Vålerenga på felgen. Men ett mål var nok. – Man må jo klare å score i en hockeymatch

(Vålerenga - Grüner 1-0). Et tidlig mål av Daniel Sørli ble det eneste i et Jordal amfi stengt for alle unntatt sesongkortinnehavere. Grüner vant skuddstatistikken, men misbrukte muligheten.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Grüner hadde en gyllen sjanse til å få med seg poeng mot et Vålerenga langt unna toppformen, men overtallsspillet sviktet igjen for sentrumslaget.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Vålerenga har spillemessig hatt en liten førjulspause med to avlyste kamper på rad, men det har ikke vært stille fra klubben av den grunn. Ut av klubben har Kenneth Larsen gått, mens spekulasjonene handler om hvem den neste hovedtreneren blir.

Per dags dato er Espen «Shampoo» Knutsen, Joachim Svendsen og sportssjef Frikk Juell trespannet som leder laget. Hvis den gode sportslige trenden fortsetter kan det hende disse tre leder laget ut sesongen i første omgang. Knutsen ser ikke bort ifra at det kan fortsette. Mer om de siste ukene i Vålerenga Hockey, samt Knutsens tanker om fremtiden, kan du lese om her.

Handlet bare om poeng

– I dag var poengene det eneste av betydning, sier Knutsen til Dagsavisen etter kampen.

– Vi hadde håpet å underholde de få som kom her i dag, men slik blir det noen ganger da. Vi er på beinet når det gjelder spillere med all den sykdommen som har vært i laget. Heldigvis vant vi kampen og henger med i toppen, sier han.

Alle poengene ble igjen på Jordal Amfi ettersom Grüner ikke maktet å utligne Daniel Sørlis scoring i første periode. Grüner-trener Morten Elverud mener det var en forspilt mulighet til å ta med seg sårt trengte poeng, men til tross for at laget ikke scorer var det noe positivt å ta med seg hjem til Grünerløkka.

Grüner fulgte planen

– I dag gjorde vi det vi hadde pratet om. Kampplanen blir fulgt i nesten samtlige 60 minutter. Vi er mye bedre i forsvar i dag, det er klart Vålerenga har individualister og vil alltid skape sjanser, men i dag ble vi ikke dratt ut av posisjon som har skjedd i en del kamper tidligere, sier Elverud.

Grüner klarte omsider å stoppe den poengløse rekken med kamper da de fikk med seg et poeng borte mot Storhamar for en uke siden, men laget sliter med å score mål. Savnet av Gustaf Berling som forsvant til dansk hockey er merkbart. Berling er stadig toppscorer i klubben med sine seks mål, men det tallet sier noe om målfangsten til Grüner. Torsdag var det få som levnet laget, som var med i åpningskampen av nye Jordal Amfi, noen sjanse.

Keeperkrøll ga Sørvik muligheten

Grüner har ofte skutt seg selv i foten denne sesongen med altfor mange personlige feil, og tendensen fortsatte i første periode på Jordal. Nylig kårede månedens spiller i Grüner, Petter Birkheim Andersen, mistet pucken farlig som bakerste mann, men hjemmelaget tok ikke vare på muligheten. Rotet i forsvaret fortsatte og da ti minutter var spilt ble keeper Quentin Papillon nølende. To dårlige involveringer kulminerte med en glidende puck ut til Daniel Sørvik som med sitt kraftige venstrehåndsskudd prikket inn ledelsen for Vålerenga.

– Han sto altfor fri på det skuddet, sier Morten Elverud om målet.

Men det var ikke bare bortelaget som mistet pucken på farlige steder. Grüner kom til skuddene sine etter å ha brutt hjemmelaget på vei fremover, men vinkelen ble for skrå til å true Tobias Breivold i Vålerenga-buret.

Grüner og powerplay

Grüner kom vesentlig nærmere i den andre perioden. Vålerenga trykket i starten, uten å utnytte det. Grüner spilte seg varme i angrep og spesielt William Mäkinen var nærme med et skudd like utenfor.

Så fulgte det plutselig tre powerplay på rad til Grüner, nesten overlappende, der femten sekunder av disse var fem mot tre. Målscorer Daniel Sørvik, Villiam Strøm og nyinnlånte Kevin Berg ble alle sendt i fryseboksen en etter en.

Men Grüner sliter stort med å score også i overtall. Mannen med gullhjelmen, Petter Birkheim, var fryktelig nærme fra sin posisjon på høyre, men Tobias Breivold sto godt i mål. Den største sjansen falt til kaptein Christoffer Gozzi, men også han sviktet med et helt fritt skudd fra en perfekt vinkel. Svensken traff ikke pucken skikkelig og det ble aldri farlig.

Vålerenga hadde mer enn nok med å forsvare seg i sluttminuttene og sendte pucken over hele isen til bortelagets Quentin Papillon de gangene bortelaget mistet den. Perioden ebbet ut med ingen scoringer, noe hjemmelaget kan være mest fornøyd med tatt undertallsminuttene i betrakting.

– I overtall ble vi for søte. Det ble for omstendelig der vi prøvde å se bra ut i stedet for å være direkte mot mål. Så i overtall fulgte vi ikke kampplanen dessverre, sier Morten Elverud.

Hva er egentlig planen i powerplay?

Vi må følge planen for at vi skal score, men hva den planen er kan jeg ikke gå nøyere innpå, smiler Elverud.

Vålerenga kom seg unna, men var tydelig slitne etter mange minutter i undertall.

– Vi er ikke der vi håper å være, men sånn blir det med så mange spillere ute. Folk blir slitne. Dommerne tar de samme utvisningene, det er ikke heldig for oss. Vi prøver å holde huet over vann, sier Espen Knutsen om lagets energi.

Daniel Sørvik (nr. 90) har scoret kampens eneste mål.

Hjemmelaget holdt unna

Den tredje perioden fortsatte med nye undertallsminutter for Vålerenga. Midt i denne holdt dommerteamet på å skaffe seg overskrifter da pucken traff en Vålerenga-spiller på vei ut av isen i et bytte. I det han tråkket seg ut av isen smalt pucken i beinet og det virket som han ble utvist, men etter diskusjoner med begge lag ble utvisningen omgjort og Vålerenga fortsatte med fire mann på isen.

Utvisningene ble etter hvert mange for hjemmelaget, noen av dem svært dårlig mottatt av Vålerengas spillere. Jakob Wang Wikstøl ropte ut «det er det verste jeg har sett» da han ble utvist for tripping på Christoffer Gozzi. Konsekvensen er liten da Grüner ikke evner å få noe ut av overtallsminuttene sine.

Jørgen Karterud burde avgjort matchen fire minutter før slutt, men førte pucken på tvers av målet og utenfor på åpent mål. Like etter kom Christoffer Gozzi fri i midten, men i grevens tid fikk Mathis Olimb pirket pucken vekk.

Timeout til ingen nytte

Med 24 sekunder igjen tok Grüner en timeout, men utligningen kom aldri.

– For oss så er det offensivt det svikter. Man må jo klare å score i en hockeymatch. Det ble for sjelden at vi kom helt inn i målgården deres for å krige pucken inn, sier Morten Elverud.

– Det er en forspilt mulighet med tanke på poeng når man taper 1–0 i ishockey. Vi tar med oss det positive som er den defensive strukturen. Kan vi fortsette med godt defensivt spill kan vi bygge på noe bra, sier en som alltid hyggelig Grüner-trener.

Espen Knutsen er glad for tre poeng, men ser fram til pausen etter lørdagens kamp mot Stjernen.

– Prestasjonen i dag gjenspeiler sykdomsproblemene vi har i troppen. Pausen etter lørdag kommer sånn sett gunstig for oss så får vi prøve å se bedre ut når romjula kommer, sier Knutsen.

Skuddstatistikken endte med 34-37 etter 11-10, 4-14 og 16-13. 71 skudd totalt altså som ga ett mål.