Ishockey

Tafatt Vålerenga tapte serieåpningen: – Spiller vi sånn blir det ikke mange seiere

(Stjernen – Vålerenga 3-1 (2-0, 0-1, 1-0) Vålerenga kom til Stjernehallen som gullfavoritter, men ble raskt satt på plass av heltente Stjernen-spilleren som spilte favorittene ut av hallen i store deler. VIF hevet seg noe, men leverte en kamp langt under pari.

Etter to avkortede sesonger ble pucken endelig droppet for den nye sesongen av Fjordkraft-ligaen. Forrige seriekamp for både Vålerenga og Stjernen var altså tilbake i januar, og godt over åtte måneder senere var det Stjernen som kom best i gang da lagene møttes i Stjernehallen i Fredrikstad lørdag.

Stian Nybraaten Hansen fikk kampens første to muligheter, og fungerte som skremmeskudd og advarsler om hva som skulle komme for gjestene. Stjernen, og da spesielt rekka med Nybraaten Hansen, Tyler Coulter og Patrick Newell var veldig friske fra start, og skapte en bråte med sjanser i de første ti minuttene av oppgjøret mot Vålerengas iskrigere.

Det var da også den nevnte rekka som skulle stå for åpningsmålet, da Stjernen fikk lønn for strevet allerede etter seks minutters spill. Calle Spaberg Olsen tok sesongens første utvisning, og i sluttsekundene av det overtallet slo Stjernen til. Newell sendte pucken ned mot målet til Steffen Søberg, der Coulter sendte den på tvers til en fremadstormende Arttu Niskakangas som fikk æren av å sette pucken i mål. Søberg var aldri i nærheten av å rekke over på motsatt side, slik at Stjernens finske løper fikk en relativt enkel oppgave med å sette inn 1-0.

Stjernen scoret to mål på fire minutter midtveis i den første perioden, og var det klart beste laget i starten mot Vålerenga.

Pangstart for Stjernen

Knappe fire minutter senere doblet vertene ledelsen, etter nok et flott angrep. Jonathan Hafsmoe jaget en puck som ble slått ned til Vålerengas sone, vendte seg rundt og spilte inn i midten på Mikael Mikalsen. Han tok med seg pucken inn mot VIF-buret, før han slapp den til Ole Einar Engeland Andersen som smeller til fra to-tre meter på direkten og kontant i nettmaskene bak Søberg.

Stjernen var veldig aggresive, jaget VIF-spillerne høyt i deres sone og lot ikke laget som mange har tippet som seriefavoritter få noe tid på seg. Samtidig var vertene også flinke til å presse hovedstadslaget ut mot vantene i egen sone, slik at de også fikk avskjært pasningsvinklene som da kom inn mot midten eller bak mål. Det var ikke mye gjestene hadde å komme med i den første perioden, men fem minutter før pause ble det småknuffing da Stjernen-keeper Jørgen Hanneborg la seg på et skudd mens VIF-spillerne prøvde å grave pucken ut.

Stjernen var i det hele tatt nærmere 3-0 enn det Vålerenga var en redusering. Stjernen etablerte et trykk minuttet før slutt der Riley Brace trakk seg inn mot midtsonen og Austin Cangelosi gikk bak ryggen hans. Plutselig var han helt fri foran mål, men han måtte litt ut for å hente pasningen fra Brace og prøvde på det samme som Coulter og Niskakanga lykkes med på det første målet. Denne gang gjorde Tommi Taimi en strålende jobb defensivt, og hindret Andreas Heier å sette periodens tredje scoring.

Andreas Heier var voldsomt nære på å øke til 3-0 helt på tampen av den første perioden mot Vålerenga.

Stjernen best i midtperioden

I den andre perioden fortsatte kampen der den slapp. Vålerenga fikk en spiller utvist og Stjernen fikk spilt overtall. Selv om det ikke ble uttelling denne gangen, traff et skudd krysstolpen oppe på VIF-keeper Steffens Søberg mål før en av gjestenes forsvarer fikk kontrollen på pucken.

Stjernen var først på de fleste puckene, og best i duellspillet også i midtperioden, og to minutter før halvspilt kamp fikk Austin Cangelosi fyrt av et brennhett skudd fra like innenfor blålinjen. Steffen Søberg plukket fram en mesterlig redning, men like etter ble Thomas Olsen utvist slik at Vålerenga nok en gang måtte ut i undertall. Vålerengas første overtall kom ikke før 33 minutters spill, da Kåre Byrkjeland fikk to minutter for tripping. I likhet med resten av kampen, var også det overtallet skuffende svakt av Vålerenga.

