Fotball

Dagsavisens VM-guide gruppe G og H: Neymars siste gullmulighet?

Søndag spilles åpningskampen i tidenes mest kontroversielle fotball-VM. Mye har blitt sagt om det utenomsportslige, men hvilke spillere er med, hvem er favoritter og hva må du se opp for sportslig.

Gruppe G består av Brasil, Sveits, Kamerun og Serbia. Her må det være lov å si at Brasil har fått en ganske lett gruppe, og er skyhøye favoritter til å vinne. Sveits slo imidlertid både Spania og Portugal i sommerens Nations League-kamper, og får trolig en avgjørende kamp mot Serbia i siste runde for å ta seg videre.

Brasil har vært med i alle verdensmesterskapene, og vunnet VM flest ganger, men den femte og hittill siste seieren kom for 20 år siden i Sør-Korea og Japan. Det ligger dermed mye press på Neymars skuldre om å lede Brasil til nok et VM-gull. Tite har ledet laget siden 2016, og har et offensivt arsenal uten like. På midten gjelder det å finne rett kombinasjon, og så får vi se om Dani Alves (39) og Thiago Silva (38) klarer brasene i forsvar.

Sveits er med i VM for 12. gang, og har gått videre fra gruppe fire av de fem siste mesterskapene de har deltatt i tilbake til 1994. Det har de gode muligheter for å gjøre også denne gang, da Murat Yakin har samlet sammen et erfarent lag som er vanskelig å slå. En Granit Xhaka i storform for Arsenal i høst leder laget på banen, sammen med Xherdan Shaqiri som alltid leverer i mesterskap. Yann Sommer er solid i mål, og de har jevnt over et bra lag.

Serbia har vært med i tre VM som selvstendig land, og aldri gått videre fra gruppespillet. Det kan bli tøft også denne gang, men med en målsnik på topp i Aleksandar Mitrovic er alt mulig. Har i det hele tatt et voldsomt spisspar i Mitrovic og Dusan Vlahovic, med Luka Jovic i bakhånd. Sist sett da de slo Norge på Ullevaal i Nations League, og da uten midtbanedynamoen Sergej Milinković-Savić som er lagets beste spiller. Dusan Tadic er kaptein på banen, mens Dragan Stojković er treneren som skal styre laget videre.

Kamerun er nå trent av tidligere Liverpool-spiller Rigobert Song, som selv fikk hele 137 landskamper, med Samuel Etoo som fotballpresident. Song tok over jobben i februar i år, og er den eneste sammen med Zinedine Zidane som er utvist i to forskjellige VM. Eric Maxim Choupo-Moting og Vincent Aboubakar danner spissparet, med meget habile André Onana i mål. I forsvar er landets beste forsvarer vraket i Michael Ngadeu-Ngadjui.

Se opp for: André-Frank Zambo Anguissa (Kamerun), Strahinja Pavlović (Serbia), Denis Zakaria (Sveits), Rodrygo (Brasil).

---

Gruppe G

Tabelltips: 1) Brasil. 2) Sveits. 3) Serbia. 4) Kamerun.

24. november: 11.00: Sveits – Kamerun (TV2), 20.00: Brasil – Serbia (NRK1)

28. november: 11.00: Kamerun – Serbia (TV2), 17.00: Brasil – Sveits (TV2).

2. desember: 20.00: Serbia – Sveits (TV2), Kamerun – Brasil (TV2)

---

Gruppe H

VMs siste gruppe består av Portugal, Uruguay, Sør-Korea og Ghana. Portugal er på papiret favoritt, men det blir spennende å se hvordan stemningen er i laget etter Cristiano Ronaldos angrep på sin egen klubb. Selv med et litt aldrende lag må ikke Uruguay undervurderes, og i Sør-Korea er alt håp lagt på Son Heung-mins skuldre.

Portugal har ikke kommet seg forbi åttedelsfinalen, siden de tok fjerdeplassen i 2006. Gikk på en voldsom nedtur da laget tapte hjemme for Spania, som gikk forbi og tok plassen i Nations League-sluttspillet i sin forrige kamp. Cristiano Ronaldo nærmer seg 200 landskamper, men er han den katalysatoren Portugal trenger lenger. Mye kreativ kraft, men lite mål bak Ronaldo på landslaget. Må også sette sin lit til til 39 år gamle Pepe i forsvar. Fernando Santos har ledet laget siden 2014, og vunnet både EM og Nations League, og jakter sitt hat trick.

I likhet med Portugal er Uruguays største måltrusler godt voksne. Både Luis Suarez og Edinson Cavani er 35, mens Diego Godín i midtforsvaret og keeper Fernando Muslera er 36. Darwin Nunez og Fede Valverde representerer den nye vinen på Uruguay, som vant det første verdensmesterskapet i 1930. Det spørs om Diego Alonsos menn klarer det nå, men Uruguay kan slå godt fra seg i skyggen av Argentina og Brasil.

Få land har en større stjerne i eget hjemland enn det Son Heung-min har i Sør-Korea. Tottenham-angriperen er naturligvis helt avgjørende for alt laget foretar seg, og er både kaptein, toppscorer og har flest landskamper. Portugisiske Paulo Bento har ledet laget siden 2018. Napoli-stopper Kim Min-jae leder et relativt solid forsvar, mens Wolves’ Hwang Hee-chan og Jeong Woo-yeong skal støtte Son i jakten på mål.

Ghana er tilbake i VM, etter at de ikke klarte å kvalifisere seg til VM i 2018. Har blitt forsterket av Premier League-duoen Tariq Lamptey og Mohammed Salisu, som i likhet med Iñaki Williams fikk sin første landskamp for Ghana tidligere i år. Mohammed Kudus har vært i god form for Ajax, mens Thomas Partey og Ayew-brødrene André og Jordan er selvskrevne. Sliter på keeperplass, men har muligheten til å gå videre.

Se opp for: Mohammed Kudus (Ajax), Jeong Woo-yeong (Sør-Korea), Giorgian de Arrascaeta (Uruguay), Vitinha/João Palhinha (Portugal).

---

Gruppe H

Tabelltips: 1) Portugal. 2) Uruguay. 3) Ghana. 4) Sør-Korea.

24. november: 14.00: Uruguay – Sør-Korea (TV2), 17.00: Portugal – Ghana (NRK1)

28. november: 14.00: Sør-Korea – Ghana (NRK), 20.00: Portugal – Uruguay (NRK1)

2. desember 16.00: Sør-Korea – Portugal (NRK2), 16.00: Ghana – Uruguay (NRK1).

---