Fotball

Noen kaller henne VIFs beste signering

I ukas «Trikkeligaen» møter du et av Oslos mest meritterte fotballmenneske. Sånn skal hun ta Vålerenga enda lenger.

– Jeg tror det var fra 30 meter og rett i krøsset.

Det sier Eli Landsem, om sitt første og eneste landslagsmål. I dag er hun sportssjef i Vålerenga og ansvarlig for den doble gullsesongen 2020, hvor damelaget fra Oslo øst viste resten av fotballen hvor skapet skal stå og hvor langt oppe i krøsset ballene hører hjemme.

«Trikkeligaen», Dagsavisens podkast om Oslo-fotball, har tatt turen opp til Valle for å høre Landsem fortelle både om gamle meritter, pionertida for norsk damefotball, og om ståda i Vålenga midt i lockdown.

Du kan høre hele intervjuet i spilleren under her, eller der du vanligvis finner podkaster. Det er bare å søke opp «Trikkeligaen».

I intervjuet forteller hun om pionértida for norsk kvinnefotball. Landsem sjøl kom på landslaget i 1979, ett år etter at det første kvinnelandslaget ble oppretta. Hun skåra ett mål i karrieren, det nevnte langskuddet, hjemme mot Island.

Men hun antyder vel at målet har blitt bedre med tida.

– Desto flere år det går, desto lenger distanse var det. Jeg håper for guds skyld det ikke finnes opptak. Men jeg tror det var fra 30 meter og rett i krøsset, flirer hun i intervjuet.

Fikk ikke spille guttefotball

Eli Landsem spilte med gutter i barneåra, da det ikke fantes noe jentelag i Rindal. Men det var bare tillatt å være jente på guttelag fram til femtenårsalderen. Da søkte hun Fotballforbundet om å få unntak, men det gikk ikke gjennom.

– Det var litt vanskelig å spille med falsk navn, for alle kjenner jo alle der oppe. Vi prøvde oss litt med det og, men det gikk ikke, sier hun.

– Har du gått mye i 8. mars-tog i fotballutstyr etter dette?

– Nei. Det har jeg ikke hatt tida til. Jeg var på trening, sier hun.

Eli Landsem i aksjon som landslagstrener under VM i Tyskland i 2011.

«Synes du Teitur er pen?»

Den aller tåpeligste hendelsen knytta til kjønn og fotball skjedde vel uansett langt seinere. Etter å ha både spilt og trent seg til seriegull med Asker ville Landsem trappe ned en periode, og tok over herrelaget Rælingen, som lå på tredje nivå.

– Da fikk jeg et idiotspørsmål etter at vi traff Lillestrøm i cuppen, forteller Landsem:

– Det var Teitur Thordarsson som var trener der. Vi holdt i 20 minutter, og så rant det inn. TV2 skulle intervjue meg den gangen. Og en viss eks-generalsekretær kom med mikrofonen. Jeg var forberedt på å svare at «ja, vi er for dårlig trent, og blablabla». Men så fikk jeg spørsmålet: «Synes du Teitur er pen?» Da ble jeg satt ut.

– Blei du forbanna?

– Ikke akkurat der. Jeg var nok litt urutinert i situasjonen. Men i ettertid ... er det mulig, liksom?

Ser etter topp-topp-topp

I dag er det Vålerenga som nyter godt av Eli Landsems fotballkompetanse, i hvert fall når hun ikke er på jobb på Bjerke som lærer. Da Vålerenga kontakta henne var hun klar på at hun ikke skulle være hovedtrener. Men etter kort tid i jobben bytta hun ut treneren som satt.

– Jeg plumpa rett ut i. Jeg likte det ikke, men det var løsninga.

I stedet ble Lillestrøms suksesstrener Monica Knutsen henta inn, og hun la grunnlaget for suksessen i 2020.

I dag er Jack Majgaard Jensen hovedtrener. Sammen leiter de etter forsterkninger før sesongen som allerede skulle ha starta.

– Vi vil få opp antallet spillere, og så ønsker vi å hente én til to topp-topp-topp. Hvis det blir tilgjengelig. Enten på midtbanen eller på kant/spiss, sier hun.

Cupgull med Asker på Bislettt i 1990. Rtet under K-en i Asker finner vi kampens første målscorer, Eli Landsem.

Kontroverser

I podkast-intervjuet snakker hun også ut om en rekke kontroversielle situasjoner rundt Vålerenga de siste åra. Blant annet:

  • Da klubben mista Isabel Herlovsen.
  • Da Lyn ble forbanna fordi Vålerenga prøvde å signere Camilla Linberg.
  • Da Vålerenga tapte mot Brøndby i Champions League etter en lang historie med utsettelser og kaos.
  • Om agentenes inntog i damefotballen.

– Når får vi en kvinnelig topptrener i herrefotballen, tror du?

– Jeg tror vi får se det. Men ikke i den nærmeste framtid.

– Hvorfor ikke? Hva er mekanismen?

– Det er gamle fordommer, rett og slett. Men det kommer seg.

Hør flere episoder av Trikkeligaen, hvor vi møter blant annet Dag Eilev Fagermo, Morten Berre og Jørgen Isnes her.

FAKTA

Eli Landsem

Fotballspiller, -trener og sportssjef, født 1962 i Rindal.

Har spilt 15 landskamper, og vunnet seriegull både som spiller, trener og sportssjef, for Asker og Vålerenga. Dessuten har hun trent herrelaget Rælingen og Fortuna Hjørring i Danmark.

Var landslagssjef fra 2009 til 2012.

Nyeste fra Dagsavisen.no: