Ishockey

Sure hjemmetap for både Vålerenga og Grüner

Vålerenga måtte nok en gang kjempe seg tilbake hjemme i Jordal Amfi, mens Grüner kjempet heroisk for poeng i Grünerhallen. Ingen av dem klarte imidlertid å få med seg poeng fra sine hjemmekamper lørdag.

Vålerenga så ut til å gå mot tap i sesongens første hjemmekamp mot Frisk Asker, men en forrykende sluttspurt gjorde at VIF snudde til seier helt på tampen på torsdag. Lørdag var det Sparta som gjestet Jordal Amfi, og gjestene satte et lite press på vertene fra start. Tobias Breivold, som fortsatt står for en lyskeskadet Steffen Søberg, reddet imidlertid det som kom av skudd fra gjestene.

Vålerenga kom seg utover i perioden, og vant skuddstatistikken til slutt 17-11 i den første perioden. Tommi Taimi hadde en strålende mulighet til å gi vertene ledelsen, og mot slutten av perioden var det VIF som hadde tatt over initiativet og var det førende laget. Uten at det ble produsert enormt store muligheter på Jordal Amfi den første perioden.

Heldig ledermål for Sparta

Tre minutter ut i midtperioden tok gjestene ledelsen på meget heldig vis. Sparta har pucken bak mål etter en god redning fra Breivold, før Henrik Knold får pirket den ut til Sander Thoresen. Fra en to-tre meter foran VIF-buret legger han pucken inn igjen i målgården, der den treffer skøyta til Tommi Taimi og sklir inn i mål. Veldig uheldig for VIFs finske back, som ikke ante noe før pucken lå i nettet.

Vålerenga skjøt og skjøt, og var det førende laget også etter det uheldige baklengsmålet, men pucken ville ikke inn. Midtveis i perioden fikk Pontus Finstad to minutters utvisning, og da benyttet Sparta anledningen til å ta ledelsen 2-0. Sander Thoresen slengte avgårde et skudd for styring fra like innenfor blålinjen, og det skuddet traff køllebladet til Martin Grönberg som sto inne i målgården og styrte inn Spartas andre mål. Helt utagbart for Breivold.

Partanen bragte VIF tilbake i kampen

Minuttet senere bragte Mika Partanen Vålerenga tilbake i kampen med en strålende soloprestasjon. Finnen fikk pucken av Mathis Olimb på midtstreken og angrep det som var av Sparta-spillere. Partanen fintet seg først forbi to mann, før han dro seg rundt resten av Sparta-spillerne og keeper Jake Paterson før han vippet pucken opp i nettaket. Strålende scoring av Partanen, og særdeles viktig bare minutter etter at Sparta doblet ledelsen.

Begge lagene hadde sine muligheter til å score flere mål de siste ti minuttene av midtperioden, men flere mål ble det ikke. Dermed måtte Vålerenga jakte i det vi gikk inn i den tredje perioden, og vertene var veldig nære på i et overtall fem minutter inn i perioden. Både Taimi og Tobias Lindström hadde gode skudd, men til tross for et massivt trykk på Sparta-buret red gjestene av undertallet og beholdt ledelsen.

VIF jaktet utligning – uten hell

Vålerenga fortsatte å trykke mot Spartas mål i jakten på en utligning, og kom seg til flere gode skuddmuligheter. Sparta hadde mer enn nok med å forsvare seg og var svært sjelden på farlige visitter i Vålerengas sone i den tredje perioden. Partanen, Spaberg Olsen og Lindström hadde alle gode muligheter til å utligne, men skuddende gikk enten utenfor eller midt på Sparta-keeper Paterson.

Minuttet før slutt tok Vålerenga timeout, og Breivold ble nappet ut av målet. Det førte til flere gode skuddmuligheter for Vålerenga, og 20 sekunder før slutt måkte Tommi Taimi pucken i tverrliggeren. Nærmere enn det kom ikke Vålerenga, og dermed ble det tap selv om vertene hadde dobbelt så mange skudd som det gjestene fra Sarpsborg hadde.

Grüner jaktet sesongens første seier

Grüner hadde tapt sine to første kamper denne sesongen, og var med det på utkikk etter sesongens første seier. Gjestene fra Lillehammer slo erkerival Storhamar i Mjøsderbyet sist, og var også favoritter i Grünerhallen lørdag. Og selv om gjestene hadde det meste av pucken innledningsvis, var Grüner absolutt med på notene.

Et par minutter før den første pausen fikk John Berling en alle tiders mulighet for å gi Grüner ledelsen, da han plukket opp en fin backhandpasning og kom seg alene med keeper Oliver Dackell. Dessverre for Grüner var ikke skuddet det aller beste, slik at Dackell greit kunne avverge. Det var i det hele tatt en litt tam første periode, med bare 16 skudd til sammen, og selv om begge lag hadde sine muligheter til å ta ledelsen var det nok et ganske fornøyd Grüner-lag som gikk i garderoben med 0-0.

