Sport

Tabelltips ishockey: Vålerenga er tilbake på topp

Lørdag starter den norske eliteserien i ishockey. Vi tror det blir en jubelsesong for VIF, mens Manglerud Star og Grüner skal kjempe med Ringerike om den siste sluttspillplassen.

1. Vålerenga

Vålerenga ser klare ut til å ta tilbake rollen som landets beste hockeyklubb. Med landslagsspillerne Mathis Olimb og Stefan Espeland inn, i tillegg til at blant annet Tommi Taimi fortsetter, gjør at VIF har styrket seg kraftig inn til denne sesongen.

Sondre Olden har riktignok forsvunnet, men med finske Mika Partanen, samt stortalentet Pontus Finstad fra Manglerud også inn dørene på nye Jordal, er totalen kraftig i pluss.

Stammen er fra før av veldig solid med Lindström, Karterud, Røymark, Sørvik, Ekelund … det er mange, og de holder et høyt nivå, med ferdigheter og egenskaper som bør utfylle hverandre godt.

Samtidig har de en knallsterk keeperduo i Steffen Søberg og Tobias Johansen Breivold.

Spørsmålstegnene er ikke mange hos Vålerenga, men trener Roy Johansen er byttet ut med Kenneth Larsen, som kommer fra mange sesonger i Lørenskog. Han har mannskapet til å gå til topps, spørsmålet er om han klarer å få det beste ut av spillerne. Klarer han ikke det vil Stavanger være der.

2. Stavanger

Det kommer til å bli et voldsomt kjør mellom Stavanger og Vålerenga i toppen av tabellen, tror vi. Stavanger ser bunnsolide ut defensivt, og der VIF har en haug av offensivt gode backer, ser det enda tryggere ut defensivt for Stavanger.

Tre nordamerikanere har forlatt klubben, og tre nye har kommet inn. Det er nok kun David Morley som har dratt til Frisk Asker, som vil bli savnet ordentlig, og sjansene for at deres nye importer kan gjøre en vel så god jobb som de foregående, er ganske stor.

I tillegg har de fått inn en spennende mann fra Sparta, i Christoffer Karlsen. En offensiv, teknisk god, og veldig morsom spiller, som dog ser ut til å måtte nøye seg med fjerderekke-spill i vest. Det sier en god del om hvilke kvaliteter dette laget innehar.

3. Storhamar

Gutta fra hedmarken har vært fast inventar i toppen av norsk ishockey i mange sesonger nå, men vi tror de kan få trøbbel nå. Det ser vanskelig ut å hamle opp med Stavanger og VIF, men vi tror de fremdeles kommer til å plassere seg et godt stykke opp på tabellen. Men det ser ut til at det er offensivt de må gjøre det. Bakover ser det tynt ut på Hamar.

Anført av Patrick Thoresen vil de fortsette å skape trøbbel for alle backer i ligaen. Rasmus Ahlholm og Eskild Bakke Olsen utgjør en fryktinngytende førsterekke. Har også fått inn Robin Haglund Mathiesen som var fenomenal i Manglerud Star forrige sesong. Inn har også Samuel Solem fra Brynäs kommet.

Offensivt skal det være godt nok til en sikker tredjeplass, men backene gjør at den samtidig henger i en tynn tråd, og blir noe de må kjempe knallhardt for.

4. Frisk Asker

Frisk Asker kommer til å være med å kjempe med Storhamar om tredjeplassen denne sesongen. Spennende navn har kommet inn, og noen solide navn har forsvunnet ut. Det første først: Den tidligere Stavanger-spilleren Jacob Lagacé har tatt turen til Asker, det har også David Morley, som spilte i Stavanger forrige sesong. Sammen med den finske backen Nevalainen har Frisk Asker på papiret funnet spillere som kommer til å levere.

Dette er importspillere som man vet holder et skyhøyt nivå i den norske eliteserien. De to nordamerikanerne skal erstatte Bobby MacIntyre, som leverte 33 poeng på 23 kamper forrige sesong, samt Thomas Valkvæ Olsen. Det tror vi imidlertid at de kommer til å gjøre. Derfor er det tapet av backen Max Krogdahl som kommer til å svi mest for de sorte og oransje. Her har ikke askerbøringene hentet inn noen direkte erstatter. Derfor blir det store spørsmålstegnet også i Frisk om de er gode nok defensivt.

Skal etter planen flytte inn i ny hall i februar, noe som kan gi klubben et løft mot slutten av sesongen.

5. Sparta

Sparta Sarpsborg og Stjernen fra Fredrikstad er ikke bare rivaler i form av sin geografiske posisjon. De er også stort sett svært nær hverandre på tabellen, og vi tror vi vil få en intens kamp mellom de to klubbene fra tidligere Østfold. Stjernen havnet foran Sparta på tabellen forrige sesong, men da ble moroa avslutta med at Fredrikstad-klubben hadde spilt fem kamper mer, men ledet også med ti poeng.

Tungt tap for sarpingene å miste Christoffer Karlsen til Stavanger Oilers, men der Stjernen henter inn mye nytt hver sesong, har Sparta noe som ofte betyr mer i det langt løp. Rutine og kontinuitet. Både på spillersiden og trenersiden, med Sjur Robert Nilsen.

Både han og spillere som kaptein Niklas Roest, Eirik Børresen, og Martin Grönberg gjør at vi vet ganske godt hva vi får av Sparta, og det pleier å være solid. I tillegg har de fått på plass en spennende målvakt i Jake Paterson fra Canada. Offensivt har de også fått inn svenske Daniel Trkulja, som ser brukbar ut. Slår disse to til, skal de i hvert fall ha gode muligheter til å plassere seg over Stjernen på tabellen.

6. Stjernen

For sjette året på rad starter Stjernen sesongen med en ny trener. Svenske Anders Olsson er mannen Fredrikstad-klubben håper skal løfte dem oppover på tabellen denne sesongen. Med seg inn dørene i Stjernehallen har han også med seg en hel haug av nye spillere. Noen helt ukjente, men noen er også godt etablerte i den norske eliteserien. Har blant annet fått på plass Håkon Imset Stormli fra Lillehammer. Av importspillere kan vi nevne Austin Cangelosi, som også spilte i Lillehammer forrige sesong. Samt Riley Brace, som blir sett på som en av de aller mest spennende nykommerne til ligaen denne sesongen.

Det er mye spennende, og mye nytt. Faren er at det blir litt for mye, og at det kan ta tid å få satt det skikkelig.

7. Lillehammer

Ny trener også i Lillehammer i Aleksander Smirnov, som er mest kjent for sin lange periode, og suksess for Lillehammers største rival – Storhamar. Hvor fort han klarer å få sving på laget, og hvor bra sving han får på det, vil avgjøre mye med tanke på hvor Lillehammer vil ende opp. Vi tror ikke det kommer til å være mange poeng oppover på tabellen for Lillehammer, men at innkjøringen muligens vil ta litt tid.

Men man må ikke glemme at de har Andreas Martinsen på laget, samt fått inn Alexander Reichenberg. To solide norske spillere, som vil bli svært viktige for Smirnovs Lillehammer. I tillegg har de fått inn to finner, en back og en center. Kvaliteten på disse kan dytte Lillehammer noen plasser oppover på tabellen.

8. Manglerud Star

Det går mot en nervepirrende sesong for MS, der sluttspillsplass blir målet. Vi tror de klarer det, men bare så vidt. Mye nytt også på Oslos østkant, der Corey Neilson har tatt over roret etter Dave Livingston. Samtidig starter klubben sesongen med en ny daglig leder. Fredag begynte også ryktene om at styrelederen i klubben ønsket å trekke seg. Dette har foreløpig ennå ikke blir bekreftet, eller avkreftet. Men Dagsavisen kjenner til at det sannsynligvis vil skje i løpet av helgen.

Men kamper spilles ikke på kontorene, men på isen. Der ser Manglerud Star ut til å ha et lag som bør være godt nok til å klare en åttendeplass. Er avhengig av at Lars Haugen får en bedre sesong i målet, samt unngå skader på sine to viktigste backer – Mats Trygg og Emil Frøshaug. Førstnevnte sliter i øyeblikket med en bruddskade, og vil ikke være med i de første kampene. I tillegg har de fått inn en ung, svensk back i Hampus Sjöbrink. Nøkkelen for MS-suksess ligger imidlertid hos deres unge spillere. Tre unge backer er hentet inn. I tillegg har de flyttet opp noen av sine egne unggutter. 18 år gamle Lucas Loob Trygg, som allerede har fått en del kamper i eliteserien for MS, har sett bra ut i oppkjøringen. Hvor mange steg disse gutta klarer å ta i løpet av sesongen vil avgjøre mye av Manglerud Stars suksess.

9. Ringerike

Ringerike var et friskt pust da de besøkte eliteserien i 2018/19. Men til tross for at de sjarmerte mange, og spilte mye god hockey rykket de noe overraskende ned, til fordel for Grüner. Nå skal de på ny kjempe med Grüner, men også Manglerud Star, om den siste sluttspillsplassen.

Kontinuitet er et nøkkelord også her. Trener Martin Boork tar fatt på sin 11. sesong som sjef for laget, og han har også med seg en del spillere som har vært i klubben en del år nå. Har også klart å hente inn noen spennende importer som skal være med å skyte dem til sluttspillet. Vi tror imidlertid ikke det helt holder, men langt unna tror vi ikke at de kommer til å være.

10. Grüner

Grüner kommer også til å være nærmere sluttspillet enn de har vært de foregående sesongene. Først og fremst er det verdt å trekke fram deres nye, franske landslagsmålvakt, Quentin Papillon. Har levert strålende i de tre treningskampene han har spilt, med over 90 i redningsprosent i samtlige. Klarer han å holde det gjennom store deler av sesongen kan Grüner fort sprette høyere opp på tabellen. Men da trenger han også litt hjelp, og spørsmålet er om han får nok. Når det er sagt så ser backene til Grüner bra ut.

Bedre en både Ringerike og Manglerud Star sine. Med rutinerte Sean-Michel Sunnqvist i spissen skal flere lag slite med å score veldig mange mål på Grüner, og det er alltid en god start. Som du sikkert har forstått, tatt i betraktning at vi har satt dem nederst, så ser det tynt ut offensivt. Har mistet både Håvard Salsten, og Leo Halmrast som var veldig gode forrige sesong. I tillegg har Olsen Syversen, og Larssen Berger dratt til Manglerud Star.

Men Trym Auren ble værende, og har vært god i sesongoppkjøringa. En spennende svenske i Chirstoffer Gozzi, som har vært kaptein i svenske Väsby de siste tre sesongene, kan gi Grüner rutine og lederskap som de har behov for. Men Grüner er avhengig av at han også bidrar med en god del poeng. Til tross for et dystert tabelltips, er det all grunn til å se lysere på denne sesongen for Grüner-fansen – tror vi.

Mer fra Dagsavisen