Vålerengas førjulsfest: 4-0 over serielederen. - Vi hadde ti-tolv mann på trening

(Vålerenga - Stjernen 4-0). - Vi går alltid for å vinne, sier Axel Sundberg. Til tross for en sliten gjeng som har blitt kjørt hardt de siste ukene tok de serielederen med storm i Jordal amfi lørdag. Og rekken uten baklengsmål forlenges til åtte perioder.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Axel Sundberg, Tobias Lindström og to mål av Thomas Olsen ble til en solid 4-0 seier over Stjernen. Denne gangen kom aldri serielederen fra Fredrikstad tilbake i kampen. Seieren er desto mer imponerende med tanke på hvordan ståa har vært i Vålerenga de siste ukene.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Vålerengas midlertidige trener Espen «Shampo» Knutsen sa etter seieren mot Grüner på torsdag at laget er spist ned til beinet når det gjelder spillere. Stallen har fått seg en trykk etter at en magesjau raste gjennom troppen. Det etter at både U18 og U20-laget har blitt rammet av covid.

Holdt nullen

Alt dette på toppen av skadeproblemene til spillere som Pontus Finstad og Mika Partanen. Førstnevnte kan være tilbake i romjula, mens Partanen er ute resten av sesongen. Lørdagens kamp mot Stjernen fikk dermed en litt annen oppladning enn forrige gang gjestene fra Fredrikstad var på besøk. Den gang snudde Stjernen 0-4 til seier 5-4. I dag gjentok det seg med at Vålerenga ledet 4-0, men denne gangen scoret ikke Stjernen en eneste gang.

- Det er forløsende, sier en av Vålerengas midlertidige managere Joachim Svendsen til Dagsavisen etter kampen.

Stablet opp et lag

- Det er godt å se et slikt resultat etter all den sykdom og skader vi har hatt. Vi kommer tilbake fra et lite spilleopphold med ti-tolv mann på trening. I dag stabler vi opp de spillerne som er tilgjengelig. De gjør det veldig bra. For oss trenere er det veldig godt å se vi lykkes med den taktikken og holdningen vi har snakket om før disse to kampene denne uken mot Grüner og Stjernen, sier Svendsen.

Vålerenga har hatt spesielt fokus på den defensive sonen denne uken.

- Vi ønsker å kontrollere og har stort fokus på egen sone. Vi skal holde skuddene ute og gi keeper gode arbeidsforhold. Dette lykkes vi med også i dag, det er vi stort fornøyd med, sier Joachim Svendsen.

Og taktikken har gitt resultater. Vålerenga har nå holdt nullen i åtte perioder på rad og det har blitt bare ett mål i mot de siste tre kampene.

- Det er solid av oss gjennom samtlige 60 minutter, sier Vålerengas første målscorer Axel Sundberg til Dagsavisen.

Olimb i egen klasse

Vålerenga tok initiativet fra start. Den første sjansen falt til Axel Sundberg. Bortelagets keeper Jørgen Hanneborg sendte ut en farlig retur der Sundberg kom stormende. Han hadde mye mål å sikte på, men førte pucken like utenfor.

Stjernens første mulighet var stor. Riley Brace ble spilt fri på venstre, skjøt mellom beina til Tobias Breivold som på både heldig og dyktig vis fikk styrt pucken ut på riktig side av stolpen.

Men Vålerenga var best i den første perioden og vant skuddstatistikken. De minuttene Mathis Olimb var på isen dominerte mannen med gullhjelmen. Med orkesterpinne i en hånd og hockeykølle i den andre spilte han både Tommi Taimi og Kevin Berg til gode skuddmuligheter. Bortelagets keeper sto godt i mot, men fikk hjelp av stolperoten på skuddet til Berg, mannen som er på et kort lån fra Lørenskog.

Selv var Olimb nære da han flikket gjennom Taimi på høyresiden. Finnen sendte pucken tilbake til en umarkert Olimb, men pasningen ble litt for upresis og derfor vanskelig for Olimb å gjøre noe ut av.

Da perioden gikk inn i de siste minuttene var Martin Røymark, som i dag returnerte fra skade, farlig frempå, men det ble ikke mål da heller.

Sprellet på isen - scoret

At det sto målløst etter de første 20 minuttene var nok Stjernen mest fornøyd med, men det tok ikke lange tiden av andre periode før nullen deres sprakk. Axel Sundberg så plutselig ut som en kunstløper da han snurret rundt rett foran mål, litt mindre elegant da han falt ned på isen, men fra liggende posisjon klarte han likevel å sende pucken ned i hjørnet. En sterk prestasjon av 24-åringen. Stjernen ville ha offside og klaget høylytt på scoringen, men ble ikke hørt av dommerteamet.

- Jeg prøvde bare å få tak i pucken og sende den i vei, sier målscoreren beskjedent om sin egen prestasjon.

