Ishockey

Vålerenga slapp inn tre i undertall og tapte etter byttekluss: – Vi må lære oss å telle

(Sparta – Vålerenga 3-2) Vålerenga var tilbake på is i Fjordkraftligaen for første gang på nesten en måneds tid, og borte mot Sparta ledet VIF før siste periode. Der rotet VIF det til for seg selv, slik at Sparta snudde til seier.

Da Vålerenga fikk et koronautbrudd på toppen av en lang skadeliste, hadde klubben ikke noe annet valg enn å utsette kampene mot Oilers og Manglerud Star i starten av desember. Da VIF igjen kom seg tilbake på isen ble Grüner knepent slått hjemme, før serieleder Stjernen fikk bank på Jordal Amfi i Vålerengas forrige kamp 11. desember.

På grunn av korona i Frisk Asker-troppen ble begge VIFs kamper i romjulen utsatt, og dermed er det nærmere 3,5 uke siden Vålerengas iskrigere har vært ute på isen. Det gjorde at det kriblet ekstra før tirsdagens oppgjør borte mot Sparta.

– Samtidig som det er veldig gøy å endelig være i gang igjen, er vi samtidig også litt usikre på formen. Det er jo nesten en måned siden vi spilte hockey sist, så det skal bli godt å spille kamp igjen, sa VIF-trener Espen Knutsen før kamp til TV2.

Sparta scoret på årets første VIF-utvisning

Siden forrige kamp har Vålerenga byttet Calle Spaberg-Olsen med Svein Petter Falk-Larsen med nettopp kveldens motstander Sparta, slik at den tidligere Oilers-spilleren Falk-Larsen debuterer med sin gamle klubb. Vålerengas andre nykommer David Booth er ute med skade, mens Stefan Espeland, Gabriel Koch, Filip Lalande, Pontus Finstad alle er klare.

Det betyr at det bare er Jonas Oppøyen som mangler for VIF, sammen med Mika Partanen, som er ute for sesongen. Mot Sparta var det Tobias Breivold som voktet buret, mens Steffen Søberg måtte ta til takke med å sitte på benken. Derfra fikk han se at Vålerenga kom best i gang i Sparta Amfi, men at de ikke klarte å utnytte de to overtallene lagene fikk i kampens første ti minutter.

Axel Sundberg ble den første i Vålerenga-drakt til å måtte sette seg i fryseboksen i 2022, og der VIF ikke utnyttet sine muligheter, tok det ni sekunder før Sparta scoret. Hans Kristian Jakobsson slo pucken ned til Niklas Roest nede bak mål. Roest holdt på pucken, og sendte den inn igjen til Jakobsson, som skled inn foran mål og satte den ut til siden for Breivold.

VIFs kaptein utlignet like før pause

Jørgen Karterud fikk en enorm mulighet til å utligne bare sekunder senere, men hans skudd fra kloss hold traff metallet og gikk over mål. Vålerenga hadde flest skudd, og mesteparten av pucken i den første perioden, men fant ikke veien forbi Jake Paterson i Sparta-buret. Før det gjensto drøye to minutter igjen av perioden.

VIF vinner en duell på egen blå, der pucken blir pirket ut i midtsonen av Martin Røymark slik at Tobias Lindström kan plukke den opp. Sparta-spillerne er på vei til å bytte, slik at VIF-kapteinen får trampe inn i Spartas sone og fyre av et skudd som suser rett i nettet til høyre for Spartas kanadiske keeper. Dermed endte det 1-1 etter den første perioden.

– Jeg synes vi egentlig spiller bra, og vil gi oss klart godkjent etter at vi ikke har spilt på tre uker. Du merker at du ikke har spilt på lenge. Det går litt på timing og at du kommer litt feil på pucken, men det var fint å se skuddet mitt smette inn. Nå har vi trent i tre uker uten å få spille kamper, så det var absolutt «kul» å få spille igjen, sier VIFs norsksvenske kaptein til TV2 i pausen.