Men like etter fikk Spaberg Olsen en stor mulighet, etter en god jobb av Mika Partanen ved vantet. Spaberg Olsen trakk seg inn mot Hanneborg i Stjernen-buret, og prøvde seg på en frekk backhandvariant, men Hanneborg var med på notene. Vålerenga fikk etablert litt trykk mot slutten av perioden, og reddet rett etter også et godt skudd fra Brekke Henriksen. Vålerenga fikk spille to av de siste tre minuttene i overtall, og etter bare 15 sekunder kom reduseringen.

Espeland fikk sesongens første for VIF

Stefan Espeland fikk æren av å score Vålerengas første mål for sesongen, selv om han neppe prøvde på det. Stjernen hadde nemlig akkurat pådratt seg nok en tominutter, slik at Vålerenga skulle spille fem mot tre, og Espeland som mottok pucken på blålinjen prøvde nok å få til en dropp slik at det ble stopp i spillet.

Derfor slengte han pucken inn mot Stjernens mål, men med stor trafikk foran mål, endte den opp med å suse rett opp i krysset. Espeland fikk muligheten til å utligne et par minutter før pausen, men en midtperiode der Stjernen også var det beste laget endte uten flere mål.

– Vi fikk en god mulighet i spill fem mot tre, og da Tommi sender meg pucken tenker jeg egentlig bare å legge den på mål for å få startet fem mot tre-spillet så fort som mulig. Så er det jo mye trafikk foran mål, og da går den jo inn, sier Vålerengas målscorer som likevel synes laget var langt unna også i midtperioden og at laget hadde en lang vei å gå.

Den tredje perioden startet med keeperbytte for Vålerenga, da Steffen Søberg pådro seg en skade i midtperioden. Inn i buret foran den avgjørende perioden kom dermed Tobias Breivold. TV2 erfarte på sin sending at Vålerenga-keeperen måtte gi seg med en lyskestrekk.

Han fikk en langt mer behagelig start på sin sesong enn Søberg fikk, da Vålerenga tok kommandoen på pucken og spillet de første minuttene av den tredje perioden. En del slurv og dårlige valg gjorde sitt til at det ikke ble skapt noe fra begge lagene de første ti minuttene av den siste perioden.

Vålerenga-spillerne jubler for det som skulle bli deres eneste mål i 3-1-tapet borte mot Stjernen i serieåpningen.

Stjernen holdt ut og sikret seieren

De siste ti minuttene av kampene ble veldig nervøst fra begge lag, og selv om Vålerenga hadde det meste av pucken var det ikke så mange store sjansene gullfavorittene klarte å komme til. To minutter før slutt fikk Riley Brace en kjempemulighet til å avgjøre for Stjernen, men alene med keeper var Tobias Breivold den som gikk seirende ut av den duellen. I samme situasjon fikk Tommi Taimi en tominutter for slashing, og dermed ble det vrient for Vålerenga.

Med kun sekunder igjen på klokka stjal Stjernen så pucken, og Tyler Coulter fikk æren av å sette pucken inn i åpent mål fra Stjernens sone etter at Vålerenga tok ut keeper for å jakte utligning med en mann utvist.

– Jeg synes ikke vi skaper nok, og at Stjernen får trykk på oss fra starten her. Vi må gjøre ting enklere. De får momentum etter en utvisning, og etter målet får de bensin på bålet, sier Vålerenga-trener Kenneth Larsen til TV2 etter kampen.

– De er hetere enn oss hele kampen, og vinner kampen fortjent. Vi må klare å spille mye bedre i en premiere enn det vi gjør i kveld, og hvis vi ikke spiller bedre enn det her blir det ikke mye seiere i år, sa Tobias Lindström etter kampen.

– Det smaker riktig bra, og jeg er veldig stolt av guttene og alle i hele klubben. I de to første periodene synes jeg vi er bedre enn Vålerenga, og at vi er aggressive og spiller med god fart. Vi fikk også spilt mye i powerplay, som tappet oss for krefter ut over i den tredje perioden, men vi klarer å dra det i land i en periode som kunne vippet begge veier, sier Stjernen-treneren.

– Vålerenga har vært ute i media og vært veldig sikre på at de skal kjempe om seriegull. Da er det ekstra deilig at vi slår dem her på direkten, sier Filip Gunnarsson som fikk sin Stjernen-debut.

---

Kampfakta

Fjordkraft-ligaen, 1. runde

Stjernen – Vålerenga 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

Stjernehallen

Mål: 1. periode: 1-0 (6.32) Arttu Niskakangas (Coulter, Newell), 2-0 (10.20) Ole Einar Andersen (Mikalsen, Hafsmoe). 2.periode: 2-1 (36.03) Stefan Espeland (Olimb). 3.periode: 3-1 (59.59) Tyler Coulter (Brace)

Utvisninger: Stjernen 2x2 min, Vålerenga 7x2 min

Dommere: Tommy Søstumoen & Christian Bo Persson.