Lillehammer kom ut med litt mer energi i starten av den andre perioden, som gjorde at Grüner ble litt baktunge. Det var likevel vertene som fikk periodens første store sjanse, fem minutter ut i midtperioden. Nicolai Eliesen vant først en duell ved slottet som gjorde at pucken skled mot Lillehammer-buret. Tim Robin Johnsgård reagerte raskest på den løse pucken og fikk slengt avgårde et skudd, som Dackell med nød og neppe fikk reddet. Dommerne var inne for å sjekke på målkameraet, men pucken var ikke over linja.

Heroiske Grüner tok ledelsen

Grüner utnyttet den energien laget fikk fra Johnsgårds store sjanse, og tok ledelsen to minutter før halvspilt kamp. Christoffer Gozzi gjorde det meste på egenhånd, da han fintet seg forbi et par Lillehammer-spillere før han dro ut keeper og vippet pucken forbi. Et mål som ikke var så ulikt det Partanen leverte for Vålerenga ikke så veldig langt unna på Jordal Amfi. Lillehammer trodde de hadde utlignet to minutter senere, men det målet ble visket ut for bruk av hodet.

Grüner-keeper Quintin Papillon var meget toneangivende for vertene, som forsvarte seg heroisk de første to periodene. Det holdt i 36 minutter, men fire minutter før slutt i midtperioden røk nullen for Papillon og Grüner. Tidligere Oilers-spiller Spencer Humphries fikk spilt pucken ut til Stian Nystuen, som la pucken på tvers i målgården der Frank Grymer kom i full fart på bakerste stolpe. Papillon klarte ikke å forflytte seg over raskt nok, og dermed kunne Gymer sørge for at lagene var like langt.

Lillehammer snudde kampen etter mønsterangrep

Lillehammer var best også ut fra starten av den tredje perioden, og presset Grüner bakover i banen. Grüner fortsatte sitt heroiske forsvarsspill, selv om gjestene hadde det meste av pucken, men etter fem minutters spill i den tredje perioden sprakk nullen igjen for Grüner. Andreas Martinsen trakk seg ut langs vantet og ventet og ventet før han slo pasningen. Grüner-spillerne trakk for langt ut mot pucken, som gjorde at Humphries kunne spassere inn i Grüners sone og helt umarkert motta pucken foran mål. Backen gjorde ingen feil alene med Papillon, og sendte gjestene i føringen.

Drøye fem minutter før slutt punkterte Lillehammer kampen, da gjestene vartet opp med et strålende angrep. Reichenberg slo pucken på tvers til Nystuen som på direkten slo pucken tilbake til Gymer som igjen kunne sette pucken i åpent bur bak en fullstendig utspilt Papillon. Kremangrep fra gjestene, som også hadde en puck i tverrliggeren før sluttsignalet lød i Grünerhallen. Grüner tok ut keeper Papillon på slutten, men det ebbet ut med 1-3-tap til tross for en heroisk innsats mot Lillehammer.

---

Fjordkraftligaen, 3. serierunde:

Vålerenga – Sparta 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Jordal Amfi, 1504 tilskuere

Mål: 2. periode: 0-1 (22.29) Sander Thoresen (Knold, Salsten), 0-2 (29.59) Martin Grönberg (Thoresen, Truklja), 1-2 (30.54) Mika Partanen (Olimb, Sørvik)

Skudd: 47-23 (17-11, 12-8, 18-4)

Utvisninger: Vålerenga 2 x 2 min., Sparta 2 x 2 min.

Dommere: Roy Stian Hansen & Jørn Ekeberg

Vålerenga:

Keepere: Tobias Breivold (Edgar Talm)

1.rekke: Stefan Espeland, Kalle Ekelund, Mika Partanen, Mathis Olimb, Martin Røymark

2.rekke: Daniel Sørvik, Tommi Taimi, Axel Sundberg, Tobias Lindström, Jørgen Karterud

3.rekke: Villiam Strøm, Emil Holm Larsen, Pontus Finstad, Mikael Brekke Henriksen, Calle Spaberg Olsen

4.rekke: Filip Lalande, Colin Spaberg Olsen.

Grüner – Lillehammer 1-3 (0-0, 1-1, 0-2)

Grünerhallen, 203 tilskuere

Mål:

2. periode: 1-0 (27.56) Christoffer Gozzi (Nielsen), 1-1 (36.02) Frank Gymer (Nystuen, Humphries).

3. periode: 1-2 (44.27) Spencer Humphries (Gran, Martinsen), 1-3 (54.35) Frank Gymer (Reichenberg, Nystuen)

Skudd: 15-35 (5-9, 6-14, 4-12)

Utvisninger: Grüner 2x2 min, Lillehammer 1x2 min.

Dommere: Stian Barstad & Petter Bakken