Karterud ga Vålerenga ledelsen

Den andre perioden startet med noen skuddforsøk begge veier, før Røymark fikk spilt Lindström alene med Sparta-keeper Paterson etter fire minutters spill i midtperioden. Kapteinen prøvde å sette skuddet på motsatt side av der han scoret i den første perioden, men selv om Paterson glapp skuddet, fikk kanaderen avverget mål denne gangen.

To minutter før halvspilt i Sparta Amfi tok Vålerenga ledelsen. Villiam Strøm slo til med et slagskudd fra blålinjen, som Paterson ikke fikk kontroll på. Det gjorde at pucken gikk via Patersons skulder og i duell med Maksims Ponomarenko på mållinjen fikk Jørgen Karterud æren av å skyve pucken i mål og Vålerenga opp i ledelsen.

Kalle Ekelund fikk muligheten til å øke ledelsen, da han kom inn skrått på keeper to minutter etter halvtimen. Ekelunds skudd gikk via keeper og en Sparta-spiller og over. Istedet for å juble for scoring, kunne Ekelund sekunder senere ergre seg over at han måtte sette seg i utvisningsboksen. Heldigvis fikk ikke Sparta like god dreis på dette overtallet, som VIF rodde i land uten skudd mot eget mål.

VIF-slurv ga Sparta-sjanser

Vålerenga mistet et par ganger på vei fremover, som gjorde at Sparta endte opp med farlige skuddmuligheter. Så også da Henrik Knold fikk muligheten til å skyte med litt i underkant av tre minutter igjen av midtperioden. Skuddet var hardt, men ikke veldig godt plassert, slik at Tobias Breivold hadde god kontroll på Sparta-spillerens forsøk.

Minuttet før periodens slutt måtte Breivold plukke fram nok en god redning, da et skudd endret retning. Breivold var kjapt over og fikk avverget, slik at Vålerenga kunne gå i garderoben før den tredje perioden med en 2-1-ledelse.

– Hvis det er høy kølle var jeg ikke borti den, men hvis ikke må vi få endret målscorer etter kampen, sier Jørgen Karterud til TV2 og ler etter å bli konfrontert med at VIFs 2-1-mål først ble kreditert Villiam Strøm.

Selve perioden var han mindre fornøyd med.

– Jeg synes vi slurver for mye, og at vi mister pucken for mye i midtsonen. Breivold står på hodet for å redde oss, så vi må være litt mer kyniske, og slutte å miste pucker i midtsonen de siste 20, sier Karterud som også synes det er deilig å spille igjen etter å ha trent i uke etter uke inne på Jordal.

Sparta straffet VIF i nok et overtall

Vålerenga holdt mye i pucken de første fem minuttene av den tredje perioden, uten å komme til de helt store sjansene. Sju minutter ut i perioden kom Spartas tredje overtall, da Daniel Sørvik måtte sette seg i to minutter for en slashing. Denne gang gikk det som i kampens første forsøk, da Kristian Jakobsson nok en gang smalt inn et mål i overtall for Sparta.

Spartas toppscorer fikk pucken fra Mattias Nilsson og banket til fra rundt høyre droppsone. Breivold rakk ikke over, og dermed var vertene tilbake i kampen med drøye 12 minutter igjen å spille i Sparta Amfi. Med ti minutter igjen var det Vålerengas tur til å prøve seg i overtall, men der Sparta scoret i to av tre overtall, klarte ikke VIF å score på noen av sine.

I stedet ble det nytt undertall, da Vålerenga etter et dårlig bytte var seks mann på isen. Tomålsscorer Jakobsson var nok engang farlig frempå, men Tobias Brevik reddet slik at tomålsscoreren ikke fikk sitt hattrick av overtallsscoringer.

VIFs byttekluss ble skjebnesvangert

Med i underkant av tre minutter igjen av kampen måtte Tommi Taimi sette seg i to minutter for hekting, og med Spartas uttelling i overtall var det svært dårlig nytt for Vålerenga. Det første undertallet red de av, men etter å ha vært fulltallig i to sekunder klarte man nok en gang å pådro seg en ny utvisning for å ha for mange mann på isen.

