenes andrelag i den samme divisjonen, og sånn sett tømme 3. divisjon for spillere, frykter Johnsen.

Han er også spent på å se effekten det siste halvannet året vil få på talentutviklingen i norsk fotball.

– Det er svært sjelden at spillere går rett inn i Eliteserien fra egen klubb. Som regel har de vært i en moderklubb fra de var små, og gått gradene der før de eventuelt går til en klubb i Eliteserien. Nå som så mange ikke får lov til å spille fotball, frykter jeg at vi går glipp av mange talenter. Derfor er det viktig at vi får lov til å begynne å trene igjen snart, før man kan se på opphopingen av treningskamper og eventuelt seriespill etter det, sier Johnsen.

Les også: Skeid prøver 8-10 nye spillere i oppstarten (+)

Kan utsette oppstarten og droppe sommerferien

Han forteller at Lyn har planlagt oppkjøringen noenlunde som vanlig denne sesongen, og at de har satt opp første treningskamp allerede 30. januar mot Eidsvold Turn.

– Det skal nok holde hardt for at vi skal få lov til å spille den, og vi har allerede meldt fra til Eidsvold Turn at hvis de finner noen andre å spille mot må de bare ta imot det tilbudet. Det vil ikke bli åpnet opp for treninger og muligheten til å spille treningskamper samtidig, da man helt sikkert først vil se det an i noen uker hvis de tillater oss å drive med ordentlig trening igjen. For at vi skal komme i gang med serien i april bør vi senest i februar starte opp med fellesstreninger, mener Johnsen.

Sånn situasjonen er nå får ingen av lagene i 3. divisjon på landsbasis trene ordentlig, mens andrelagene i 3. divisjon har fått lov til å trene og spille kamper som vanlig hele det siste året. Det er en urett som må rettes opp i før sesongen.

– Det viktigste er at det blir rettferdig, og at vi får i gang det som blir en tilnærmet normal sesong. Hvis man dropper å spiller kamper mot motstandere man må fly til, er jeg sikker på at lagene i 3. divisjon er vel så flinke som i PostNord-ligaen til å ta smittevernet på alvor. For spillerne tror jeg også det går fint å droppe sommerferien, og heller starte opp i mai eller juni. Se på avdelingene på nytt, og lag de sånn at vi kommer i gang med sesongen, er Johnsens bønn.

Les også: Dette er vinterens treningskamper for alle Oslo-lagene

Divisjonsforeningen er åpne for å se på nye løsninger

Styreleder Kari Lindvik i Divisjonsforeningen sier at de fortsatt håper å få gjennomført en normal sesong, men er langt fra avisende til ideene som kommer fra Frigg og Lyn om mer kortreiste puljer og flere avdelinger med færre lag.

– For det første kom skrivet fra klubbene før jul, da smittesituasjonen var en helt annen. Hvis vi kan få til en vanlig serie er det å foretrekke, da det skaper minst trøbbel med tanke på fair play. Men hvis det ikke lar seg gjøre er vi innstilt på at det bør ses på et annet type opplegg med mindre avdelinger og kortere avstander mellom lagene, sier Lindvik til Dagsavisen.

Hun forteller at det ikke kommer noe oppsett før de får mer informasjon om de videre smittevernstiltakene som regjeringen vil legge fram på en pressekonferanse på mandag.

– Vår førsteprioritet nå er å få i gang trening for alle lagene. Deretter treningskamper, og så tellende kamper. Det er utrolig viktig at vi får gjennomført Norsk Tipping-ligaen i år, og det viktigste for oss er at alle får en rettferdig inngang til sesongstarten, sier Lindvik som mener det er for tidlig å snakke om å utsette seriestarten allerede nå.

– Vi er ikke helt der enda at vi har tenkt på det. I løpet av februar vil vi få en bedre oversikt over hvordan ting utvikler seg, men foreløpig planlegger vi for seriestart i april. Ingen av oss kan se inn i glasskula og vite hva som skjer fremover, men det å sette en dato for så å skyve og skyve på den som ble gjort i fjor er ikke bra. I fjor var alt nytt, og ingen visste hva vi sto ovenfor. I år vet vi litt mer, og vi håper nå at vaksiner og den nedstengningen vi nå gjennomfører skal tillate at vi får til en seriestart i april, forteller Lindvik.

Les også: VIF ble seriemester foran Lyn. Skeid og Frigg spilte tre cupfinaler. Kan 1965 komme igjen? (+)

Mer fra Dagsavisen