Bare sekunder etter droppen befant Kåre Byrkjeland seg alene med keeper, men han ble stoppet av en Tobias Breivold som hentet frem sine beste ferdigheter. Det var det nærmeste Stjernen kom i den andre perioden for det var Vålerenga som fortsatte å skape de store sjansene. Først kom Jørgen Karterud på en kontring, men skuddet mot lengste stolpe ble reddet. Nærmere var Mathis Olimb i Vålerengas første overtallsspill litt over halvveis i perioden. Langskuddet dundret i tverrligger og ut.

En jevn omgang skuddmessig, men Vålerenga fikk dårlig betalt etter en solid periode, spesielt defensivt.

VIF-spillerne jubler foran Stjernens spillerboks.

Knockout i tredje periode

I den siste perioden kom bortelaget ut i et dundrende tempo og så ut til å få kampen i sitt spor da Kevin Berg ble sendt til to minutter i fryseboksen. Men Stjernens Austin Cangelosi pådro seg en tominutter for hekting midt i Stjernens overtallsspill.

Da Vålerenga ble fullt lag igjen hadde de dermed ett minutt i overtall og utnyttet dette til det fulle. Mathis Olimb ruget på pucken i jakt etter et godt pasningsalternativ. Han spilte den videre til Tommi Taimi som på entouch fant Tobias Lindström på hjørnet. Svensken skjøt milimeterpresist da pucken suste inn til 2-0.

Like etter kom Olimb og Lindström på en kontring i undertallsspill, men det rant ut i ingenting. Daniel Sørvik holdt på å fremprovosere et selvmål, men bortelaget slapp med skrekken. De slapp derimot ikke med frustrasjonen, for den økte for hvert minutt. Austin Cangelosi fikk en ny tominutter og spillerne røk i tottene på hverandre.

Stjernen tapte toppduellen mot Frisk Asker på torsdag og forspranget deres ble helt spist opp med tap i Jordal lørdag.

Et effektivt og direkte VIF

Selv om bortelaget ikke ble slått knockout med en knyttneve gjorde de det vanskelig for seg selv og lot Vålerenga ta dem på kontra. Stjernen slet stort med å finne ut av spillet i offensiv sone. De var omstendelige i angrep og spilte en pasning for mye. Vålerenga var derimot i det effektive og direkte hjørnet. Dette var spesielt synlig da Thomas Olsen la på til 3-0. Stjernen spilte seg til en god skuddmulighet, men ventet altfor lenge med å fyre av. Daniel Sørvik pirket pucken vekk og Olsen ble sendt på kontring rett mot mål.

Og da det gjenstod fattige tre minutter av kampen gamblet naturligvis Stjernen alt i en opphenting. Keeper ble tatt ut, men da Vålerenga kontret på dem fikk Thomas Olsen en enkel jobb med å score sitt andre og Vålerengas fjerde i et tomt mål. Resultatmessig var knockouten et faktum.

Spillere på vei tilbake

Trenervikarene i VIF-boksen har fått laget til å holde nullen.

Resultatet kutter avstanden mellom lagene til åtte poeng. Og Stavanger Oilers forserer til øverste plass på tabellen med sin storseier over Frisk Asker. Vålerenga er dermed på skuddhold mot toppen og kan se enda bedre ut når romjulen kommer. Spillerne får en etterlengtet pause, mens noen kommer tilbake fra skade og et solid tilskudd gjør sin entré.

- Det blir bra å få tilbake noen mann. Gutta i dag kan ikke spille alt sammen. Det går ikke opp i denne sporten. Og vi får inn David Booth sammen med noen fra skade. Det ser lysere ut med tanke på troppen da, sier Joachim Svendsen.

Axel Sundberg ser frem til julekos i Sverige.

- Det blir bra å komme hjem til jul og hvile litt. Det blir en ukes ferie. Forhåpentligvis kan vi fortsette dette momentumet i romjula, sier en smilende Axel Sundberg.

Neste oppgave er Frisk Asker i dobbeltoppgjør 28.12 (i Askerhallen) og 30.12 (på Jordal).

Men kanskje de ikke trenger denne pausen? Joda, den vil de gjerne ha.

---

Eliteserien ishockey lørdag, 27. serierunde:

Vålerenga – Stjernen 4–0 (0-0, 1-0, 3-0)

Jordal Amfi: 600 tilskuere.

1. periode: Ingen.

2. periode: 1-0 (22.18) Axel Sundberg (Kevin Nilsen Berg).

3. periode: 2-0 (42.44) Tobias Lindström (Tommi Taimi, Mathis Olimb), 3-0 (52.26) Thomas Olsen (Villiam Strøm), 4-0 (56.42) Olsen (Taimi).

Utvisninger: Vålerenga 4 x 2 min., Stjernen 3 x 2 min.

Hoveddommer: Roy Stian Hansen.