Dermed avsluttet Vålerenga de siste 39 sekundene av kampen i undertall, og det skulle straffe seg. 19 sekunder før slutt kom Spartas tredje mål i overtall, slik at vertene snudde kampen like før slutt. Jakobsson spiller pucken ned til til Roest, som setter opp Magnus Nilsen. Han brenner til, og sender pucken forbi Breivold og i mål.

Med 19 sekunder igjen tok Vålerenga timeout, og keeper Tobias Breivold ble tatt ut. To sekunder før slutt var Thomas Olsen voldsomt nære på å styre pucken i mål, men pucken snek seg like utenfor. I seks mot fem klarte dermed ikke Vålerenga å finne en utligning til, og dermed ebbet det ut med tap for Vålerenga etter å ha slippet inn mål i tre undertall.

– Vi må klare å vite hvem vi skal bytte med. Vi må lære oss å telle. Det er altfor dårlig, og jeg synes vi er rustne fra første dropp. Vi kunne fått med oss poeng her, hvis vi hadde vært fem mål på isen, men det klarer vi ikke. Sparta vinner fortjent, og det her er for dårlig av oss, sier Espen «Shampo» Knutsen til TV2 etter kampen og fortsetter:

– Vi har Taimi utvist, og to forwards som skal utpå, men ingen av dem snakker sammen om hvem som skal vente på Taimi. Vi gir fra oss det her fordi vi rett og slett ikke klarer å telle, men vi må først og fremst komme oss i kampform igjen. Det er noe helt annet å spille kamper enn å trene, så nå trenger vi en rekke med kamper for å spille oss i form igjen, legger han til.

---

Fjordkraftligaen, runde 30

Sparta – Vålerenga 3-2 (1-1, 0-1, 2-0),

Sparta Amfi, 50 tilskuere

Mål: 1. periode: 1-0 (11.14) Hans Kristian Jakobsson (Nilsson, Roest), 1-1 (18.06) Tobias Lindström (Sundberg, Røymark). 2.periode: 1-2 (28.01) Jørgen Karterud (Strøm). 3. periode: 2-2 (47.10) Hans Kristian Jakobsson (Nilsen, Nilsson), 3-2 (59.41) Magnus Nilsen (Roest, Jakobsson)

Skudd: 40-27 (9-10, 15-11, 16-6)

Utvisninger: 3x2.min Sparta. 6x2.min Vålerenga

Dommere: Roy Stian Hansen & Robin André Berg

Vålerengas rekker:

Keeper: Tobias Breivold (Steffen Søberg)

1.rekke: Kalle Ekelund, Stefan Espeland, Martin Røymark, Mathias Olimb, Pontus Finstad

2.rekke: Tommi Taimi, Daniel Sørvik, Jørgen Karterud, Tobias Lindström, Thomas Olsen

3.rekke: Villiam Strøm, Gabriel Koch, Filip Lalande, Magnus Brekke Henriksen, Svein Petter Falk-Larsen

4.rekke: Jakob Wikstøl, Stian Solberg, Sole Marius Ryen, Colin Spaberg Olsen, Axel Sundberg

---

---

Lillehammer – Storhamar 4-5 e.f. (2-0, 1-1, 1-3, 0-1)

50 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (2.14) Frank Gymer (Joakim Eidsa Arnestad, Christian Fosse), 2-0 (9.56) Sverre Rønningen (Emil Nyhus).

2. periode: 3-0 (25.12) Nyhus (Spencer Humphries), 3-1 (32.50) Mats Larsen Mostue (Patrick Thoresen).

3. periode: 4-1 (51.09) Humphries (Nils Carnbäck, Teemu Vuorisalo), 4-2 (57.04) Eirik Salsten (Andreas Øksnes, Konsta Mäkinen), 4-3 (57.21) Jacob Noer (Salsten, Sander Vold Engebråten), 4-4 (58.55) Mikael Zettergren (Sondre Bjerke, Simen Andre Edvardsen).

Forlengning: 4-5 (61.12) Bjerke (Robin Haglund, Edvardsen).

Utvisninger: Lillehammer 3 x 2 min., Storhamar 5 x 2 min.