– Jeg tror det var fra 30 meter og rett i krøsset.
Det sier Eli Landsem, om sitt første og eneste landslagsmål. I dag er hun sportssjef i Vålerenga og ansvarlig for den doble gullsesongen 2020, hvor damelaget fra Oslo øst viste resten av fotballen hvor skapet skal stå og hvor langt oppe i krøsset ballene hører hjemme.
«Trikkeligaen», Dagsavisens podkast om Oslo-fotball, har tatt turen opp til Valle for å høre Landsem fortelle både om gamle meritter, pionertida for norsk damefotball, og om ståda i Vålenga midt i lockdown.
Du kan høre hele intervjuet i spilleren under her, eller der du vanligvis finner podkaster. Det er bare å søke opp «Trikkeligaen».
I intervjuet forteller hun om pionértida for norsk kvinnefotball. Landsem sjøl kom på landslaget i 1979, ett år etter at det første kvinnelandslaget ble oppretta. Hun skåra ett mål i karrieren, det nevnte langskuddet, hjemme mot Island.
Men hun antyder vel at målet har blitt bedre med tida.
– Desto flere år det går, desto lenger distanse var det. Jeg håper for guds skyld det ikke finnes opptak. Men jeg tror det var fra 30 meter og rett i krøsset, flirer hun i intervjuet.
[ VIF-lege kritisk til NFFs nye koronatiltak: – Lar seg ikke gjennomføre ]
Fikk ikke spille guttefotball
Eli Landsem spilte med gutter i barneåra, da det ikke fantes noe jentelag i Rindal. Men det var bare tillatt å være jente på guttelag fram til femtenårsalderen. Da søkte hun Fotballforbundet om å få unntak, men det gikk ikke gjennom.
– Det var litt vanskelig å spille med falsk navn, for alle kjenner jo alle der oppe. Vi prøvde oss litt med det og, men det gikk ikke, sier hun.
– Har du gått mye i 8. mars-tog i fotballutstyr etter dette?
– Nei. Det har jeg ikke hatt tida til. Jeg var på trening, sier hun.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/UCQWJFEWNZARDLZA5LFIJ5N7WY.jpg)
«Synes du Teitur er pen?»
Den aller tåpeligste hendelsen knytta til kjønn og fotball skjedde vel uansett langt seinere. Etter å ha både spilt og trent seg til seriegull med Asker ville Landsem trappe ned en periode, og tok over herrelaget Rælingen, som lå på tredje nivå.
– Da fikk jeg et idiotspørsmål etter at vi traff Lillestrøm i cuppen, forteller Landsem:
– Det var Teitur Thordarsson som var trener der. Vi holdt i 20 minutter, og så rant det inn. TV2 skulle intervjue meg den gangen. Og en viss eks-generalsekretær kom med mikrofonen. Jeg var forberedt på å svare at «ja, vi er for dårlig trent, og blablabla». Men så fikk jeg spørsmålet: «Synes du Teitur er pen?» Da ble jeg satt ut.
– Blei du forbanna?
– Ikke akkurat der. Jeg var nok litt urutinert i situasjonen. Men i ettertid ... er det mulig, liksom?
[ Var aktuell for Sandefjord – nå er den tidligere VIF-profilen klar for nytt utenlandseventyr ]
Ser etter topp-topp-topp
I dag er det Vålerenga som nyter godt av Eli Landsems fotballkompetanse, i hvert fall når hun ikke er på jobb på Bjerke som lærer. Da Vålerenga kontakta henne var hun klar på at hun ikke skulle være hovedtrener. Men etter kort tid i jobben bytta hun ut treneren som satt.
– Jeg plumpa rett ut i. Jeg likte det ikke, men det var løsninga.
I stedet ble Lillestrøms suksesstrener Monica Knutsen henta inn, og hun la grunnlaget for suksessen i 2020.
I dag er Jack Majgaard Jensen hovedtrener. Sammen leiter de etter forsterkninger før sesongen som allerede skulle ha starta.
– Vi vil få opp antallet spillere, og så ønsker vi å hente én til to topp-topp-topp. Hvis det blir tilgjengelig. Enten på midtbanen eller på kant/spiss, sier hun.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/SJ4H3LFJKVFVJAIXUSDJHNLXIY.jpg)
Kontroverser
I podkast-intervjuet snakker hun også ut om en rekke kontroversielle situasjoner rundt Vålerenga de siste åra. Blant annet:
- Da klubben mista Isabel Herlovsen.
- Da Lyn ble forbanna fordi Vålerenga prøvde å signere Camilla Linberg.
- Da Vålerenga tapte mot Brøndby i Champions League etter en lang historie med utsettelser og kaos.
- Om agentenes inntog i damefotballen.
– Når får vi en kvinnelig topptrener i herrefotballen, tror du?
– Jeg tror vi får se det. Men ikke i den nærmeste framtid.
– Hvorfor ikke? Hva er mekanismen?
– Det er gamle fordommer, rett og slett. Men det kommer seg.
[ Ingen av Oslo-lagene permitterer: – Vil alltid være siste utvei ]
FAKTA
Eli Landsem
Fotballspiller, -trener og sportssjef, født 1962 i Rindal.
Har spilt 15 landskamper, og vunnet seriegull både som spiller, trener og sportssjef, for Asker og Vålerenga. Dessuten har hun trent herrelaget Rælingen og Fortuna Hjørring i Danmark.
Var landslagssjef fra 2009 til 2012.